Na Borneu našli dôkaz o najstaršej operácii na svete.Twitter.com/al Jazeera English/
StoryEditor

Objav, ktorý prepíše dejiny ľudstva. Našiel sa dôkaz o úspešnej amputácii starej vyše 30 tisíc rokov

Michal Čiernik13.09.2022., 11:00h

Archeológovia pri vykopávkach v jaskyni na Borneu našli 30 tisíc ročnú kostru s amputovanou končatinou. Následné štúdie potvrdili, že bola noha chirurgicky amputovaná niekoľko rokov pred pohrebom.

Lajkuj Brainee.sk na

Expedičný tím vedený austrálskymi a indonézskymi archeológmi narazil na kostrové pozostatky pri vykopávkach vo vápencovej jaskyne vo východnom Kalimantane na Borneu. Meraním pohrebného sedimentu pomocou rádioizotopového datovania vedci odhadli, že pozostatky sú staré asi 31 000 rokov, uvádza the Guardian.

Následná analýza archeologických nálezov odhalila kostné výrastky na dolnej ľavej nohe, ktoré naznačujú hojenie a poukazujú na fakt, že človek žil s amputovanou nohou ešte niekoľko rokov.

image

Kostra je stará približne 31 tisíc rokov.

Twitter.com/dw News/

„Pre archeológa je to absolútnym snom,“ povedal Dr Tim Maloney, výskumný pracovník z austrálskej Griffith University, ktorý dohliadal na vykopávky. Mladého lovca-zberača so zahojeným pahýľom na mieste, kde mal odrezané ľavé predkolenie a chodidlo, našli po jedenástich dňoch vykopávok.

Ako píše web Nature, povaha liečenia ukázala, že to bolo spôsobené amputáciou a nie nehodou alebo útokom zvieraťa. „Lovec po amputácii prežil nielen ako dieťa, ale aj ako dospelý človek v tomto extrémnom prostredí dažďového pralesa,“ povedal Maloney.

image

S amputovanou nohou žil ešte niekoľko rokov.

Twitter.com/dw News/

Archeológ ďalej tvrdí, že chirurg z doby kamennej musel mať podrobné znalosti o anatómii vrátane žíl, ciev a nervov, aby sa vyhol smrteľnej strate krvi a infekcii. „Úspešná operácia naznačuje určitú formu intenzívnej starostlivosti vrátane pravidelnej dezinfekcie po operácii,“ dodal.

image

Zaplavené dediny, mŕtve telá, ale aj archeologické klenoty. Klesajúce hladiny odhaľujú po celom svete tajomstvá

„Tento objav bol dôležitým prepísaním histórie nášho druhu. Máme tendenciu zabúdať, že aj ľudia žijúci pred 30 000 rokmi mali podobne, ako my, dnes svojich intelektuálov, lekárov či vynálezcov.“ Komentoval objav profesor Matthew Spriggs z Austrálskej národnej univerzity pre archeológiu a antropológiu.

image

V Poľsku objavili hrob „upírky“ zo 17. storočia. Na krku mala kosák, na nohe visiaci zámok

Predchádzajúcim najstarším dôkazom úspešnej amputácie bola 7000 rokov stará kostra staršieho farmára z Francúzska z doby kamennej. Ľavú ruku mal amputovanú nad lakťom.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:28