iPhoneUnsplash/Aaditya Ailawadhi
StoryEditor

Európska únia varuje, že je pripravená zakázať iPhony. Apple zrejme chystá krok, ktorým sa môže kompletne vyšachovať

iDnes.czAdam Novák13.05.2023., 13:00h

Istota je istota, povedali si v Európskej komisii a poslali spoločnosti Apple varovanie. Dôvodom sú špekulácie ohľadom prístupu amerického výrobcu k nasadeniu USB-C konektora v iPhonoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Áno, Apple zatiaľ nič oficiálne neoznámil, napriek tomu k nemu odišlo z Európskej komisie listom varovania, ktoré zároveň zaznelo aj na schôdzke s výrobcom v marci tohto roku. Informuje o tom nemecký web Zeit.de.

Dôvodom znepokojenia európskych autorít na čele s komisárom Thierrym Bretonom sú tak len neoficiálne špekulácie z médií, píše Adam Novák z portálu iDnes.

Neoverené, no presné zdroje

S tými prišiel známy analytik Ming-Chi Kuo, ktorý sa na Apple špecializuje, a treba dodať, že jeho informácie sú obvykle celkom presné. Ďalšie neoficiálne informácie potom prišli z Číny od výrobcov príslušenstva. Oficiálne však Apple zatiaľ nič nepotvrdil.

image

Digitalky: Je lepší iPhone alebo Samsung? Večná otázka, na ktorú sme hľadali odpoveď

Európsky parlament schválil 4. októbra minulého roka nariadenie, podľa ktorého výrobcovia spotrebnej elektroniky musia od konca roku 2024 používať výhradne USB-C konektor. Týka sa to všetkých možných zariadení, ktoré nemajú pevne pripojený napájací kábel. Ale samozrejme najvýznamnejšie to je pri mobilných telefónoch.

V rámci smartfónov je USB-C už dávno štandardom, ale len u tých s Androidom. A ani u nich to nie je stopercentné, niektoré lacné modely stále používajú starší microUSB konektor. Dostalo ho dokonca aj nedávno predstavené lacné Xiaomi A2.

Apple sa búri po svojom

Celkovo to však problém pri smartfónoch s Androidom nie je. Naopak Apple tradične používa vlastné konektory, aktuálne je to konektor lightning.

image

Rôzne typy konektorov

Unsplash/Lucian Alexe

Vlani na jeseň marketingový riaditeľ spoločnosti Apple Greg Joswiak informoval, že firma pri iPhonoch na konektory USB-C prejde. Ale bez konkrétneho oznámenia, kedy sa tak stane. Neoficiálne sa uvádza, že ich dostane už tohtoročný iPhone 15, ktoré by mal výrobca predstaviť v septembri.

Lenže vyššie uvedený analytik Ming-Chi Kuo zverejnil informáciu, že prechod tak jednoduchý nebude. Apple podľa neho bude obmedzovať necertifikované príslušenstvo.

To znamená, že káble či nabíjačky bez certifikácie síce budú fungovať, ale s obmedzeniami. Nebude s nimi možné nabíjať na plný výkon alebo prenášať dáta maximálnou rýchlosťou, hoci by to kábel či nabíjačka zvládli.

image

9 dôvodov, prečo je iOS lepší ako Android. Apple má kvalitnejšie aplikácie, dlhšie aktualizácie aj surový výkon

Apple je známy tým, že si chce nad celým ekosystémom dohliadať. Na jednej strane s týmto prístupom môže garantovať všetky parametre a eliminovať riziká poškodenia prístrojov. Na druhú stranu ide samozrejme aj o peniaze. Z certifikovaných produktov tretích strán mu plynú licenčné poplatky.

EÚ je rázne proti

Európskej komisii sa však podobný prístup nepáči, čo je pomerne logické, pretože by šiel proti myšlienke celého nariadenia. Podľa neho bude doma stačiť jedna nabíjačka a jeden kábel, ktorým sa nabije všetko.

Výsledkom má byť menej príslušenstva a tým menej elektroodpadu a tak ďalej. V praxi to pravdepodobne tak ideálne nebude, je málo pravdepodobné, že by v domácnosti stačila jedna nabíjačka a jeden kábel. V každom prípade by tento rok na jeseň mali európske úrady pre výrobcov vydať podrobný návod, ako postupovať.

image

USB-C konektor

Unsplash/Marcus Urbenz

Táto myšlienka, ešte dlho pred úradným naplnením, však poslúžila niektorým výrobcom mobilov, aby k telefónom už nabíjačky nepribaľovali. Začal s tým práve Apple a aktuálne nabíjačku nedostaneš ani k smartfónom Samsung.

Ďalšie špekulácie potom naznačujú, že by sa Apple mal v budúcnosti preorientovať na výhradne bezdrôtové nabíjanie. Ale aj také nabíjačky budú musieť mať USB-C kábel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:24