Mount EverestUnsplash/Christopher Burns
StoryEditor

Nepálu došla trpezlivosť, ich hory doslova smrdia. Horolezci si budú musieť odnášať svoje výkaly z Everestu

ČTK10.02.2024., 14:30h

Ľudia, ktorí sa pokúšajú zdolať Mount Everest, budú teraz musieť upokojiť vlastné výkaly a priniesť ich späť do základného tábora, kde budú zlikvidované. S odvolaním sa na nepálske úrady o tom informoval spravodajský server BBC News.

Lajkuj Brainee.sk na

„Naše hory začali zapáchať,” povedal BBC Mingma Šerpa, vedúci predstaviteľ okresu Pasang Lhamu. Ten zahŕňa väčšinu oblasti Everestu a nové pravidlo je jedným z novozavádzaných opatrení, ktoré sa týkajú najvyššej hory sveta.

Vzhľadom na extrémne teploty sa exkrementy zanechané na Evereste plne nerozložia. „Dostávame sťažnosti, že na skalách sú vidieť ľudské výkaly, a niektorí horolezci ochoreli. To je neprijateľné a narúša to náš imidž,” dodal Mingma Šerpa.

Nebudú mať na výber

Horolezci, ktorí sa pokúšajú zdolať Mount Everest a neďalekú horu Lhotsa, budú mať nariadené, aby si v základnom tábore zakúpili tzv. vrecúška na hovienka, ktoré budú po návrate kontrolované.

image

Everest zaplavili tony odpadkov. Situácia je už taká kritická, že šerpovia smeti nestíhajú odpratávať

Počas horolezeckej sezóny trávia horolezci väčšinu času v základnom tábore, kde sa aklimatizujú na nadmorskú výšku a kde sú samostatné stany slúžiace ako toalety, pod ktorými sú umiestnené sudy na zber exkrementov. Akonáhle sa však vydajú na samotný výstup, situácia s vyprázdňovaním sa skomplikuje. Väčšina horolezcov a podporného personálu sa síce snaží vyhrabávať v snehu diery, ale často sa dostávajú do nezasnežených miest.

Odpadky zostávajú na Evereste a ďalších horách v regióne veľkým problémom, aj keď sa čoraz častejšie konajú upratovacie akcie, vrátane každoročného zberu odpadkov vykonávaného nepálskou armádou. „Odpad je veľkým problém, najmä vo vyššie položených táboroch,” vyhlásil Čhiring Šerpa, výkonný riaditeľ mimovládneho výboru pre kontrolu znečistenia SPCC.

Tony výkalov

Hoci neexistuje žiadny oficiálny údaj, SPCC odhaduje, že medzi prvým táborom na úpätí Everestu a štvrtým táborom smerom k vrcholu sa nachádzajú približne tri tony ľudských výkalov. „Predpokladá sa, že polovica z toho je vo štvrtom tábore,” dodal Čhiring Šerpa.

image

Mount Everest

Unsplash/Martin Jernberg

Stephan Keck, horský vodca, ktorý tiež organizuje expedície na Everest, povedal, že štvrtý tábor si vyslúžil prezývku „otvorená latrína”. Štvrtý tábor, známy aj ako South Col, leží vo výške 7906 metrov a je poslednou pred záverečnou etapou výstupu na vrchol Mount Everestu a Lhotsa.

Šikovné vrecúška

„Nie je tu takmer žiadny ľad a sneh, takže všade okolo uvidíte ľudské exkrementy,” opisuje Keck. Samospráva Pasang Lhamu preto vyzvala SPCC, aby zo Spojených štátov zaobstarala asi 8-tisíc vrecúšok na výkaly pre odhadom 400 zahraničných horolezcov a 800 členov pomocného personálu pre nadchádzajúcu horolezeckú sezónu, ktorá sa začína v marci.

image

Malá rekordérka uchvátila svet. Štvorročná Češka siahla na Everest, prepísala tak históriu

Tieto vrecúška na výkaly obsahujú chemické látky a prášky, ktoré spevňujú ľudské výkaly a do veľkej miery ich zbavujú zápachu. Predpokladá sa, že jeden horolezec vyprodukuje v priemere 250 gramov exkrementov denne. Vo vyšších táboroch pred pokusom o zdolanie vrcholu zvyčajne strávi asi dva týždne.

„Na základe toho im plánujeme dať dva vrecúška, z ktorých každý môžu použiť päť- až šesťkrát,” dodal Čhiring Šerpa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 19:41