iOS verzus AndroidBrainee x Canva
StoryEditor

9 dôvodov, prečo je iOS lepší ako Android. Apple má kvalitnejšie aplikácie, dlhšie aktualizácie aj surový výkon

Miroslav Kamody24.01.2023., 13:00h

Vieme, že prilievame olej do ohňa večného súboja medzi milovníkmi iOS a Androidu, no tieto fakty je ťažké neakceptovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Súboj medzi milovníkmi smartfónov s operačným systémom iOS a ostatnými výrobcami použivajúcimi Android sa ťahá už takmer dve desaťročia. Kvality jedného aj druhého sú nesporné, no namiesto uznania jedného tábora druhému, že každý mobilný operačný má svoje výhody, realita je úplne opačná.

Portál 9to5Google sa paradoxne pozrel na to, v čom je konkurenčný iOS lepší než Android. A nám nezostíva nič iné, len mu dať za pravdu. Pridáš sa aj ty?

image

Zbystri pozornosť. V aplikácii, ktorú používaš aj ty, prichádza päť radikálnych zmien

Menšia ponuka zariadení výhodou

Jednou z najlepších vecí na kúpe smartfónu s Androidom je omnoho väčší výber zariadení. Stovky tvarov či dodatočných funkcií sú v ostrom kontraste s Applom, ktorý každý rok ponúka len obmedzený počet modelov smarfónov.

To ale vo výsledku znamená, že sa nielen ľahšie predáva, ale zároveň je omnoho jednoduchšie si vybrať. To platí hlavne pre ľudí, ktorí vlastne ani nevedia, čo všetko vyžadovať od svojho každodenného technického spoločníka. 

image

iPhone

Unsplash/Bagus Hernawan

Kvalitnejšie aplikácie

Kvalita aplikácií pre iOS je oproti Androidu jednoducho vyššia. Omnoho častejšie sa stáva, že zatiaľ čo v obchode Play sú aplikácie dlhý čas neaktualizované, na iOS starostlivosť o ne neskončila.

Okrem toho sa väčšina noviniek a funkcií testuje a zavádza najprv pre iOS. Okrem toho na zariadeniach pre Apple lepšie funguje väčšina 3D titulov, nehovoriac o tom, že finančne je vývoj pre iOS lukratívnejší.

Častejšie a dlhšie aktualizácie

Jedna z bezkonkurenčných výhod zaradení od Applu. Aj keď sa Android v tomto smere snaží konkurenta dobehnúť, stále mu nestíha. Viaceré spoločnosti, napríklad Samsung, sa snažia vlajkovým smartfónom dopriať päť rokov pravidelnej podpory.

Stále sa to však nechytá na iOS, kde napríklad iPhone 6S dostávalo aktualizácie až do verzie iOS 15. Pre lepšiu predstavu, ak si dnes kúpiš nový iPhone, je vysoko pravdepodobné, že takmer celé nasledujúce desaťročie ti bude fungovať na najnovšom systéme.

image

Milovníci iPhonov smútia. Spoločnosť Apple dala údajne stopku obľúbenej lacnej verzii SE, tá mala priniesť revolučný čip

Rýchle presuny

Pokiaľ si niekedy na iPhone použil funkcie AirDrop a Hand-off, tak bez nich nedokážeš žiť, nehovoriac o tom, že sa dajú použiť aj na iPadoch ži Macoch bez akýkoľvek softvérových požiadaviek.

Aj keď Google usilovne pracuje na alternatívach, nedoťahuje sa. Používať môžeš napríklad Zdieľanie nablízku, prípadne Chrome ponúka možnosť pokračovať tam, kde si skončil. Všetko však pôsobí len ako obmedzená demoverzia toho, čo ponúka Apple.

Surový výkon

V súčasnosti sa ani jeden procesor využívaný vlajkovým telefónom s Androidom nedokáže vyrovnať čipu Apple A16 Bionic. Hrubé metriky výkonu sú tak výrazne v prospech interne vyvinutého čipu, že je takmer nespravodlivé porovnávať to najlepšie od spoločností Qualcomm, MediaTek a Google s úsilím vlastného procesora spoločnosti Apple.

Medzera medzi nimi sa síce zmenšuje, stále tu však je. Popri najvýkonnejšom procesore je správa pamäte na zariadení jedným zo základných princípov toho, ako iOS ponúka takú rýchlosť, no robí to s maximálne 6 GB LPDDR5 RAM. Zostáva dúfať, že ostatní sa v budúcnosti jeho čipu vyrovnajú.

image

Smartfón s operačným systémom Android

Unsplash/Christian Wiediger

Žiadny bloatware tretích strán

Bloatwate tretích strán sa v telefónoch s Androidom objavuje bežne. Aj keď Google ponúka svoju sériu Pixel bez nich, Samsung, Xiaomi či Oppo to vidia úplne inak. iPhone však nateraz razí cestu bez bloatwaru tretích strán.

Áno, aj v iPhone máš po prvom zapnutí predinštalovaných kopu aplikácií, kedykoľvek ich však môžeš odstrániť. V niektorých zariadeniach od Androidu však výrobcovia mnohé aplikácie doslova zapečatili do telefónu.

Životnosť batérie

Množtvo smartfónov s Androidom môžeme považovať za „batériové beštie“ s gigantickou kapacitou. Či už však ide o pohotovostný režim alebo samotné používanie, správa napájania Apple je v porovnaní s vlajkovými loďami so systémom Android skutočne pôsobivá.

image

Digitalky: Ktoré telefóny nás prekvapili, ako si vybrať smart hodinky a prečo megapixely nie sú všetko?

Príslušenstvo

Apple ponúka solídne množstvo kvalitného príslušenstva z prvej strany, zatiaľ čo pre telefóny s Androidom vyrábajú doplnky v podstate všetky značky. Rýchly pohľad na akýkoľvek online trh, ktorý predáva príslušenstvo pre smartfóny ale ukazuje, o koľko väčší výber majú majitelia iPhone.

Web pripomína, že je to určite nespravodlivé porovnanie, ale ide o niečo, čo sa pravdepodobne nezmení, pokiaľ jedna značka nebude dominovať Androidu podobným spôsobom. Spoločnosť Samsung môže celosvetovo predať viac kusov, ale ponuka príslušenstva pre najnovší telefón Galaxy bledne v porovnaní s iPhonom.

Dizajn

Pre mnohých sporný bod, pretože môžu tvrdiť, že Apple každoročne len kopíruje svoj známy dizajn. Treba však dodať, že iPhony jednoducho vyzerajú atraktívne. A mnohí výrobcovia telefónov s Androidom sa ním inšpirujú.

Vidieť to napríklad bolo pri návrate k plochým displejom. A pokiaľ chce niekto argumentovať tým, že jeho dizajn je neambiciózny, je dobré si povedať aj to, ako pôsobivo sa vie presadiť v konkurenčnom priestore.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 18:21