Polícia loví členov LGBTI+ komunity.Twitter/kigalidailynews/
StoryEditor

Ako štvaná zver. V Egypte lovia, ponižujú a vydierajú členov LGBTI+ komunity

Michal Čiernik17.02.2023., 11:00h

Všadeprítomná homofóbia v krajine preniká do každej časti jej spoločnosti. Podľa najnovších informácií sa však atmosféra stala oveľa brutálnejšou a taktika na sledovanie LGBTI+ ľudí je sofistikovanejšia.

Lajkuj Brainee.sk na

V Egypte neexistuje žiadny konkrétny zákon proti homosexualite. BBC však zistilo, že krajina vo veľkom zneužíva zákon o sexuálnej práci na kriminalizáciu LGBTI+ komunity. Členov tejto komunity teda nelovia len kriminálne gangy, ale aj štát.

Falošné účty policajtov

Prepisy predložené v správach o zatknutí polície ukazujú, ako policajti pod falošnými účtami pátrajú na sociálnych sieťach po homosexuáloch a pozývajú ich na rande. V niektorých prípadoch si dokonca údajne vymýšľali dôkazy proti nim. 

Pre LGBTI+ ľudí v Egypte, je mimoriadne ťažké sa otvorene stretávať na verejnosti. Preto radšej uprednostňujú zoznamovacie aplikácie. Ale práve používanie aplikácií, bez ohľadu na tvoju sexualitu, môže byť dôvodom na zatknutie na základe podnecovania k zhýralosti alebo zákonov o verejnej morálke, ktoré v Egypte platia.

Terčom nie sú len Egypťania

V jednom prepise polícia opisuje identifikáciu cudzinca, ktorého voláme Matt, na populárnej zoznamovacej aplikácii pre homosexuálov Grindr. Matt „priznal svoju zvrátenosť, svoju ochotu zapojiť sa do zhýralosti zadarmo a poslal fotky seba a svojho tela“, uvádza prepis. Matt pre BBC povedal, že bol následne zatknutý, obvinený zo „zhýralosti“ a nakoniec deportovaný.

Policajná brutalita

Ďalšou policajnou obeťou bol gej, ktorý sa v článku volá Laith. V apríli 2018 súčasného tanečníka kontaktovali z kamarátovho telefónneho čísla. Pozvali ho na pohárik, no keď tam prišiel, namiesto priateľa ho čakala polícia. Zatkli ho a zavreli do celi. „Policajt uhasil cigaretu na mojej ruke,“ prezradil a ukázal jazvu. „Bol to jediný raz v mojom živote, čo som sa pokúsil zabiť,“ hovorí Laith.

Tvrdí, že polícia mu potom vytvorila falošný profil v aplikácii WhosHere a digitálne upravila jeho fotografie, aby vyzerali explicitne. Informácie o ňom následne v aplikácii upravili, aby to vyzeralo, že ponúka sexuálnu prácu.

image

Nahý pred zrkadlom, len s make-upom, som si hovoril, aký som krásny. Daniel (Queen Kar‘Ma) o drag-u

Laith bol uväznený na tri mesiace za „zvyčajnú zhýralosť“, po odvolaní si odsedel len mesiac. Polícia sa ho tiež snažila prinútiť, aby informoval o iných homosexuáloch, ktorých poznal. „Môžem si o tebe vymyslieť celý príbeh, ak mi nedáš mená,“ opisuje policjané praktiky

Zločinecké gangy

Zločinecké gangy používajú pri hľadaní LGBTI+ ľudí rovnakú taktiku ako polícia. Následne ich napádajú, ponižujú a nútia k natáčaniu explicitných videí. S nimi sa im vyhrážajú že dané videá zverejnia.

BBC sa podarilo vystopovať dvoch ľudí, ktorých nazvali pre článok ako Laila a Jamal. Stali sa obeťami videa, ktoré sa pred niekoľkými rokmi stalo v Egypte virálnym. Zábery ukazujú, že sú nútení vyzliecť sa a tancovať, pričom sú bití a týraní. Sú nútení uviesť svoje celé mená a priznať, že sú gejovia.

Zistené sú desiatky podobných prípadov. Jeden z nich sa týka 18-ročného homosexuála, ktorý bol nútený nepravdivo povedať, že je sexuálny pracovník. Pre BBC povedal, že zvažuje právne kroky, jeho právnik to však neodporúčal a povedal mu, že jeho sexualita bude vnímaná skôr ako zločin než dôvod na útok.

image

Homosexualita nie je zločin, biskupi by mali prijať queer ľudí, povedal pápež František

Mladík ďalej tvrdí, že s ním prerušila kontakt aj vlastná rodina, keď im gang poslal video v snahe vydierať aj ich. „Potom čo sa stalo trpím depresiami, videá kolujú medzi všetkými mojim priateľmi v Egypte. Nemôžem už ani chodiť von. Nikto o mne totiž nič nevedel,“ prezradil.

Cenzúra v médiách 

Zaoberať sa niektorými z týchto problémov v samotnom Egypte je zakázané od roku 2017, keď Najvyššia rada pre médiá v krajine zakázala zastupovanie LGBTI+ komunity, s výnimkou prípadu, keď spravodajstvo „uznáva skutočnosť, že ich správanie je nevhodné“.

image

Cítia sa bezpečnejšie, priznávajú sa k LGBTI+. Ľudia z generácie Z sú na svoju orientáciu hrdí

Egypt je jedným zo strategicky najdôležitejších západných spojencov na Blízkom východe a každý rok dostáva miliardy dolárov z podpory USA a EÚ. Každoročne navštívi krajinu približne pol milióna britských turistov a Spojené kráľovstvo trénuje egyptské policajné sily prostredníctvom OSN.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:32