Na Filipínach sa ľudia nechali pribiť na kríž, aby pripomenuli Kristovo utrpenieREUTERS/Lisa Marie David
StoryEditor

FOTO Bolestivá tradícia pokračuje. Na Filipínach sa ľudia nechali pribiť na kríž, aby pripomenuli Kristovo utrpenie

ČTK29.03.2024., 12:00h

Viac ako desať hlboko veriacich ľudí sa dnes na Filipínach nechalo pribiť na kríž, aby na Veľký piatok pripomenuli utrpenie a smrť Ježiša Krista. Tento rituál, pri ktorom sa tiež ľudia bičujú a inak trýznia, sa tradične odohráva najmä v obci San Pedro Cutud v provincii Pampanga, asi 60 kilometrov severne od Manily.

Lajkuj Brainee.sk na

Do obce San Pedro Cutud sa zišli tisícky ľudí, aby mohli spoluprežívať, ako sa muži nechali pribiť na kríž a niekoľko minút v úpornom horúčave na ňom zotrvali. Tridsiaty-piatykrát sa nechal ukrižovať 63-ročný Ruben Enaje. Dedinčania prezlečení za rímskych vojakov ho nerezovými klincami za ruky a nohy pripevnili ku krížu.

image

Rasistická propaganda aj nadradenosť bielej rasy. Prečo je Ježiš všade zobrazovaný ako beloch?

Enaje hovorí, že v tejto tradícii mieni pokračovať, kým mu to zdravie dovolí. Tento sedemnásobný dedko s tŕňovou korunou na hlave si najskôr takmer dva kilometre niesol 37-kilogramový kríž na vrcholok, kde sa ukrižovanie konalo.

Hovorí, že sa modlí nielen za svoju rodinu, ale aj za Filipíny, ich vládu a obyvateľov, najmä kvôli napätiu vo vzťahoch s Čínou kvôli situácii v Juhočínskom mori.

Cirkev ich v tom nezastavuje

V neďalekej dedine Santa Lucia sa rituálu dnes prvýkrát zúčastnil 15-ročný Julius Cortez, ktorý sa zveril, že v modlitbách prosí o uzdravenie svojej matky, ktorá trpí rakovinou prsníka. Tento chlapec sa bil po chrbte bičom, až mu z neho tiekla krv.

Jeho 19-ročný brat niesol na chrbte drevený kríž. „Robia to pre mňa,” povedala ich matka. Pripúšťa, že o synov si robí starosť, ale že vraj trvali na svojom.

image

Španielske mestečko kvôli veľkonočným oslavám prejde na letný čas o deň neskôr. Nezničíme si tradície, odkazujú svetu

DPA píše, že katolícka cirkev veriacich k takýmto extrémnym prejavom viery nenabáda, ale na Filipínach robí len málo pre to, aby ich zastavila. Na Filipínach sa ku katolíckej cirkvi hlási 80 percent zo 110 miliónov obyvateľov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 08:37