Vďaka workshopu sa účastníci naučili nové veciArchív Asus/
StoryEditor

Workshop, ktorý posunul vízie influencerov. Osobné stretnutie s Paulínyim si účastníci pochvaľovali

red20.12.2022., 11:00h

Pricestovali z Prahy, zo Švajčiarska aj z Banskej Bystrice a Smokovca. Tešili sa na stretnutie s cestovateľom, fotografom a filmárom Patrikom Paulínyim.

Lajkuj Brainee.sk na

Patrik má na sieťach desiatky tisíc sledovateľov aj odoberateľov, a keď ohlásil video workshop, do niekoľkých hodín mu ohlásila viac ako stovka záujemcov. 

Stačilo napísať komentár a Patrik vybral šesticu. „Účastníkov som vyberal podľa ich motivácie zúčastniť sa na workshope uvedenej v komentári. To, čo som zohľadňoval najviac, bolo, ak účastník opísal priamo nejaký svoj plánovaný projekt, ku ktorému by mu workshop pomohol."

Aďka, Jana, Lea, Marcel, Momo, Miro. Zbalili si kamery, odvahu a sny a pricestovali za Patrikom do Liptovského Mikuláša. Organizátor pripravil prémiové Asus „pracovné stanice“, profi softvér aj fotogenické počasie.

Patrik dal dokopy účastníkov, ktorí majú radi podobné veci. Kliknete na ich profily a vidíte, že všetkých spája nadšenie pre fotenie a video, obdiv k prírode, schopnosti skúšať svoje športové aj kreatívne limity a radosť z cestovania. 

Vitajte na workshope!

Profesionálna artistka Jana sa teda usadí a ide k veci: „Chcem posunúť úroveň strihu vyššie.“

Prvé kolo informácií je praktické – uzávierka, clona, kompozícia. Niekde v hlave to máte, ale ak vám to niekto ukáže na príkladoch, všetko to zapadne ako skladačka. A ak si chcete zapamätať, aký je rozdiel pri fotení ľudí, tak tu je Patrikova pomôcka: „Odfotíte aj frajera nadradeného, aj ťuťka, podľa toho, v akej výške máte objektív.“

Všetci účastníci, ktorí obdivujú Patrikove videá, sa ho pýtajú na používanie statívu, dronov a preferenciu technológií. Takže – statív najradšej iba pri časozbere, radšej dynamické zábery z ruky, drony uľahčujú prácu so svetlom a áno, 4K. „Vždy, keď prišli nové technológie, tak som sa ich učil. Chcel som sa odlíšiť a vyniknúť.“

Ďalší level 

Profesionál sa od nadšenca odlišuje dramaturgiou. „Keď točím, mal by som vedieť, čo tým chcem povedať divákom,“ vysvetľuje čaro svojich videí Patrik. Aj malé video by malo mať svoj scenár.  Ak je to promo video, treba si aj rozkresliť, čo sa v ktorej sekunde má zjaviť. Samozrejme, ak je to dokument, je ťažké pripraviť scenár. Vtedy si filmár premyslí obrazy. 

Hudba? Tá je dnes štandardom aj pri tých najjednoduchších videách. Zaujmete preto ruchmi alebo zvukom. 

Patrikovo skutočné majstrovstvo však robí strih. Striedanie pokojných a rušných pasáži, veľkosti záberov, spájanie cez pohyb kamery, na základe farby či farebného detailu, maskovanie a cit pre tempo. „Baví ma práca so zvukom, občas mi zaberie viacej práce ako strih a dodá to úžasnú atmosféru,“ prezrádza o sebe.

Presne v tejto časti sa ohlási Aďka: „Mám milión videí, ktoré čakali v počítači na túto chvíľu.“ Takže koniec teórie a ide sa na obed a do terénu.

Dvojice sa rozchádzajú po malom námestí za mikulášskou galériou, každý s telefónom alebo kamerou. Chvíľu bol niekto model, chvíľu kameraman, niekto potichu, niekto s komentárom, sústredene či dynamicky, slowmo aj rýchlo z ruky. 

Video workshop s Patrikom Paulínyim

Lea je nadšená popoludním: „Páčilo sa mi, že to nebola iba teória, ale aj prax. Odteraz budem viacej využívať striedanie rýchlosti. Je to pre mňa osobný profesionálny posun.“

Po príchode účastníci sadajú k notebookom a majú individuálnu prácu a konzultácie. „Vážim si, že som sa stretol s Paťom a poukazoval mi všetko osobne,“ hovorí Marcel a ďalej upravuje svoje zábery.

Momo sa sústreďuje na farebný kontrast a Patrik mu pomáha so softvérom. „Veľmi sa mi páči pracovať s Paťom. Je to úžasný zážitok. Nielen profesionálny, ale aj osobný. Paťo je geniálny dokumentarista a pritom skromný. Je to pre mňa neskutočná motivácia.“

Za všetkých účastníkov to ešte raz a úprimne zhŕňa Miro: „Patrik je taký, ako vystupuje na internete, skromný, pokorný, ochotný. Podelil sa s nami o tipy a triky a posunulo ma to ďalej. Celý workshop bol zážitok.“

Taký bol video workshop s Patrikom Paulínyim

A na čom sme pracovali?    

ASUS ProArt Studiobook Pro 16 OLED má displej 4K OLED v kvalite HDR a vo veľkosti šestnásť palcov, takže vás očarí presnými farbami. Je za tým výkonný procesor Intel® Xeon®, takže to znamená, že používateľov čaká profesionálna grafika, obrovské množstvo pamäte a ultra rýchle úložisko. A s rotačným ovládačom ASUS Dial práca nadobúda ďalší rozmer, nech už bola doteraz akokoľvek kreatívna.

ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED priťahuje pozornosť okolia výkonom aj tým, ako vyzerá. Má totiž dva displeje. Dotykový 14,5-palcový OLED a väčší naklápací sekundárny dotykový NanoEdge displej s matnou vrstvou. Spolu sú neodolateľné. Základom je prémiový procesor Intel® Core™ i9-12900H, a keď k nemu tvorcovia pridali inteligentný zosilňovač a  sústavu štyroch mikrofónov, môžete mať alebo vyrobiť  zážitok v kino kvalite. 

image

Zrodený pre kreatívnych profesionálov

Archív Asus/

Stretnutie s Patrikom a kreatívny workshop prináša ASUS.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 23:46