Štadión má názov „974“, pretože ide o presný počet prepravných kontajnerov použitých na jeho stavbu a zároveň ide o medzinárodnú predvoľbu Kataru.Twitter/ Ivan Kadic/
StoryEditor

Majstrovstvá sveta v Katare pre Štadión 974 skončili. Futbalová aréna z lodných kontajnerov bude demontovaná

Michal Čiernik07.12.2022., 10:00h

Štadión 974 bude demontovaný a na majstrovstvách sveta v Katare sa už nebude používať. Môžu ho však preniesť.

Lajkuj Brainee.sk na

Futbalový štadión v regióne Ras Abu Aboud v Dauhe, ktorý je vyrobený z 974 recyklovateľných prepravných kontajnerov a ocele rozobratý a pripravený na ďalšie použitie, uvádza Ladbible. Posledný zápas, ktorý sa konal v tomto futbalovom stánku, bolo osemfinálové stretnutie medzi Južnou Kóreou a Brazíliou, ktoré skončilo 1:4. Teraz je všetko pripravené na demontáž.

Štadión má názov „974“, pretože ide o presný počet prepravných kontajnerov použitých na jeho stavbu a zároveň ide o medzinárodnú predvoľbu Kataru. Podľa FIFA je táto aréna vôbec prvým štadiónom, ktorý je možné po podujatí úplne rozobrať a znova použiť.

„Toto jedinečné miesto vzdáva hold dlhoročnej tradícii Kataru celosvetového obchodu a námorníctva. Nielenže je 974 medzinárodná predvoľba pre Katar, ale je to aj presný počet prepravných kontajnerov používaných v stavebníctve,“ uvádza sa na oficiálnej stránke štadióna. Stavba arény začala v roku 2017. Svoj prvý zápas hostila 30. novembra 2021 v deň otvorenia Arabského pohára v roku 2021 medzi Spojenými arabskými emirátmi a Sýriou.

Tento ekologický štadión je navyše bez klimatizácie a vetraný je prirodzene. Síce sa fanúšikovia trošku viac potili, ale pre dobrú vec. Okrem toho špeciálne metódy na úsporu vody znížili jej spotrebu o 40 percent v porovnaní s konvenčnou prevádzkou štadiónov. „Návrh demontovateľného štadióna, je jedným z hlavných princípov trvalo udržateľného budovania,“ Pochválil arénu odborník na mestskú udržateľnosť a klímu Karim Elgendy. „Umožňuje prirodzenú obnovu staveniska alebo jeho opätovné využitie pre inú funkciu,“ prezradil pre VOA News.

image

Na majstrovstvách sveta bude pískať žena. Turnaj v Katare sa aj v tomto zapíše do histórie

Majitelia uviedli, že 44-tisícový štadión bude demontovaný a odoslaný do iných krajín, ktoré potrebujú infraštruktúru. Podľa niektorých správ by sa mal štadión stať súčasťou potencionálnych majstrovstiev sveta v roku 2030 v Uruguajskom Maldonade, ak sa im podarí vyhrať kandidatúru.

image

„Zachráňte Ukrajinu“, znel nadpis na mužovom tričku. Počas majstrovstiev vybehol na ihrisko s dúhovou vlajkou

Zatiaľ čo prístup štadióna k udržateľnosti bol prijatý pozitívne, nezvládnutá organizácia majstrovstiev sveta však vyčnieva stále viac. A to nehovoriac o korupcii spojenej s turnajom a katastrofickým zaobchádzaním s robotníkmi pri budovaní aj tohto ekologického architektonického skvostu.

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 23:51