Slovenská technologická spoločnosť spustila testovanie holografických hovorov.Matsuko/Screenshot
StoryEditor

Akoby ste boli fyzicky pri sebe. Operátori spustili testovanie holografických hovorov

iDnes.cz29.09.2022., 13:00h

Poprední európski operátori Deutsche Telekom, Orange, Telefónica a Vodafone spojili sily a spoločne s technologickou spoločnosťou Matsuko pracujú na novom spôsobe komunikácie – holografických hovoroch.

Lajkuj Brainee.sk na

Cieľom pilotného projektu je schopnosť uskutočniť také hovory rovnako jednoducho ako bežný telefónny hovor, píše sa na portáli iDnes.cz. 

Prepojenie skutočného sveta s virtuálnym

Spoločnosti podľa Telefóniky vyvíjajú platformu, ktorá bude spájať skutočný a virtuálny svet prostredníctvom mobilného pripojenia, ktoré má pomocou selfie fotoaparátu a smartphonu vygenerovať 2D video, ktoré následne v cloude prevedie na trojrozmerný hologram a potom ho zobrazí vo virtuálnej, rozšírenej či zmiešanej realite, napríklad pomocou okuliarov pre virtuálnu/rozšírenú realitu, a to s doposiaľ nedosiahnuteľnou jasnosťou a ostrosťou. 

5G sieť je kľúč

Kľúčovým faktorom, vďaka ktorému sa budú dať dosiahnuť realistické hologramy, sú 5G siete. Tie vďaka vysokej prenosovej rýchlosti, dostatočnej šírke pásma a nízkej latencii umožnia prekonať doterajšie prekážky, pre ktoré nebolo možné dosiahnuť plynulý a prirodzený pohyb realistických 3D snímkov. Slovenská technologická spoločnosť Matsuko nie je v tomto ohľade žiadnym nováčikom. O komunikáciu prostredníctvom hologramov sa už nejakú dobu pokúša prostredníctvom vlastnej rovnomennej mobilnej aplikácie pre zariadenia iOS. 

Spoločnosti, ktoré sú zapojené do pilotného projektu, v súčasnosti skúmajú potenciál takého spôsobu komunikácie, ktorý by v budúcnosti mohol umožniť viesť vysoko realistické virtuálne hovory. A to nielen súkromných, ale aj tých skupinových. Využitie by tak mohol nájsť aj pri firemných jednaniach či hromadných prezentáciách. 

„Sme presvedčení, že v blízkej budúcnosti budeme schopní ponúknuť našim zákazníkom nový spôsob komunikácie s využitím tejto novej holografickej technológie, aby sme im poskytli viac pohlcujúci virtuálny zážitok,“ naznačil viceprezident spoločnosti Telefónica Daniel Hernández Ortega na portáli iDnes.

Spolupráca operátorov

Vzájomná spolupráca operátorov so spoločnosťou Matsuko podľa nich pomôže túto inováciu urýchliť a zároveň zaistí, že bude fungovať bez ohľadu na zákazníkovu preferenciu operátora. 

„Koncept posúva holografickú komunikáciu dramaticky dopredu od sci-fi k skutočným smartphonom,“ vyjadril sa obchodný riaditeľ spoločnosti Vodafone Alex Froment-Curtil. 

Fáza testovania

Potenciál vidia aj ďalší operátori, podľa ktorých je dôležitá práve spomínaná vzájomná spolupráca s trhovými konkurentmi, aby bola platforma dostupná všetkým a nie len zákazníkom jedného operátora. Len v takom prípade totiž holografické hovory dávajú zmysel. 

image

Vyvinuli rozprávajúci hologram nebožtíka, s ktorým môžeš na pohrebe prehovoriť

V súčasnosti je platforma vo fáze testovania, akýkoľvek termín jeho možného ostrého nasadenia by tak bol čistou špekuláciou. Navyše je otázkou, či a ako taký spôsob komunikácie zákazníci prijmú. 

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 06:43