Tipy, ako sa rozísť s niekým, kto má psychické problémyBrainee X Canva/
StoryEditor

Chceš sa s niekým rozísť, ale bojíš sa o jeho duševné zdravie? Tieto tipy ti v tom môžu pomôcť

Nikola Michalkova23.04.2023., 14:00h

Rozchod nebýva príjemná vec, často ani z jednej strany. Ak ale máš pocit, že pre druhú stranu to môže byť viac než psychicky vypäté, možno ti pomôžu tieto tipy.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak o svojom partnerovi vieš, že rozchod nemusí zvládnuť po psychickej stránke dobre, je predsa len lepšie brať ohľad. My ti prinášame tipy, ktoré ti s tým môžu pomôcť, ale aj tak tú hlavnú úlohu musíš zohrať jedine ty. 

Nezostávaj vo vzťahu

Psychické zdravie je veľmi dôležité a určuje každý aspekt nášho života. Ak máme partnera, o ktorom možno tušíme, že by mu rozchod spôsobil psychické problémy, je to omnoho náročnejšie. Na druhej strane by podľa vzťahovej špecialistky Eleanor Butterworth ľudia nemali zostávať vo vzťahu, v ktorom viac byť nechcú. „Keď pre vás nie je dobré zostať s partnerom z pocitu strachu alebo povinnosti, rovnako to nie je dobré pre vášho partnera. Z dlhodobého hľadiska to nepomôže zlepšiť duševné zdravie,“ hovorí pre portál Vice.

Okrem toho pripomína, že nie je tvoja povinnosť prevziať zodpovednosť za ich duševné zdravie. Je to síce náročnejšie, ale koniec koncov, zotrvávanie vo vzťahu len preto, aby sme niekomu nespôsobili psychické problémy nepomôže ani jednej strane. Navyše špecialistka hovorí, že mnoho ľudí s problémami duševného zdravia sa dokážu veľmi dobre ovládať. 

image

Máš nový vzťah, no aj tak stále myslíš na ex? Odborníci tvrdia, že to môže byť prospešné

Ako sa teda rozísť s človekom, ktorý má psychické problémy?

Samozrejme, musíme si uvedomiť, že každý vzťah je iný a rovnako aj ľudia či situácie. Nikdy nemôžeš predvídať, ako druhý človek zareaguje, preto ani tieto tipy nemusia úplne zafungovať u každého. Je to ale minimálne dobrý návod, ako na to. 

Načasovanie

Veľmi dôležité je aj samotné načasovanie, kedy s partnerom budeš viesť túto nepríjemnú konverzáciu. Je veľmi dôležité, aby si vybral čas a miesto, kde sa budete obaja cítiť dobre a bezpečne. Podľa Eleanor môže byť vhodným miestom niekde na verejnosti, ak cítiš, že by si sa v dome s partnerom/partnerkou cítil nekomfortne. „Akékoľvek miesto si vyberieš, je dôležité, aby ste obaja boli triezvi,“ vysvetľuje. Triezvosť je dôležitá, pretože drogy a alkohol môžu emócie ešte zintenzívniť.

Buď úprimný a láskavý

Úprimnosť by nemala byť len vo vzťahu, ale aj pri rozchode. Mnoho ľudí možno používa rôzne okľuky alebo výhovorky, ale najlepší spôsob je povedať veci na rovinu. „Vaša práca v tejto situácii je povedať pravdu spôsobom, ktorý je starostlivý. A ak je pravda taká, že vo vzťahu byť nechcete, musíte to povedať,“ hovorí Eleanor. Niekedy sa stáva, že ľudia navrhnú prestávku alebo čas na prehodnotenie vzťahu v budúcnosti len preto, aby to sklamanie nebolo také veľké. V skutočnosti sa to ale neodporúča. „Dávajte si pozor na sľuby, ktoré sa z krátkodobého hľadiska môžu zdať jednoduchšie, ale z dlhodobého hľadiska budú vás oboch bolestivejšie.“

Bezpečnosť

Ak sa s niekým rozchádzaš, nehoď hneď všetko za hlavu. Pamätaj, že na začiatku tam bola tá starostlivosť o toho druhého. Obzvlášť ak vieš, že je tam možnosť sebapoškodzovania – ak sa niekedy tým vyhrážal alebo to v minulosti urobil. V takomto prípade sa odporúča skontaktovať s partnerovými kamarátmi alebo rodinou, ktorí mu môžu poskytnúť podporu, ktorú bude potrebovať. „Dajte im vedieť, čo sa stalo, povedzte im o svojich obavách a požiadajte ich, aby tam pre neho boli,“ hovorí Eleanor. 

image

Rozchod

Brainee X Canva/

Samozrejme, vyhrážanie sa sebapoškodzovaním neprináša príjemné pocity a určite sa objavia aj nejaké obavy či výčitky. Ale na druhej strane, niektorí ľudia tieto vyhrážky môžu použiť práve preto, aby ťa tým kontrolovali a uväznili vo vzťahu, v ktorom sa necítiš dobre. Preto ak máš obavy o bezpečnosť niekoho, s kým sa rozchádzaš, radšej upozorni jeho okolie. 

Postaraj sa aj o seba

Aj ty máš duševné zdravie, o ktoré sa musíš starať a rozchod istým spôsobom zasiahne aj teba. „Nepremýšľajte nad svojím partnerom tak moc, aby ste zabudli na seba,“ hovorí Eleanor. Preto nezabúdaj získať podporu aj pre seba. Hoci bol partner tvojím hlavným zdrojom podpory, musíš zabezpečiť, aby nebol jediný. Totiž, aj pre teba môže byť rozchod bolestivý, pretože nie je jednoduché vyjsť s pravdou von a ukončiť vzťah, v ktorom síce už byť nechceš, ale predsa len si s človekom prežil aj pekné chvíle. 

A keďže aj tvoje duševné zdravie a komfort je v živote dôležitý, podľa Eleanor je dôležité uvedomiť si, že nemusíš byť vo vzťahu, v ktorom viac nechceš byť. Neubližuje to len tebe, ale určite aj druhej strane. A ak aj majú isté psychické problémy, nezaväzuje ťa to vo vzťahu zostať. „Nie je vašou úlohou byť odborníkom na ich duševné zdravie,“ uzatvára Eleanor. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 21:15