Vedci objavili niekoľko miliárd rokov starú vodu. Opísali, ako chutí.University Of Toronto, Brendan Church/University Of Toronto, Unsplash
StoryEditor

Vedci ochutnali vodu, ktorá je stará miliardy rokov. Popísali, akú má chuť

Nikola Michalkova25.02.2023., 10:30h

Ochutnal by si niekoľko miliárd rokov starú vodu? Vedci vysvetľujú, ako má taká voda chutiť

Lajkuj Brainee.sk na

Pravdepodobne viacerí z nás odstátu vodu nemajú príliš v láske, a preto takmer vždy skončí späť v umývadle alebo ňou niektorí polejú rastliny. Ak sa voda v pohári nachádza niekoľko hodín, už vtedy nemá lahodnú chuť. Ale vieš si predstaviť, ako chutí voda, ktorá má niekoľko miliárd rokov? Vedkyňa to vyskúšala a podelila sa o svoje poznatky.

Objavili niekoľko miliárd starú vodu

Dnes sa, našťastie, nemusíme báť, že by sme museli piť niekoľkodňovú vodu, pretože máme k dispozícii balené vody alebo tečúcu vodu z vodovodného kohútika kedykoľvek chceme. A určite už každý z nás zakúsil chuť odstátej vody, ktorá svoju čerstvosť mala už za sebou. Ale väčšinou sa jedná o niekoľko hodín.

image

Môže obsahovať tekutú vodu, má svoje Slnko. Vedci objavili planétu, ktorá sa podobá Zemi

Dva kilometre pod zemským povrchom ešte v roku 2013 vedci objavili vodu zachytenú v tenkých puklinách uprostred horniny. Tá sa podobala žule a podľa zistení vedcov mala byť objavená voda stará až 2,6 miliardy rokov. 

V tom čase neexistovala žiadna balená či tečúca voda z kohútika, ale určite by si aj ty súhlasil, že tak stará voda asi nebola určená na pitie. Ale predsa len sa našiel človek, ktorý neodolal a vodu ochutnal. Chuť vody na jazyku pocítila profesorka Barbara Sherwood Lollar, ktorá výskum viedla, a preto sa k vode dostala bližšie. 

Ako chutila?

Určite ťa neprekvapí, že to nebola žiadna lahôdka, ktorá by ulahodila chuťovým pohárikom. Vedkyňa pri opise chuti uviedla, že prvá najvýraznejšia vec bola slanosť. „Kvôli reakciám medzi vodou a horninou je veľmi slaná,“ povedala. Možno si si teraz spomenul na dovolenku pri mori a kyslosť svojho výrazu, keď si sa omylom napil slanej vody. A skús si predstaviť, že by bola ešte slanšia. Neznie to príliš lahodne, však?

„Je mazľavejšia ako voda z vodovodu. Má konzistenciu veľmi ľahkého javorového sirupu. Keď vytečie, nemá farbu, ale akonáhle sa dostane do kontaktu s kyslíkom, zmení sa na oranžovú, pretože sa v nej začnú tvoriť minerály, najmä železo,“ vysvetľuje Lollar. 

image

Vedkyňa opisuje, že voda bola slaná.

University Of Toronto/

Ako aj sama Lollar povedala, takú vodu by pravdepodobne nikto piť určite nechcel. Sama sa ale priznala, že vodu občas ochutnala, ale mala na to svoje dôvody. „Zaujímame sa o najslanšie vody, pretože sú najstaršie, a ochutnávka je rýchly spôsob, ako zistiť, ktoré sú najslanšie.“

A to vtedy ešte netušila, že o tri roky neskôr vedci objavia v tej istej lokalite ešte staršiu vodu, ktorá podľa ich odhadov má byť najmenej o 500 miliónov rokov staršia, ako tá predošlá. Tú síce už nikto neochutnal, ale na základe toho, ako Lollar opísala tú prvú, môžeme s istotou povedať, že to žiadna lahôdka nebude. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 14:56