Japonci poslali do vesmíru prvú vesmírnu loď poháňanú vodou.Twitter/solar System Exploration/
StoryEditor

Vesmírna loď poháňaná vodnou parou? Jedna práve krúži okolo Mesiaca

Michal Čiernik28.11.2022., 16:00h

O ekologickejších dopravných prostriedkoch, ktoré by jazdili len na vodu, sa hovorí už dlho. Vždy to však skončí len pri návrhoch alebo prototypoch. Japonci však vodný pohon uviedli do praxe a rovno na vesmírnej lodi.

Lajkuj Brainee.sk na

Japonská vesmírna agentúra Jaxa oznámila, že úspešne použila paru na pohon svojej kozmickej lode, ktorá bola vypustená ako jeden z nákladov na palube kozmickej lode NASA Orion. „Ide o prvé úspešné riadenie obežnej dráhy na svete mimo nízkej obežnej dráhy Zeme pomocou pohonného systému s vodným pohonom,“ uviedla Japonská agentúra pre výskum vesmíru.

Jej kozmická loď CubeSat Equilibrium Lunar-Earth point 6U Spaceship, v skratke EQUULEUS poháňaná vodou vykonala všetky potrebné manévre, na svojej plánovanej obežnej dráhe smerom k Lagrangeovmu bodu EML2. Ide o polohu nachádzajúcu sa za Mesiacom. Lagrangeove body sú polohy v priestore, kde sa gravitácia a odstredivá sila navzájom vyrovnávajú, uvádza Independent. Rovnováha gravitačných síl v tomto bode umožňuje kozmickej lodi zostať na mieste. „V dôsledku riadenia manévru na obežnej dráhe a korekcií obežnej dráhy pred a po prelete okolo Mesiaca bol prelet okolo Mesiaca dokončený podľa plánu 22. novembra,“ prezradila Jaxa.

image

Čierna diera v laboratóriu. Nehovoríme o novom sci-fi filme, ale o skutočnom vedeckom objave, ktorý má potvrdiť Hawkingovu teóriu

Výskumníci sa obzvlášť zaujímajú o EML2 ako kandidátske miesto na výstavbu vesmírneho prístavu pre budúci prieskum hlbokého vesmíru. Predĺžené pobyty v EML2 za Mesiacom by mohli poskytnúť významné tienenie pred žiarením pre dlhodobé misie, zdôraznili odborníci. „Kozmická loď štartujúca z EML2 sa môže oveľa ľahšie dostať na rôzne obežné dráhy planét a mesiacov, nielen v našej slnečnej sústave,“ uvádza agentúra. EQUULEUS má dosiahnuť Lagrangeov bod EML2 približne za 1,5 roka.

image

Najväčšie vesmírne novinky tohto roka: Úchvatné zábery z ďalekých kútov vesmíru či ambiciózne sci-fi misie

Vesmírna loď bola vyvinutá s cieľom demonštrovať technológie riadenia nízkoenergetickej trajektórie na dosiahnutie EML2. „Dúfame, že otestujeme technológiu na dosiahnutie bodu EML2 s použitím menšieho množstva paliva,“ povedala Jaxa. Loď bude študovať niektoré javy spôsobené elektromagnetickými poruchami slnečného vetra a merala plazmu v oblasti medzi Zemou a Mesiacom.

image

Misiu Artemis I prvýkrát riadila žena, konečne úspešne odštartovala a kapsula Orion už mieri k Mesiacu

Kozmická loď je vybavená ultra-vysokorýchlostnou kamerou, prachovým senzorom a ultrafialovým teleskopom. Pomocou nich bude pozorovať objekty v blízkosti Zeme, ako sú asteroidy, kométy a minimesiace, ako aj dopady vesmírnych telies na povrch mesiaca.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 12:27