Koľko vody teda treba vypiť za deň? Sú to naozaj odporúčané dva litre?Unsplash/
StoryEditor

Tri litre vody denne, v lete aj viac? Vyzerá to tak, že ide o mýtus, vedci spresnili, aké množstvo je pre nás lepšie

iDnes.cz28.11.2022., 14:00h

Doposiaľ bolo odporúčané vypiť osem pohárov vody denne. To je však pre väčšinu ľudí pravdepodobne prehnané. Podľa štúdie môže táto rada napríklad v Británii viesť k tomu, že se každý deň vyplytvá 20 miliónov litrov pitnej vody.

Lajkuj Brainee.sk na

Odporúčanie vypiť osem pohárov vody denne se stalo všeobecne uznávanou radou a často sa objavuje v zdravotníckych pokynoch. Najnovšie štúdie však ukazujú, že ľudia vodu prijímajú veľkým množstvom spôsobom. Zo zistení vedcov vyplýva, že mnoho ľudí potrebuje iba 1,5 až 1,8 litrov vody denne, napísal list the Guardian.

„Súčasné odporúčanie nie je vôbec vedecky podložené,“ uviedol Josuke Jamada z Národného inštitútu biomedicínskych inovácii, zdravia a výživy v Japonsku a jeden z hlavných autorov štúdie. „Väčšina vedcov si nie je istá, kde se toto odporúčanie vzalo,“ dodal.

image

Na Slovensku je epidémia obezity, hovorí Maroš Molnár. Čo si skutočne myslí o účinkujúcich v Extrémnych premenách?

Jedným z problémov je, že predchádzajúce odhady potreby vody obvykle ignorovali jej obsah v potravinách, ktorý môže tvoriť podstatnú časť jej celkového príjmu. „Pokiaľ jete iba chlieb, slaninu a vajcia, nezískate z jedla mnoho tekutín, ale pokiaľ jete mäso, zeleninu, ryby, cestoviny a ryžu, môžete z jedla získať približne 50 percent svojej potreby vody,“ povedal Jamada.

Štúdia publikovaná v časopise Science hodnotila príjem vody u 5604 osob ve veku od ôsmich dní do 96 rokov z 23 krajín. Výskum spočíval v tom, že ľudia vypili pohár vody, v ktorom boli niektoré atómy vodíku nahradené deutériom, stabilným izotopom vodíku, ktorý sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele a je neškodný.

Rýchlosť vylučovania prebytočného deutéria ukazuje, ako rýchlo sa voda v tele obmeňuje. Štúdia zistila, že táto miera sa značne líši v závislosti na veku, pohlaviu, aktivite a okoliu človeka. Osoby žijúce v teplom a vlhkom podnebí a vo vysokých nadmorských výškach, rovnako ako športovci a tehotné či dojčiace ženy, mali vyššiu obmenu, čo znamená, že museli piť viacej vody, píše sa na webe iDnes.cz.

„Táto štúdia ukazuje, že bežné odporúčania, že by sme všetci mali vypiť osem pohárov vody – teda približne dva litre denne – je pre väčšinu ľudí vo väčšine situácií pravdepodobne príliš veľké množstvo,“ zhrnul spoluautor štúdiu John Speakman z Aberdeenskej univerzity.

Napriek tomu pitie väčšieho množstva vody, než telo potrebuje, pravdepodobne nie je zdraviu škodlivé. Výroba čistej pitnej vody však nie je zadarmo, upozorňujú autori. „Pokiaľ by se 40 miliónov dospelých v Británii riadilo pokynmi a vypilo každý deň o pol litra čistej vody naviac, než potrebujú, znamenalo by to 20 miliónov litrov zbytočne opotrebovanej vody denne,“ uviedol Speakman.

 

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 16:10