Existujú séra pravdy?Pinterset/cookingandcraftchi, Today I Found Out/
StoryEditor

Séra pravdy existujú a používajú sa. Nefungujú však tak, ako si myslíš

Michal Čiernik06.03.2023., 14:00h

Pojem sérum pravdy pochádza už z čias Rímskej ríše. Už vtedy sa zistilo, že pod vplyvom omamných látok sú ľudia výrečnejší. Existuje však skutočná látka, ktorá by ľudí prinútila rozprávať len pravdu?

Lajkuj Brainee.sk na

Ako sérum pravdy sa označujú viaceré lieky, ktoré dokážu poblázniť myseľ a tým údajne prinútiť dotyčného prezradiť aj jeho najväčšie tajomstvá. Žiadna droga ani liek však nedokáže zo stopercentnou účinnosťou prinútiť ľudí hovoriť pravdu.

Ako uvádza Sciencealert, väčšina látok, ktoré sú považované za séra pravdy, v skutočnosti len prinútia človeka povedať to, čo ten druhý chce počuť. Vo viacerých prípadoch ide o lži, ktoré dotyčný povedal, len aby druhú stranu potešil.

Vraždiace anestetikum

Thiopental sodný je typ anestetika, ktorý na krátku dobu utlmí centrálny nervový systém. Táto látka je vyskytuje v bežných liekoch na predpis na úľavu od bolesti, uvoľnene svalov a zníženie krvného tlaku.

image

Samotná droga bola tiež jednou z prvých používaných v smrtiacich injekciách v USA a najčastejšie sa podáva intravenózne.

Twitter/neil4n/

Predávkovanie s týmito liekmi však môže byť smrteľné a viedlo k množstvu úmrtí celebrít vrátane Marilyn Monroe, Judy Garland a Jimiho Hendrixa. Samotná droga bola tiež jednou z prvých používaných v smrtiacich injekciách v USA a najčastejšie sa podáva intravenózne.

image

Šesťchodová večera, ale aj jedna oliva či jablko. Toto sú netradičné posledné jedlá, ktoré si želali pred smrťou vrahovia

Posledné správy o použití tejto drogy ako séra pravdy je z Indie z roku 2007. Vtedy polícia podala Pentothal sodný bohatému obchodníkovi Moninderovi Singhovi Pandherovi a jeho sluhovi Surinderovi Kolimu, ktorí boli podozriví z neslávne známych sériových vrážd Noida. Keď boli pod vplyvom, priznali sa, že lákali deti do svojho domu , znásilňovali ich a potom ich zabíjali. Sluha Koli dostal trest smrti a je stále vo väzení a Pandher dostal sedemročný trest.

Liek proti cestovnej nevoľnosti

Skopolamín prvýkrát propagoval Robert House ako sérum pravdy na začiatku 20. storočia a bol prvým liekom, ktorý prijal názov „sérum pravdy“. Počas týchto rokov niektoré policajné oddelenia v USA používali skopolamín na podozrivých a v niektorých prípadoch dokonca aj uznali priznania nadrogovaných ľudí. Tí si však po užití drogy nič nepamätali, lebo im vymazala krátkodobú pamäť.

image

dnes je súčasťou mnohých liekov, ktoré pomáhajú predchádzať kinetóze a traseniu pri Parkinsonovej choroby.

Twitter/ Owenhomeopathic/

Zatiaľ čo niektorí nacisti ho používali pri vypočúvaní, dnes je súčasťou mnohých liekov, ktoré pomáhajú predchádzať kinetóze a traseniu pri Parkinsonovej choroby.

Ďalšie silné sedatívum

Sodium Amytal, alebo Amobarbital je silné sedatívum, ktoré sa počas 2. svetovej vojny široko používalo ako liek proti úzkosti pre vojakov s postraumatickými poruchami. Tento liek sa niekedy používa na liečbu nespavosti. Je vysoko návykový a vo väčšom množstve je extrémne smrteľný. Maximálna dávka pre dospelého je jeden gram. Táto droga sa už nepoužíva ako sérum pravdy, pretože u subjektov vyvolávala falošné spomienky.

Vo víne je pravda

Latinská fráza „In vino veritas“, sa pripisuje rímskemu filozofovi známemu ako Plínius starší. Takže ľudia už zhruba 2000 rokov vedia o schopnosti alkoholu rozviazať jazyk.

image

Fľaša z najmenšieho vinohradu na svete stojí päťtisíc eur. Jeho výrobca nechce, aby sa pilo

Či už ho pijete, alebo si ho užívate intravenózne v čistej forme etanolu, je verejne známe, že vás povzbudí k prezradeniu toho, čo by ste inak nepovedali. Ale ako asi viete, aj opitý človek dokáže klamať.

Experiment so sérom pravdy

Aby zistil, či sérum pravdy funguje, televízny moderátor a producent Michael Mosley to v roku 2013 zažil na vlastnej koži. V pokuse použil dve rôzne dávky Thiopentalonu sodného, ​​jedného z najpopulárnejších liekov v sére pravdy.

Po podaní prvej dávky sa lekár spýtal Mosleyho, čím sa živí, a cez záchvaty smiechu sa Mosleymu podarilo klamať a povedať, že je svetoznámym srdcovým chirurgom. Po druhej, väčšej dávke thiopentalu sodného, ​​zažil Mosley niečo, čo nečakal. Keď sa ho lekár spýtal, čím sa živí, okamžite odpovedal: „Som televízny producent. Vlastne, výkonný producent a aj moderátor, vlastne mix z nich troch.“ Mosley neskôr vysvetlil, že keď položil otázku, ani mu nenapadlo klamať, takže to neurobil.

Ako teda sérum pravdy funguje? 

Je to však dôkaz, že sérum pravdy funguje? Jedným z najväčších problémov pri používaní séra pravdy na vypočúvanie je totiž vrelý, priateľský pocit, ktorý subjekt získa z drog.  V kombinácii so stavom ťažkej dezorientácie to môže viesť k tomu, že subjekt povie svojmu vyšetrovateľovi to, čo si myslí, že chce počuť, či už to je pravda, alebo nie.

image

Dievča skončilo v detskom domove, otcovi hrozí súd. Pre jeden obrázok, ktorým vyjadrila svoj nesúhlas s vojnou

Takže, pokiaľ ide o drogy, ktoré menia váš stav mysle, dezorientujú vás a rozväzujú jazyk, vo väčšine prípadov ide len o nanútené klamstvá prezradené pod vplyvom drog. Okrem toho, nielenže drogy v sére pravdy nie sú až také užitočné, ale za určitých okolností, vrátane vypočúvania, sú nezákonné a protiustávne. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 11:12