Bezpečnosť na prvom mieste. V prípade surfovania na internete to platí dvakrát.Unsplash/towfigu Barbhuiya/
StoryEditor

Chráň svoje dáta pred hackermi. Prinášame jednoduché triky, ako na to

mor19.01.2023., 16:00h

Mať zabezpečený notebook nie je práve niečo, čo by pasovalo do témy novoročných predsavzatí. No nikdy nie je na škodu venovať tejto téme čas a pozornosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Vzhľadom na čas, ktorý trávime v online priestore a množstvo citlivých informácií, ktoré doň vpúšťame, by sme mali venovať zvýšenú pozornosť téme bezpečnosti. Nikto sa snáď nechce stať obeťou kyberšikany, vydierania či zažiť vybielený účet. 

image

19-ročný etický hacker zarobil milión. Títo ľudia sú brutálne žiadaní, hovorí expert na kyberbezpečnosť

Silné heslá

Otrepané a všade omieľané - no opakovanie je matka múdrosti. Ľudská lenivosť nemá hraníc a ľahko sa môže stať, že jedno heslo používame hneď pri niekoľkých stránkach a sociálnych médiách, poprípade je rovnaké ako pin kód na odblokovanie počítača. 

Podľa online bezpečnostného prieskumu Google a Harris Poll z roku 2019 používa 13 percent ľudí rovnaké heslo pre všetky svoje účty. Ak chceš vedieť, či nejaké z tvojich hesiel ukradli, môžeš si to skontrolovať na tomto webe. Stránka od teba bude chcieť len tvoju mailovú adresu alebo telefónne číslo.

Stránka následne spustí vyhľadávanie. Ak sa tvoja adresa objaví v zozname, mal by si si okamžite zmeniť heslo a vybrať si nové, silnejšie. 

Ďalším dobrý nástrojom je nástroj Správca hesiel od Google. Vieš si tam prejsť všetky svoje uložené heslá a Google ti poskytne aj analýzu, v ktorej ti povie, kde ich máš slabé a na ktorých stránkach sa ti opakujú.

Dvojfaktorová autentifikácia transakcií

Takéto overovanie online prevodov peňazí kombinuje použitie hesla s ďalšou metódou, ktorou môže byť napr. textová správa, potvrdenie v aplikácii alebo biometrická identifikácia. Takéto overenie je síce zdĺhavejšie, no poskytuje dostatočnú bezpečnosť pre transakciu bez zvýšeného rizika úniku osobných informácií.

image

Tvorcovia GTA zúria, uniknuté zábery z plánovanej hry sú pravé. Hacker sa vyhráža, že zverejní ďalšie

Priebežné ukladanie údajov 

Komu sa to nestalo? Pracuješ na nejakom zadaní do práce alebo do školy, zabudneš si ho priebežne ukladať a zrazu pri zlom preklike alebo zamrznutí zariadenia, je všetko stratené. 

Pravidelné ukladanie dát by sa malo stať našim reflexom. Môže to byť užitočné v prípade zlyhania hardvéru alebo náhleho napadnutia vírusom. Vďaka tomu budete menej zraniteľní voči útokom ransomvéru, ktorých počty sa od pandémie zväčšili. 

Zálohy si môžeš ukladať na externé úložisko, ktoré máš od počítača oddelené alebo do cloudu. Odborníci odporúčajú použiť stratégiu 3-2-1: tri kópie vašich údajov na dvoch rôznych typoch úložiska s jednou kópiou uloženou na inom mieste. Samozrejme, aj jedna kópia je však vždy lepšia ako žiadna.

Neodkladaj aktualizácie

Zmyslom aktualizácie softvéru je pravidelné prinášanie bezpečnostných záplat, ako aj nových bezpečnostných funkcií, ktoré vo výsledku zaisťujú bezpečnosť pre naše zariadenie.

Operačný systém, vaše webové prehliadače a váš antivírus sú hlavné body, na ktoré sa treba zamerať pri aktualizáciách, no nie jediné. Udržať si prehľad o aktualizáciách je najjednoduchším krokom, pretože ho možno na väčšine zariadení automatizovať.

image

Chráň sa pred zvedavými očami

Táto možnosť je pre tých, ktorí pravidelne pracujú s citlivými údajmi na verejnosti. Ide o polarizovanú fóliu, ktorá obmedzuje pozorovací uhol na 30 až 60 stupňov. Jej cena sa pohybuje do 80 eur. Pre ľudí okolo teba bude obrazovka vyzerať ako čierna a nič v nej neuvidia. 

Niektoré obrazovky na ochranu súkromia obsahujú aj funkcie na zlepšenie pohodlia pri práci pred obrazovkou, ako je možnosť antireflexu alebo filter modrého svetla.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:59