Život so spolubývajúcimi má mnoho podôbBrainee x Canva
StoryEditor

Ako byť dobrým spolubývajúcim? Tieto rady z teba urobia najobľúbenejšieho človeka na byte

Miroslav Kamody18.02.2023., 14:00h

Byť dobrým spolubývajúcim nie je ani zďaleka také jednoduché, ako sa zdá. Našťastie pre teba máme množstvo rád.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ študuješ na vysokej škole, prípadne si z nej len nedávno odišiel a teraz sa snažíš budovať kariéru, zrejme veľmi dobre poznáš, aké je to zdieľať jeden priestor s viacerými spolubývajúcimi.

Každý jeden spoločne obývaný byt je mimoriadne chúlostivý systém, píše portál Vice. Každý nový či odchádzajúci spolubývajúci môže narušiť jeho rovnováhu a celý ho destabilizovať na hotové peklo.

image

Záhadná smrť študentov už týždne trápi políciu aj FBI. Vrah zabíjal od najvyššieho poschodia, stále je na slobode

Pokiaľ nechceš byť ty tým najhorším, máme pre teba hneď niekoľko tipov, ako sa vyhnúť kritickým situáciám a byť najobľúbenejším človekom na byte.

Umývaj riad

Nikto si nepamätá, kto použil tú jednu panvicu, ktorá už niekoľko dní obýva priestor umývala. Pripálené vajce na jeho povrchu pomaly začína meniť tvar a nikto sa k nemu nechce priznať. Namiesto presúvania z drezu pri umývaní svojich vecí jednoducho umy aj tu jednu prekliatu panvicu.

Nové koníčky sú peklo

Je úplne v poriadku skúšať nové koníčky, ale pustiť sa do nich bezhlavo, minúť naň všetky peniaze a hovoriť dookola iba o ňom, je to najhoršie, čo môžeš urobiť. A mysli aj na to, že tvoj koníček môže zaberať aj priestor. Priestor, ktorý patrí všetkým.

image

Nové koníčky sú často peklom pre ostatných

Unsplash/Max Kolganov

Žiadny sex so spolubývajúcou

Vždy (vždy!) to dopadne čudne a potom to otrávi studňu celého bytu. Každý si potom musí vybrať stranu a buďme úprimní - naozaj si myslíš, že si vyberú tú tvoju?

Viac nabíjačiek, viac pokoja

Radšej ich maj viac, ako žiadnu. Dlhý kábel je tiež veľkou výhodou. Ušetríš si tak hádku so spolubývajúcim, prečo sa jeho značková nabíjačka na iPhone zrazu po dvoch mesiacoch objavila zapojená vedľa tvojej postele.

Nekradni jedlo

Mlieko, syr a maslo sú mliečnym trojuholníkom väčšiny chladničiek, v ktorých miznú. Ty si povieš, že to je len drobné množstvo, no ostatní ti to nikdy nezabudnú. Keď vidíš, že sa niečo míňa, kúp to, prípadne sa riaď rovnicou - keď si z toho mlieka dám do kávy, stále by tam niekomu malo zostať dosť na zaliatie cereálií.

image

ANKETA Stres, málo času, nespokojnosť. Aj takto fungujú študenti na výške, výrazne sa im zhoršila najmä strava

Nebuď idiot

Ak prídeš neskoro, nič sa nedeje. Ak prídeš neskoro s nejakými ľuďmi, je to v poriadku. Ak prídeš neskoro s nejakými ľuďmi a začnete si v stredu v noci z mobilu púšťať hudbu, zatiaľ čo neustále plieskate dverami, lebo idete na cigu, mor na teba.

Plať účty

Máte rozdelené platby, ktoré potom jeden človek dá dokopy a pošle majiteľovi? Prípadne sa ešte spoločne skladáte na kvalitný internet či Netflix? Nenechaj sa prosiť niekoľkokrát, proste plať vtedy, kedy sa má.

Nezabíjaj kuchyňu

Spomínaš si na ten skvelý recept na sous-vidované hovädzie, ktorý si videl na internete? Hlavne sa do neho nepúšťaj, ak naň potrebuješ obsadiť na osem hodín kuchyňu a minúť všetky suroviny, ktoré sú v chladničke. Mysli na to, že ďalší ľudia si chcú urobiť len svoje halušky z prášku a zjesť ich vo svojej izbe. A keď už, tak aspoň umy ten drez plný mastného tuku.

image

Kuchyňa patrí všetkým

Unsplash/Jason Leung

Tichšie!

Tvoj hudobný vkus nikomu nemusí vadiť, no pokiaľ si svoj playlist púšťaš na reproduktore, za ktorý by sa nehanbili ani na veľkej diskotéke v Prievidzi, mal by si myslieť na ostatných. Nočný kľud je základ, hlavne keď tvoja spolubývajúca skoro ráno vstáva.

Rozvrh kúpeľne

Sprchovanie v zdieľanom byte je umenie. Ak chceš úspešne ráno opustiť byt, musíš sa držať dohodnutého harmonogramu, pretože inak nastane chaos. Takže žiadne trištvrte-hodinové sprchovanie s novou láskou, lebo blokuješ jediný záchod, kamarát.

Mysli na ostatných

je v poriadku, ak sa chystáš odísť zo spoločného podnájmu, no skús to ľuďom oznámiť skôr ako štyri dni pred odchodom. Hľadať nového a rozumného spolubývajúceho je skutočné umenie, a čím viac času na to bude, tým je väčšia šanca, že všetci budú spokojní. 

image

Tento bežný liek proti bolesti máme všetci doma. Dávajte si pozor, podľa štúdie vyvoláva rizikové správanie

Nebuď samotár

Máš rád svoj pokoj, konzolu, žalúzie ani neotváraš a ostatní o tebe vedia len vtedy, keď náhodou budeš dverami na záchode? Gratulujeme, si najhorší zo všetkých. Čo sa ti to páči alebo nie, títo ľudia s tebou obývajú jeden priestor - musíte nejako vychádzať.

Domáce zviera je otrasný nápad

Jasné, znie to skvele - obstaráme si spoločne domáceho miláčika. Nikdy, naozaj nikdy to nerob! Ak sa má vaše spolunažívanie skončiť katastrofou, niet lepšej voľby ako tento krok. A doplatíš na to nielen ty, ale aj to zviera.

Televízor patrí všetkým

Ťaháš sériu neporaziteľnosti v online režime najnovšej hry FIFA? Kamarát, ale už štyri hodiny si sa neodlepil od obrazovky a práve vyšla nová epizóda The Last of Us. Mysli na to, že televízor v obývačke jednoducho patrí všetkým.

image

Nebuď lenivý

Unsplash/Izz R

Nekradni hrnčeky

Koľko ich máš na stole? Dva? Tri? A čo taniere? Tiež ich máš pár po izbe? Táto tvoja lenivosť znamená, že skrinky v kuchyni zívajú prázdnotou, rovnako tak ako tvoj spolubývajúci, pretože si nemá do čoho urobiť kávu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 12:52