Otca zadržali po tom, čo jeho dcéra nakreslila protivojenský obrázok.Ruské Sociálne Siete, Profimedia.cz/
StoryEditor

Dievča skončilo v detskom domove, otcovi hrozí súd. Pre jeden obrázok, ktorým vyjadrila svoj nesúhlas s vojnou

dttiDnes.cz03.03.2023., 11:00h

Dvanásťorčné dieťa nakreslilo obrázok, ktorým demonštrovalo svoj nesúhlas s krvavou vojnou na Ukrajine. Otec skončil vo väzbe, dievča poslali do detského domova.

Lajkuj Brainee.sk na

Otec dvanásťročného dievčaťa skončil v Rusku vo väzbe po tom, čo jeho dcéra v škole nakreslila protivojnový obrázok. Muž  čelí obvineniu z diskreditácie ruskej armády, za čo mu hrozí niekoľko rokov za mrežami. Otec sa o svoju dcéru stará sám, úradníci preto dieťa poslali do detského domova, píše sa na portáli iDnes. 

Zadržali ho za obrázok

Polícia 53-ročného Alexeja Moskaljova zadržala v stredu v meste Jefremov v Tulskej oblasti asi 318 kilometrov južne od Moskvy. 

Vyšetrovatelia sa o Moskaljova začali zaujímať po tom, čo jeho dcéra Máša v apríli nakreslila v škole obrázok, ktorý pobúril učiteľku. Tá študentom dala za úlohu vytvoriť vlastenecké kresby oslavujúce ruských mužov na fronte. Máša namiesto toho odovzdala obrázok ženy s ukrajinskou vlajkou, ktorá chráni dieťa pred ruskými raketami. Doplnila ho sloganom: „Nie vojne.“

Učiteľka zalarmovala riaditeľa školy, ktorý incident ohlásil úradom. Mášu neskôr vypočúvala bezpečnostná služba FSB, ktorá si tiež predvolala aj jeho otca a zamerala sa na jeho sociálne siete. Tam objavili karikatúru prezidenta Vladimíra Putina alebo komentáre podporujúce Ukrajinu. Za konštatovanie, že „ruskí vojaci sú páchatelia invázie“ dostal Moskaljov pokutu v prepočte deväť tisíc korún (383,41 eur). 

„Keby Máša nenakreslila spomenutý obrázok, nikto by sa o neho nezaujímal,“ uviedol Moskaljov právnik Vladimir Bilijenko.

image

Dvanásťročné dievča kresbou vyjadrila odpor proti ruskej agresii.

Ruské Sociálne Siete/
 

Nové vyšetrovanie

Pokutou to ale pre Moskaljova neskončilo. V decembri proti nemu polícia zahájila nové vyšetrovanie a obvinila ho z „diskreditácie armády“, za čo podľa ruských zákonov hrozia až tri roky za mrežami. 

Vo februári agenti FBI vtrhli do jeho domu, prehľadali mu veci a zabavili mu našetrené peniaze. Moskajlova zatkli. „Pri výsluchu ma bili,“ popísal podľa portálu The Insider. Vzhľadom na to, že Moskaljov je na dcéru sám, úradníci Mášu umiestnili do detského domova. 

Súd v Tulskej oblasti by mal rozhodnúť, či Moskaljov zamieri z väzby do žalára, alebo do domáceho väzenia. Tým sa tiež určí aj osud dievčatka, ktorá v prípade otcovho pobytu vo väzení zostane v detskom domove. „Prípad získal pozornosť a už som obdržal niekoľko ponúk od ľudí, ktorí sú ochotní sa o Mášu prípadne postarať,“ uviedol právnik Bilijenko. 

Putinov režim sa nebráni zatýkaniu detí

Dvanásťročné dievča nie je prvým dieťaťom, ktoré sa pre obhajovanie mieru dostalo do problémov. V októbri polícia v Moskve zadržala desaťročné dievča a jej matku po tom, čo sa škola sťažovala na profilovú fotografiu dieťaťa na sociálnej sieti. Dievča použilo kresbu známu ako „Saint Javelin“, ktorá pripomína Pannu Máriu držiacu americkú protitankovú zbraň. Obrázok sa v počiatkoch invázie stal symbolom odporu proti ruskej agresii. 

V tom istom mesiaci dostal napomenutie žiak piateho ročníka v Jekaterinburgu po tom, čo napísal dopis, v ktorom ruského vojaka nabádal, aby na Ukrajine nezabíjal a vrátil sa domov. Študent text napísal v rámci povinného písania dopisov na fronte, v ktorých majú žiaci mužov na bojisku podporovať. 

image

Jej otcovi hrozia až tri roky väzby.

Profimedia.cz/

Deti sa rovnako ocitli medzi zadržanými na protivojenských demonštráciách. Podľa portálu OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zásahy, minulý rok na protestoch polícia zadržala najmenej 544 maloletých, z ktorých sedem z nich čelí stíhaniu za protivojenské názory. O prácu doteraz z rovnakých dôvodov prišlo 19 učiteľov. 

„Je dôležité pochopiť, že prípad Moskaljova je súčasťou väčšieho trendu. Režim v rámci širšieho zásahu bežne prenasleduje protivojensky zmýšľajúcich maloletých a ich rodiny, a zároveň tlačí ruskú mládež do silnej militarizovanej kultúry,“ povedala pre portál The Washington Post právnička Daria Korolenková z OVD-Info. 

Ruskí poslanci v stredu navrhli sprísnenie cenzúrnych zákonov. Mimo iného chcú, aby bolo nezákonné kritizovať „dobrovoľnícke formácie“, ako je žoldnierska Wagnerova skupina. Za „diskreditáciu armády“ chcú zákonodarcovia po novom udeľovať až 15 rokov väzenia namiesto terajších troch. Ak zmeny prejdú, bude jasné v polovici marca. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:33