Ukrajinské ministerstvo obrany v predvečer prvého výročia ruskej invázie zverejnilo zoznam toho, čo považuje za desať hlavných víťazstiev v uplynulom roku.Ben Birchall/Tasr
StoryEditor

Rok ruskej invázie. 10 hlavných malých víťazstiev, ktoré vybojovala ukrajinská armáda

ČTK24.02.2023., 10:00h

Ukrajinské ministerstvo obrany v predvečer prvého výročia ruskej invázie zverejnilo zoznam toho, čo považuje za desať hlavných víťazstiev v uplynulom roku.

Lajkuj Brainee.sk na

Námestníčka ministra obrany Hanna Maljarová označila za hlavné úspechy napríklad úspešnú obranu miest na severe krajiny vrátane Kyjeva, zničenie ruského krížnika Moskva či oslobodenie Hadieho ostrova. „Predovšetkým je to úspešná obrana Kyjeva, Černihivu, Sum a Charkova vo februári až apríli 2022,“ vyzdvihla Maljarová najväčší ukrajinský úspech podľa serveru RBK-Ukrajina.

Ruská invázia mala dosiahnuť svoj cieľ za tri dni, Ukrajinci, ako uvádza iDnes.cz, však nepriateľa zastavili na kľúčovom letisku Hostomel pri Kyjeve, zničili kolóny tankov idúcich k ich hlavnému mestu a prezident Volodymyr Zelenskyj zostal prezidentom.

Vytlačenie Rusov z Kyjevskej oblasti a nezlomní Ukrajinci

Rusi v Kyjevskej oblasti napáchali nepredstaviteľné zverstvá. Masakry v Buči či Irpini vyšli najavo po tom, čo si okupanti uvedomili, že ukrajinskú metropolu rýchlo neobsadia, a rozhodli sa stiahnuť.

Rusi sa úplne prepočítali. Aj v rusky hovoriacich častiach krajiny, napríklad v Charkove, sa ľudia okupantom srdnato bránili. „Naším druhým veľkým víťazstvom je masový odpor civilného obyvateľstva proti ruským okupantom na územiach dočasne obsadených útočníkmi,“ uviedla Maljarová.

Výhra na mori

V apríli ruské ministerstvo obrany oznámilo, že sa potopila vlajková loď Čiernomorskej flotily, krížnik Moskva. Ukrajinci sa pochválili, že plavidlo zasiahli strelami Neptún. Bol to pre nich veľký vojenský ale aj symbolický úspech.

Išlo o prvú stratu ruskej vlajkovej lode od potopenia bojovej lode Kňaz Suvorov v bitke pri Cušime počas rusko-japonskej vojny. Krížnik Moskva sa na začiatku vojny podieľal na ostreľovaní Hadieho ostrova. Vtedy vyzval ukrajinských obrancov, aby sa vzdali, čo oni odmietli dnes už slávnymi slovami " Ruská vojnová lode, choď do riti!"

image

V júni Ukrajinci strategicky významný kus pevniny neďaleko Rumunska získali späť. 

Twitter/conflict_news/

V júni Ukrajinci strategicky významný kus pevniny neďaleko Rumunska získali späť. Ruská pozícia v západnej časti Čierneho mora tak citeľne oslabila.

„Naše šieste víťazstvo je zničenie logistického systému ruských okupačných síl na juhu a východe Ukrajiny v júni a auguste,“ uviedla ďalej Maljarová.

image

Zničené tanky, vojaci pobehujúci v panike a telá rozhádzané po zemi. Rusko utŕžilo jednu z najväčších porážok od začiatku vojny

Na konci júna Ukrajinci nasadili v bojoch Západom dodané raketomety HIMARS, ktoré sa stali pre Rusov postrachom. Ukrajinci vďaka nim mohli útočiť na ruské pozície desiatky kilometrov za frontom a pripraviť tak podmienky na jesenné ofenzívy.

Oslobodenie Charkova a Chersonu

V septembri Ukrajinci vykonali bleskovú protiofenzívu v Charkovskej oblasti. Počas niekoľkých dní vytlačili okupantov z Kupjansku, Izjumu či Lymanu.

Následne sa pozornosť Ukrajincov presunula na juh. Na začiatku novembra postupne vytlačili Rusov z pravého brehu Dnepra a všetko zavŕšilo znovuzískanie Chersonu, ktorý bol jediným oblastným centrom, ktoré agresori od začiatku invázie získali.

Protivzdušná obrana a zastavenie ruskej ofenzívy

Na deviatom mieste ukrajinské ministerstvo obrany spomína úspešné fungovanie ukrajinského systému protivzdušnej obrany od vlaňajšieho októbra až do súčasnosti.

Dlho dopredu sa hovorilo o tom, že Rusko bude chcieť k výročiu invázie začať novú masívnu ofenzívu, pre ktorú využije ďalšie desaťtisíce mobilizovaných. Rovnako sa súdilo, že cieľom Wagnerovej skupiny je k tomuto dátumu dobyť Bachmut.

image

Nenahraditeľné ukrajinské ženy. Sú potrebné nielen vo vojne, ale aj na udržanie budúceho mieru

Analytici upozorňovali už v polovici februára, že ofenzíva sa začala. Rusom sa však podarilo postúpiť len o kilometre za cenu veľkých strát. Západ preto verí, že Ukrajinci dokážu oslabeného nepriateľa po dodávkach nových zbraní opäť vytlačiť z ďalších častí svojho územia.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 10:10