Yang XinhaiTwitter/JonathanStark27, Unsplash/Jr Korpa
StoryEditor

Nezáleží mi na tom, či si zaslúžia žiť alebo nie. Sériový vrah Yang Xinhai znásilňoval a lopatou zabíjal desiatky ľudí

Miroslav Kamody14.04.2023., 15:00h

Nepatrí k najznámejším sérovým vrahom, no rozhodne za nimi nezaostáva. Čínske monštrum si za svoj cieľ vyberalo tých najchudobnejších.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď svet zistil, čo všetko urobil, neprezývali ho inak ako Monštrum. Trest smrti strelou do jeho zátylku bol vykonaný na deň zaľúbených, Yang Xinhai však žiadnu lásku do tohto sveta nepriniesol. Zostali po ňom len desiatky mŕtvych a znásilnených tiel. Poďme však poporiadku.

Narodil sa do chudobnej rodiny

Yang Xinhai sa narodil 29. júla 1968 v Ču-ma-tieni v čínskej provincii Che-nan. Jeho detstvo však vôbec nevyzeralo ružovo. Jeho rodina totiž patrila k najchudobnejším v celej dedine.

image

Satan v sukni. Felícitas mala biznis s novorodencami. Tie, ktoré nepredala, rozštvrtila a hodila do odpadu

Yang, ktorý bol najmladším dieťaťom zo štyroch detí, bol počas detstva opisovaný ako múdre, no trochu uzavreté dieťa. Keď u neho potom psychológovia merali inteligenčný kvocient, výsledky ukázali IQ 140, čo označuje extrémne excelentný intelekt.

Škola a štúdium však pre neho prioritou ani zďaleka nebolo. V roku 1985, keď mal 17 rokov, sa definitívne rozhodol odísť zo školy. Odmietol sa vrátiť aj domov a namiesto toho sa túlal po celej Číne, kde si privyrábal ako pomocný robotník.

Od malých lúpeží po znásilnenie

Počas tohto obdobia začali jeho problémy so zákonom. V roku 1991 bol Yang kvôli viacerým krádežiam umiestnený do pracovného tábora. Nápravy sa však rozhodne nedočkal, veci sa skôr začali komplikovať.

V roku 1996 sa už dostal do klasického väzenia za pokus o znásilnenie. Dostal päť rokov, no už v roku 1999 behal prepustený na slobode. Keby vtedy úrady či polícia vedeli, čo sa bude diať, zrejme by nikdy nedovolili, aby ešte niekedy opustil väzenskú celu.

Po prepustení totiž Yang začal brutálne vraždiť. Svoje obete si vyberal v provinciách An-chuej, Che-pej, Che-nan a Šan-tung. Jeho ciele boli vždy rovnaké - vyberal si hlavne tých najchudobnejších. V noci sa prikradol do ich domu a potom zabil každého, kto sa v ňom nachádzal.

Vraždiaci stroj

Medzi jeho obľúbené vražedné zbrane patrili kladivo, sekera alebo lopata. Práve tu začal prvýkrát využívať svoju nadpriemernú inteligenciu. Zakaždým si totiž po vraždách bral nové oblečenie a veľké topánky.

image

Hej, Netflix! Máme pre teba tipy na ďalších šialencov, ktorí by si zaslúžili svoju vlastnú mrazivú minisériu

Tak, ako každý jeden sériový vrah, aj on jedného dňa urobil chybu. V októbri 2002 si za svoj vražedný cieľ vybral mladú rodinu. Yang lopatou zabil otca, ktorý sa živil ako roľník, spolu s jeho šesťročnou dcérou.

Potom sa obrátil k jeho žene, ktorá bola v tom čase tehotná. Brutálne ju znásilnil, no útok sériového vraha nakoniec prežila. Aj vďaka tomu sa Yanga podarilo zadržať 3. novembra 2003.

Zadržanie

Polícia si totiž všimla, že počas rutinnej kontroly v zábavnom parku Cchang-čou pôsobil mimoriadne podozrivo. Až po jeho vypočutí si policajti začali uvedomovať, s kým majú dočinenia.

Yang prezradil, že vraždil v štyroch čínskych provinciách. Správa o jeho zatknutí a zločinoch sa rýchlo šírila a médiá ho premenovali na Monštrum. A úplne oprávnene.

Krátko na to sa muž priznal k 67 vraždám, 23 znásilneniam a piatim útokom. Málokto chcel veriť, že by bol jeden človek schopný takých zverstiev. Polícia preto Yangovi vzala vzorky DNA, ktoré sa zhodovali na miestach brutálnych vrážd.

Mal som túžbu

V čase jeho zatknutia sa v mediách objavila správa, že motívom vraždenia bola údajne pomsta spoločnosti v dôsledku rozchodu. Jeho priateľka ho mala opustiť kvôli predchádzajúcim trestom za krádeže a znásilnenie.

image

Najväčšie mýty o sériových vrahoch. Nemusia to vždy byť len vykoľajení samotári

Neskôr sa však začali šíriť správy, že vraždil len pre potešenie z lúpeží, znásilnení a vrážd. Aj keď Yang nikdy formálne mediám neposkytol motív vraždenia, svojho času sa šírila táto citácia: „Keď som zabíjal ľudí, mal som túžbu. To ma inšpirovalo zabíjať viac. Nezáleží mi na tom, či si zaslúžia žiť alebo nie. To nie je moja starosť... Netúžim byť súčasťou spoločnosti. Spoločnosť nie je moja starosť.”

1. februára bol oficiálne uznaný vinným zo všetkého, k čomu sa priznal. Nič iné ako trest smrti neprichádzal do úvahy. Vykonaný bol 14. februára výstrelom do zátylku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 16:54