Zamestnanec Applu okradol spoločnosť o milióny dolárov.Brendan Mcdermid/Reuters
StoryEditor

Bývalý zamestnanec okradol Apple o milióny eur. Bral úplatky a prinútil firmu platiť za jej vlastné komponenty

Michal Čiernik06.11.2022., 12:00h

Bývalý zamestnanec Applu sa priznal, že podviedol spoločnosť o viac ako 17 miliónov eur.

Lajkuj Brainee.sk na

Dhirendra Prasad, ktorý od roku 2008 až 2018 v Apple pracoval ako nákupca v oddelení Global Service Supply Chain, priznal, že preberal úplatky, nafukoval faktúry, kradol súčiastky a spôsoboval, že firma Apple platila za položky a služby, ktoré nikdy nedostala. 

Americký úrad prokurátora v Kalifornii uvádza, že Prasad začal tieto schémy v roku 2011 a pokračoval v nich až do roku 2018. Zamestnanec priznal, že jeho spoločníkmi v podvodných schémach boli Robert Gary Hansen a Don M. Baker - vlastníci firiem, ktoré obchodovali s Apple.

V jednom podvode Prasad odoslal základné dosky z inventára Apple spoločnosti CTrends, riadenej Donom M. Bakerom. Baker ich rozobral a zozbieral z nich komponenty. Prasad následne vypísal zo spoločnosti Apple objednávky na tieto diely. Potom, čo Baker odoslal komponenty späť, CTrends vystavil faktúry, za ktoré Prasad zariadil platbu. Nakoniec dvojica prinútila Apple zaplatiť za svoje vlastné komponenty a rozdelili si výnosy z podvodu.

image

Apple predstavilo nové iPhony, hodinky aj slúchadlá. Dcéra Steva Jobsa tvrdí, že mobily sú rovnaké ako predošlé

V inom príklade, približne v roku 2016, Prasad zariadil, aby boli komponenty odoslané z inventára Apple umiestneného v sklade v Nevade do Hansenovho podniku Quality Electronics Distributors, Inc. Hansen komponenty vybral z obalu, umiestnil ich do nového a odoslal ich späť do skladu spoločnosti Apple. Prasad vytvoril nákupné objednávky na komponenty a Hansen za ne predkladal spoločnosti Apple faktúry, čím účtoval firme peniaze za svoje vlastné súčiastky.

image

Muž mal svoju manželku pochovať zaživa. Hodinky Apple jej zachránili život

Prasad sa okrem toho, že oklamal Apple, priznal aj k daňovým podvodom. Zariadil, aby fiktívna spoločnosť posielala falošné faktúry spoločnosti CTrends s cieľom zakryť nezákonné platby, ktoré Baker prevádzal. „To umožnilo Bakerovi nárokovať si státisíce dolárov neoprávnených daňových odpočtov,“ uviedla americká prokuratúra. Celkovo viedli podvody k daňovej strate vo výške viac ako 1,8 milióna eur.

image

iPod oslavuje 21 rokov. Predalo sa ho vyše 450 miliónov kusov, v dnešnej dobe však nemá využitie

Prasad bude odsúdený v marci. Priznal sa k jednému bodu obžaloby zo sprisahania s cieľom spáchať poštový podvod a podvod, za ktorý hrozí maximálny trest odňatia slobody na 20 rokov. Prasad sa tiež priznal k jednému bodu zo sprisahania s cieľom podviesť Spojené štáty, za čo mu hrozí maximálny trest päť rokov väzenia. Okrem toho Prasad súhlasil so stratou majetku v hodnote približne päť miliónov eur, ktorý nahromadil v dôsledku svojich trestných činov, vrátane nehnuteľností.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. máj 2024 01:24