Záber z protestu proti novému návrhu fungovania mesta Oxford.Youtube/urban Pictures Uk/
StoryEditor

Mestá bez áut na aspoň 15 minút? Skôr tyranské ghetá, tvrdia odporcovia

jhr06.03.2023., 11:00h

Koncept pätnásťminútových miest má za cieľ obmedziť používanie áut a zlepšiť život obyvateľov. Idea zón, kde budú mať autá zakázané vstúpiť na aspoň 15 minút však vyvoláva okrem nadšenia aj odpor.

Lajkuj Brainee.sk na

Kritici za projektom vidia konšpiráciu, ktorá ich chce zbaviť osobných slobôd a uvrhnúť do „klimatického lockdownu“, píše sa na webe denníka iDnes.cz.

image

Kritikov nazývajú socialistami. TikTok influenceri, ktorí prenajímajú byty, chcú, aby ich ľudia prestali osočovať

„Pätnásťminútové ghetá nie sú o klíme, ale o tyranskej kontrole. Povedzte nie novému svetovému poriadku. Povedzte nie pätnásťminútovým väzenským mestám. Ľudia, prebuďte sa,“ stálo na jednom z plagátov, ktorý držal približne dvetisíc demonštrantov, ktorí tento mesiac protestovali proti plánu britského Oxfordu na zníženie emisií z áut.

Mestská rada Oxfordu plánuje testovať systém redukcie požívania áut na šiestich cestách. Pokiaľ do nich budú chcieť vodiči súkromných vozidiel vojsť, budú potrebovať súhlas miest. Cestné kamery budú dohliadať na to, aby sa do týchto zón nedostal nikto bez potrebného dokumentu. Pokiaľ tak urobia, kamery oskenujú jeho registračnú značku a daný vodič bude musieť zaplatiť pokutu až 70 libier. Vozidlá verejnej dopravy budú mať výnimku. Mesto týmto spôsobom chce vyzvať obyvateľov, aby viac chodili pešo či používali verejnú dopravu.

image

Nový REBRÍČEK miest, v ktorých je život najdrahší na svete. Pozor, na prvom a druhom mieste sú zmeny

Okrem toho rada mesta prijala aj myšlienku pätnásťminútových miest, ktorú zahrnula do svojej koncepcie mestského plánovania na rok 2040. Pre demonštrantov sú však obe tieto idey súčasťou všezahŕňajúceho, dystopického pokusu o obmedzenie občianskych slobôd v mene boja s klimatickými zmenami.

Pätnásťminútové mesto je idea francúzsko-kolumbijského univerzitného profesora Carlosa Morena, ktorý pôsobí na Inštitúte podnikového riadenia v Paríži na univerzite v Sorbonne. Cieľom je zabezpečiť „plnohodnotný spoločenský život v polycentrickom a udržateľnom meste“, povedal na svojej prednáške v Prahe.

Moren verí, že pokiaľ bude všetko – bývanie, škola, práca, obchody, zdravotnícke centrá či miesta na trávenie voľného času – dostupné v dochádzajúcej vzdialenosti, ľudia budú mať menšiu potrebu jazdiť autami, a tým dôjde k zníženiu ľuďmi tvorenej uhlíkovej záťaže. Profesor preto navrhuje rozdelenie miest na určité zóny, kde by obyvatelia mali všetky životné potreby vo svojej blízkosti.

image

Štúdium lekárstva v angličtine stojí medikov desaťtisíce. PREHĽAD cien za prihlášky na vysoké školy a univerzity

K idei udržateľného mesta sa prihlásila parížska starostka Anne Hidalgová, zaujala aj Barcelonu či Melbourne alebo americké mestá. „Koncept pätnásťminútového mesta, ktorým sa profesor Moreno zaoberá, môže nepochybne zlepšiť kvalitu života nielen Pražanov,“ vyhlásil tiež bývalý pražský primátor Zdeněk Hřib.

„Socialistický koncept“

Niektorí kritici však vnímajú pätnásťminútové mestá ako konšpiráciu. Tvrdia, že ich hlavní zástancovia nemajú na srdci blaho ľudí, ale naopak im chcú obmedziť slobodu a dostať ich pod svoju kontrolu. Vo veľkej časti sa regrutujú z radov odporcov protikoronavírových obmedzení, ktorí dlhodobo varujú pred akýmikoľvek typmi uzáver. V tomto prípade varujú pred „klimatickými lockdownmi“.

„Myšlienka, že štvrte by mali byť dostupné pešo, je krásna. Myšlienka, že idiotskí tyranskí byrokrati môžu nariadeniami rozhodovať o tom, kde smiete riadiť, je možno najhoršia predstaviteľná zvrátenosť tejto myšlienky,“ napísal vplyvný konzervatívny psychológ Jordan Peterson, známy svojimi skeptickými názormi na otázku globálneho otepľovania. Podľa Petersona sú pätnásťminútové mestá „časťou veľmi dobre zdokumentovaného plánu“.

K záležitosti sa vyjadrujú aj politici. V britskom parlamente konzervatívny poslanec Nick Fletcher nazval pätnásťminútové mestá „medzinárodným socialistickým konceptom“, ktorý „nás pripraví o osobné slobody“.

image

Na sociálnych sieťach sa objavili predikcie, že v Oxforde ľudia budú môcť opustiť svoj domov len do pätnásťminútovej vzdialenosti, pričom ich pohyb budú sledovať kamery. Pokiaľ bude jedinec chcieť ďalej, bude musieť mať patričný dokument. Mestská rada tieto špekulácie odmietla ako falošné správy.

Členovia rady grófstva Oxfordshire, v ktorom sa Oxford nachádza, uvádzajú, že dostali od odporcov pätnásťminútových miest veľa vyhrážok. „Bolo to celkom alarmujúce. Za mnoho rokov v miestnej samospráve som nič také nezažil,“ uviedol miestny politik Duncan Enright.

„Konspirační teoretici majú pravdu, že zo samostatných enkláv nemožno vytvoriť skutočné mesto. Boli by to len dediny,“ uvádza architekt Carlo Ratti, ktorý pôsobí ako profesor na Massachusetts Institute of Technology, kde riadi MIT Senseable City Lab. Podľa neho však celý koncept pätnásťminútových miest vykladajú mylne. „Dáva ľuďom slobodu žiť lokálne, ale nenúti ich to robiť.“

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 11:46