Európska komisia zakázala svojim zamestnancom TikTok.Twitter/Reuters
StoryEditor

Európska komisia zakázala svojim zamestnancom TikTok. Boja sa špionáže zo strany Číny

iDnes.czČTK24.02.2023., 12:00h

Európska komisia zakázala svojim zamestnancom používať na služobných zariadeniach čínsku sociálnu sieť TikTok s obavou možnej kybernetickej hrozby.

Lajkuj Brainee.sk na

Informoval o tom vo štvrtok Európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton. Pri oznámení opatrení žiadny konkrétny incident však nezmienil. Podľa neho ale komisia musí dbať na to, aby sa bránila kybernetickým útokom. Podľa jedného z činiteľov sa k opatreniu pridáva aj Rada Európskej únie zastupujúca členské štáty. TikTok označil toto rozhodnutie za „pomýlené“.

„Komisia je odhodlaná zabezpečiť, aby jej zamestnanci boli dobre chránení pred stále častejšími kybernetickými hrozbami a incidentmi. Je preto našou povinnosťou reagovať na možné kybernetické nebezpečenstvo čo najskôr,“ uviedla Eurokomisia vo vyhlásení.

image

Vždy budú existovať ľudia, ktorí z neznalosti šíria dezinformácie, tvrdia odborníci z Inštitútu inteligentných technológií

Breton neuviedol žiadne podrobnosti a neoznámil, či bolo rozhodnutie podmienené nejakým konkrétnym incidentom. Hovorca Európskej komisie na otázku novinárov povedal, že inštitúcia nekonala pod tlakom USA a že debata o ďalších čínskych aplikáciách, ako je napríklad Wech, sa zatiaľ neviedla.

TikTok sa bráni

TikTok v prvom komentári povedal, že krok komisie je „pomýlený a založený na zásadnom nepochopení“„Kontaktovali sme komisiu, aby sme si všetko ujasnili a vysvetlili, ako chránime dáta 125 miliónov ľudí v EÚ, ktorí TikTok každý mesiac využívajú,“ uvádza agentúra Reuters.

image

TikToker zdieľal perfektný tip na získanie dokonalého miesta v lietadle. Tento trik bude používať úplne každý

Zamestnanci komisie nesmú TikTok používať na služobných zariadeniach a od 15. marca ani na tých súkromných, na ktorých majú zároveň nainštalované pracovné aplikácie, napísala agentúra DPA.

Pridáva sa aj Rada Európskej únie

„Sekretariát Rady Európskej únie v súčasnosti zavádza obdobné opatrenia ako komisia,“oznámil v podvečer novinárom jeden z činiteľov rady. TikTok podľa neho bude odinštalovaný ako zo služobných prístrojov, tak zo súkromných mobilných zariadení, ktoré majú prístup k pracovným databázam, webom či aplikáciám.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:01