Brazílčan zomrel na následky zranení, ktoré utrpel minulý mesiac, keď zbraň, ktorú nosil, vystrelila blízko fungujúceho prístroja MRI.Wikipedia/kasugahuang/
StoryEditor

Vraždiaci stroj na magnetickú rezonanciu pri podivnej nehode zastrelil človeka. Nebol to prvý podobný prípad

Michal Čiernik15.02.2023., 15:00h

Muž neuposlúchol nariadenie zdravotníkov a do miestnosti s MRI prístrojom si vzal zbraň. Tá vystrelila a zabila svojho majiteľa.

Lajkuj Brainee.sk na

Brazílčan zomrel na následky zranení, ktoré utrpel minulý mesiac, keď zbraň, ktorú nosil, vystrelila blízko fungujúceho prístroja MRI a strelila ho do brucha. Leandro Mathias de Novaes vzal svoju matku 16. januára do nemocnice v São Paulo v Brazílii na vyšetrenie magnetickou rezonanciou.

40-ročný právnik a hlasitý zástanca vlastníctva zbraní si údajne zbraň ponechal napriek ústnym a písomným výzvam, aby odstránil všetky kovové predmety predtým, ako odprevadil svoju matku do skenovacej miestnosti. „Radi by sme zdôraznili, že zdravotnícky personál dodržiaval všetky protokoly prevencie nehôd,“ povedal hovorca zdravotníckeho zariadenia pre The Telegraph.

image

Sila tohto poľa sa udáva v jednotkách Tesla (T) a pri týchto prístrojoch sa používa od 1,5 až po 3 Tesli.

Twitter/roshanfre/

Extrémne silné magnetické pole

Ako je to možné? Prístroj MRI totiž používa na zobrazovanie magnetickou rezonanciou zdroj vonkajšieho magnetického poľa, čiže magnetu. Sila tohto poľa sa udáva v jednotkách Tesla (T) a pri týchto prístrojoch sa používa od 1,5 až po 3 Tesli. Pri experimentálnych MRI strojoch sa však môže vyšplhať až na 7T, uvádza Sciencealert.

Aby ste mali predstavu o tom, aké silné je toto magnetické pole, magnet chladničky je v rozsahu niekoľkých tisícin Tesla. Takže hodnota 3 Tesli bohato stačí na to, aby pohla aj s veľkéými kovovými predmety.

Nie je to prvý prípad

Podivná nehoda v roku 2001 spôsobila smrteľné poranenia hlavy dieťaťa, keď magnetická rezonancia uvoľnila kovovú kyslíkovú nádrž z druhej strany miestnosti. Tá dieťaťu namieste rozdrvila lebku.

image

Prístroj MRI totiž používa na zobrazovanie magnetickou rezonanciou zdroj vonkajšieho magnetického poľa, čiže magnet.

Twitter/gn3b3saahoahome/

V roku 2018 utrpel muž zranenie nôh na klinike na Long Islande, keď zbraň vo vrecku vystrelila pri vstupe do vyšetrovacej miestnosti MRI. Frank Chester mal vo vrecku nabitú pištoľ kalibru 380 a magnety z prístroja MRI spôsobili že vystrelila. Guľka prenikla do Chesterovho pravého stehna a prešla cez ľavé stehno.

image

Prípad ako z nočnej mory. Muž tvrdí, že počas operácie chrbtice sa prebral z anestézie, nemocnica obvinenia odmieta

Pri incidente v roku 2002 našťastie nebol nikto zranený a pištoľ vystrelila len do steny. Článok z American Journal of Roentgenology opisuje incident policajta mimo službu, ktorý navštívil centrum MRI v New Yourku. Nesprávna komunikácia medzi personálom a pacientom viedla k tomu, že vzal svoju strelnú zbraň do skenovacej miestnosti. Tam mu stroj vytrhol zbraň z ruky a vtiahol do skenere, kde vystrelila do steny.

image

V nemocniciach chýbajú zdravoťáci, vláda nasadí roboty. Chcú pomôcť prepracovaným zamestnancom

Ďalší smrteľný úraz sa stal v roku 2018 v Indii. Tridsaťdva ročný Rajesh Maru niesol kyslíkovú bombu do miestnosti, kde sa nachádzal údajne vypnutý prístroj MRI. Magnetická sila stroja však kovovú bombu aj s mužom pritiahla k sebe. Podľa polície muž zomrel v dôsledku vdychovania kvapalného kyslíka, ktorý unikal z bomby.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:39