Americká armáda zabila vysokopostaveného lídra Islamského štátu.Youtube/infotainment/
StoryEditor

Američania zabili vplyvného veliteľa Islamského štátu, ktorý plánoval útoky v Európe. Al-Džabúrí zomrel na neznámom mieste

TASRMarek Moravčík04.04.2023., 11:00h

Koalícia síl pod vedením Američanov v Sýrii pomocou dronu zabila vysokopostaveného veliteľa džihádistickej organizácie Islamský štát Chálida Ajdda Ahmada al-Džabúrího.

Lajkuj Brainee.sk na

Džabúrí zomrel v pondelok na neznámom mieste, vyplýva zo správy amerického ústredného velenia. Pri útoku údajne nezomreli žiadni civilisti a nedošlo ani k žiadnym zraneniam. V utorok o tom informovalo Centrálne velenie USA (CENTCOM), na ktoré sa odvolali tlačové agentúry AFP a AP. 

image

Vojakom nechodia výplaty, ich nadriadení s rodinami žijú v luxuse. Takéto lukratívne nehnuteľnosti vlastnia ruskí velitelia

Jeho „úlohou bolo plánovanie útokov IS v Európe“. Americká armáda dodala, že smrť Džabúrího „dočasne naruší schopnosť organizácie podnikať zahraničné útoky“, informuje TASR. Nehovorilo sa však o žiadnych útokoch alebo zmarených útokoch, ktoré údajne plánoval.

Aj keď džihádistická organizácia, ktorú v marci 2019 porazili a vytlačili z jej posledného obsadeného územia v Sýrii, je oslabená, „stále je schopná podnikať operácie v rámci toho regiónu a mieni útočiť aj mimo Blízkeho východu,“ uviedol veliaci generál CENTCOM-u Michael Kurilla.

Mnohonárodná koalícia proti Islamského štátu pod vedením USA podnikla v posledných mesiacoch v severnej Sýrii sériu útokov zameraných na vysokopostavených členov Islamského štátu a Hurras al-Din, o ktorých sa predpokladá, že ide o sýrsku odnož al-Kájdy.

image

Volajú ho Nový Nostradamus. Muž úspešne predpovedal smrť kráľovnej Alžbety, na tento rok predvída katastrofu

Najnovší útok dronom je posledným zo série útokov proti militantom teroristickej organizácie al-Káida a iným vysokopostaveným členom Islamského štátu pôsobiacim v severozápadnej Sýrii. 

Islamský štát kedysi vlastnil 88 tisíc kilometrov štvorcových územia siahajúceho od západnej Sýrie po východný Irak a uvalil svoju brutálnu vládu na takmer osem miliónov ľudí, píše sa na denníku BBC.

Zo svojho posledného územia bol tento teroristický štát vytlačený v roku 2019. OSN však minulý mesiac varovala, že hrozba, ktorú predstavuje skupina a jej pridružené spoločnosti, je vysoká a zvyšuje sa najmä v konfliktných zónach a susedných krajinách.

image

Počul si už o dark turistike? Ľudia vyhľadávajú miesta, ktoré slúžia hororom ako predlohy. Je to nebezpečné?

Odhaduje sa, že medzi Irakom a Sýriou má Islamský štát 5 až 7 tisíc členov a podporovateľov, z ktorých približne polovicu tvoria bojovníci. Stíhačky majú základňu väčšinou vo vidieckych oblastiach a pokračujú v útokoch typu hit-and-run (teda úder a útek), prepadoch a bombových útokoch pri cestách.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 08:25