Kobylky dokážu nájsť rakovinové bunky.Unsplash.com/nicolas Lindsay/
StoryEditor

Pri liečbe rakoviny môže pomôcť nečakaný živočích. Má schopnosti skôr odhaliť rakovinové bunky

Michal Čiernik16.08.2022., 13:00h

Vedel si, že kobylky majú extrémne dobrý čuch? Dokážu ním dokonca rozlíšiť zdravé ľudské bunky od tých rakovinových. Tento malý hmyz by mohol otvoriť príležitosti na skoršie odhalenie choroby a zlepšiť šance na uzdravenie.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z Michiganskej Štátnej Univerzity uverejnili na webe BioRxiv štúdiu o detekcii rakovinových buniek pomocou hmyzu. „Včasné odhalenie rakoviny je kľúčové v boji proti nej a mali by sme použiť všetky možné dostupné spôsoby ktoré existujú. Či už technickými prostriedkami, alebo nám v tom pomôže príroda sama,“ hovorí mikrobiológ Christopher Contag, jeden z vedcov, ktorý sa podieľal na štúdii.

Včasné odhalenie je najdôležitejšie

Pri rôznych typoch rakoviny v neskoršom štádiu, kedy sa už rozšírila do celého tela, je miera prežitia okolo 10 až 20 percent. V prvých štádiách choroby majú pacienti 80 až 90 percentnú šancu na prežitie. Preto je detekcia rakovina taká dôležitá.

Jeden spôsob, ako sa to dá, je vďaka prchavým organickým zlúčeninám (VOC), ktoré vydychujeme a o ktorých vedci vedia, že sú nejako pozmenené prítomnosťou rakoviny. Tá zasahuje do metabolických procesov jednotlivých buniek, a tým ich mení.

Napojili sa na mozog kobyliek pomocou elektród

Táto konkrétna štúdia sa obmedzila na rakovinu úst, ale vedci sú presvedčení, že iné typy rakoviny by sa dali zistiť rovnakým spôsobom. Pomocou elektród pripojených k mozgu kobyliek bol tím schopný zmerať reakciu hmyzu na vzorky plynu z rôznych buniek a vytvoriť tak profily signálu. Každý signál reprezentoval inú chemikálie, ktorú kobylky cítili. Samozrejme, profily vytvorené ako odpoveď na zdravé bunky a na rakovinové bunky boli odlišné.

„Očakávali sme, že rakovinové bunky budú mať iný pach ako normálne bunky. Ale keď chrobáci dokázali od seba rozlíšiť tri rôzne druhy rakoviny, bolo to úžasné,“ hovorí Contag .

image

Lekári jasajú. Tvrdia, že našli liek, ktorý všetkých pacientov vyliečil z rakoviny

Už prebiehajú práce na vývoji zariadení s „bionickým nosom“, ktoré by mohli detekovať posuny VOC, ale vedcom stále chýba vytvorenie senzorov, ktoré by zodpovedali tomu, čo vytvorila príroda. Tento objav potenciálne ponúka ďalšiu cestu vpred v tomto výskume.

image

Prečo dlhoroční fajčiari zvyčajne nedostanú rakovinu pľúc? Vedci konečne objasnili záhadný fenomén

„Teoreticky by ste mohli dýchať cez zariadenie, ktoré by bolo schopné odhaliť a rozlíšiť viacero typov rakoviny a dokonca aj to, v akom štádiu sa choroba nachádza,“ hovorí biomedicínsky inžinier Debajit Saha z Michiganskej štátnej univerzity.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 16:38