Nemecká cirkev ide s dobouUnsplash/zaya odeesho, Alexander Grey
StoryEditor

Peklo zamrzlo? Pápež si vie predstaviť zrušenie celibátu, v Nemecku bude cirkev požehnávať aj homosexuálne zväzky

TASR11.03.2023., 10:19h

Pápež František si v zásade dokáže predstaviť zrušenie kňazského celibátu. Zároveň však pochybuje, že by prípadné zrušenie celibátu priviedlo viac mužov ku kňazstvu.

Lajkuj Brainee.sk na

Povedal to v rozhovore pre argentínsky spravodajský portál Infobae, informuje TASR na základe piatkovej správy servera Vatican News.

Pápež poznamenal, že vo všetkých východných katolíckych cirkvách sú kňazi mimo mníšskych rádov väčšinou ženatí. Na otázku, či je teda celibát možné prehodnotiť, najvyšší pontifex odvetil: „Áno.”

image

Odluku cirkvi od štátu chce 61 % Slovákov. Za sú nielen mladí, ľuďom najviac vadia názory o právach sexuálnych menšín

Poukázal na to, že v latinskej cirkvi je celibát disciplinárnou otázkou. „Nie je večný ako kňazstvo,” vysvetlil. Pápež sa v rozhovore tiež vyslovil za otvorený prístup cirkvi ku homosexuálom. Na otázku, či by takýmto osobám dal eucharistiu, povedal: „Veľkú odpoveď dal Ježiš: všetci. Všetci. Všetci dovnútra.”

Nemecká cirkev ide s dobou

Katolícka cirkev v Nemecku bude môcť od marca 2026 oficiálne požehnávať zväzky homosexuálnych párov. V piatkovom hlasovaní o tom rozhodlo synodálne zhromaždenie zamerané na reformovanie cirkevných pravidiel. 

image

Nemecká cirkev ide s dobou

TASR/Benedikt Spether/dpa

Z 202 členov synodálneho zhromaždenia hlasovalo 176 v prospech návrhu, 14 bolo proti a 12 sa zdržalo. Podarilo sa tak dosiahnuť potrebnú dvojtretinovú väčšinu. Zúčastnení zdôraznili, že je potrebné jasne rozlišovať medzi požehnaním a sobášom.

Za tri roky, odkedy začne zmena platiť sa má vypracovať liturgický formát obradu za účasti biskupov. Povolenie ceremónií požehnávania párov rovnakého pohlavia bolo kľúčovou požiadavkou v reformnom procese Synodálnej cesty, ktorý sa začal v roku 2019, približuje DPA.

image

Podozrivým je aj zosnulý Benedikt XVI. Aktivisti v Nemecku tlačia na Vatikán, aby zverejnil svoje spisy o sexuálnom zneužívaní

Hoci mnohé farnosti v Nemecku takéto obrady už vykonávajú, v rámci cirkevných pravidiel ide o „šedú zónu”. Reformisti vyzývali, že je načase, aby sa obrady konali na verejnosti, a nie v súkromných priestoroch, ako napríklad v bytoch.

Kňazi, ktorí budú dávať takéto požehnania, sa v budúcnosti nemusia obávať postihov od svojich nadriadených. Predseda nemeckej biskupskej konferencie Georg Bätzing označil výsledok hlasovania podľa agentúry AFP za „veľmi dobrý”.

DPA pripomína, že Kongregácia pre náuku viery v roku 2021 vyhlásila, že požehnávania homosexuálnych partnerstiev nie je povolené.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:41