Lori a GeorgeX/Le Parisien
StoryEditor

Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov

ČTK15.04.2024., 10:30h

V americkej Pensylvánii tento mesiac zomreli súrodenci Lori a George Schappellovi, ktorých Guinnessova kniha rekordov označovala za najstaršie žijúce siamské dvojčatá.

Lajkuj Brainee.sk na

Agentúra AP, ktorá o tom informovala, uviedla, že súrodenci sa dožili 62 rokov, čím prekonali všetky lekárske prognózy. Každý z nich mal vlastné kariéry, záujmy aj vzťahy.

„Keď sme sa narodili, tak si doktori mysleli, že sa nedožijeme ani tridsiatky, ale ukázali sme im, že sa plietli,” povedala v rozhovore pre denník The Philadelphia Inquirer pri príležitosti 50. narodenín dvojičiek Lori Schappellová.

image

Jednovaječné dvojičky si zobrali identické dvojčatá. Ich deti, aj keď sú od rozdielnych rodičov, sú geneticky súrodenci

Viedli čo najviac nezávislé životy

Schappellovci boli spojení lebkami. George mal navyše vrodenú vadu chrbtice a bol asi o 10 centimetrov menší ako Lori, ktorá ho vozila v kolieskovom kresle. Súrodenci sa síce museli všade pohybovať spolu, ale aj tak pre nich bolo veľmi dôležité, aby „viedli čo najviac nezávislé životy”, stojí podľa AP v ich úmrtnom oznámení.

Súrodenci vyštudovali strednú školu a chodili na prednášky na univerzitu. Keď Lori šesť rokov pracovala v nemocničnej práčovni, George ju v tom podporoval. Keď sa potom George v roku 1996 rozhodol začať kariéru v country hudbe, Lori sa zamestnania vzdala.

Od svojich 24 rokov mali dvojčatá vlastné bývanie a tiež často cestovali. Objavili sa tiež v niekoľkých dokumentárnych filmoch a talkshow, rovnako ako v jednom diele dramatického seriálu z lekárskeho prostredia Plastická chirurgia. Lori okrem toho bodovala v bowlingových súťažiach, stojí v úmrtnom liste.

Prečo opravovať niečo, čo nie je rozbité?

Operatívne oddelenie bolo v prípade Schappellovcov považované za riskantné. Lori však agentúre AP v roku 2002 povedala, že operácia podľa nej rovnako nie je potrebná. „Človek si nemá zahrávať s tým, čo stvoril Boh,” uviedla. Rovnakého názoru bol aj George, ktorý o niekoľko rokov skôr v dokumentárnom filme povedal: „Prečo opravovať niečo, čo nie je rozbité?”

image

Majú dve hlavy, ale jedného chlapa. Lekári zrasteným dvojičkám nedávali šancu na prežitie, jedna dvojička sa vydala

George tiež hovoril o nutnosti poskytovať niekomu, koho má človek rád a váži si ho, súkromie a vedieť pristúpiť na kompromis v situáciách, keď by to človek sám ocenil od druhej osoby. Lori uvádzala, že kompromis pre ňu znamená, že človek „nedostane všetko hneď, keď to chce”.

Lori bola počas svojho života zasnúbená, no jej budúci manžel nakoniec zomrel pri automobilovej nehode. „Keď sme chodili na rande, tak si George so sebou bral knižky,” opísala. George v roku 2007 urobil coming out ako transrodová osoba.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 13:49