Experimenty zistili, že heterosexuálne ženy skutočne cítia, ktorí nápadníci sú voľní a ktorí sú zadaní.Dreamstime/
StoryEditor

Ženy to proste vedia. Štúdia potvrdila, že slobodné slečny vedia vyčuchať nezadaných mužov

Michal Čiernik29.12.2022., 13:00h

O očiach sa často hovorí, že sú oknom do duše človeka, no nos môže byť dverami do jeho spálne. Experimenty zistili, že heterosexuálne ženy skutočne cítia, ktorí nápadníci sú voľní a ktorí sú zadaní.

Lajkuj Brainee.sk na

Austrálska štúdia požiadala 82 heterosexuálnych žien vo veku od 18 do 35 rokov, aby ohodnotili telesné pachy a tváre heterosexuálnych mužov. Polovica žien bola slobodná, zatiaľ čo druhá polovica bola v partnerskom vzťahu.

Každá žena dostala vzorky od troch slobodných a troch ženatých mužov náhodne vybraných zo skupiny 89 anonymných účastníkov. Výskumníci dali mužom tričko, v ktorom sa mali potiť 24 hodín, a muži poskytli na experiment svoju fotografiu v štýle digitálneho pasu. Vedci následne vystrihli podpazušie z každého trička, ktoré potom uložili do uzatvárateľnej fľaše, aby sa pach čo najdlhšie uchoval.

Pri ovoniavaní anonymných mužských pachov boli účastníčkam kladené otázky typu „Ako sa vám páči/nepáči tento zápach?“ Následne im boli ukázané náhodne vybraté fotografie mužov. Pri pohľade na portréty hodnotili účastníčky mužov podľa ich príťažlivosti, inteligencie, lojality, dôveryhodnosti či mužnosti.

image

Deväť mesiacov s ňou intímne žil a nič si nevšimol. Poslal ju k vode až keď zistil, že sa narodila ako chlap

Poznatky ukázali, že telesný pach slobodných mužov vonia všetkým ženám silnejšie ako prirodzená vôňa zadaných mužov. Zaujímavé je, že vydaté ženy hodnotili tváre slobodných mužov ako viac príťažlivé na rozdiel tváre ženatých mužov. Slobodné ženy ich hodnotili rovnako.

image

Chodil na rande s mužmi cez zoznamku Grindr. Jednému z nich odrezal a zjedol semenníky

Tým pádom sa zdá, že pohlavné hormóny a prirodzená vôňa sú úzko prepojené. To potvrdzuje aj staršia štúdia, ktorá zistila, že slobodní muži majú vyššiu hladinu testosterónu ako muži žijúci vo vzťahu. Prirodzená vôňa ich tiel s vysokým obsahom testosterónu môže signalizovať ich kondíciu, životaschopnosť a sexuálnu dostupnosť. „Z evolučného hľadiska môže byť pre ženy výhodné, aby boli schopné odhaliť chemické signály, ktoré by boli spojené z hľadaním partnera, a vyhnúť sa zadaným mužom,“ napísali autori austrálskej štúdie.

image

Expert na randenie o Harrym a Meghan: Po dvoch stretnutiach tam nemohla byť láska, Instagram neukazuje to, kým sme

V praxi by to asi vyzeralo dosť divne ale budúcnosť môže priniesť naozaj všetko. Existuje však aj iné vysvetlenie, ktoré je oveľa menej príťažlivé a nesúvisí s testosterónom. Sciencealert uvádza, že ženatí muži majú lepšiu životosprávu a hygienu ako slobodní muži. Táto dobrá fyzická kondícia či dokonca strava, môže totiž tiež do určitej miery zmeniť to ako voniaš. Preto to možno to nie je vysoký testosterón, ktorý je cítiť na slobodných mužoch, ale vplyv ich životného štýlu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 20:18