155. ruská námorná brigáda utrpela veľké straty pri neúspešnom útoku na hlavné mesto a opätovnom útoku na Vuhledar pred tromi mesiacmi.Twtitter/gloooud/
StoryEditor

Zničené tanky, vojaci pobehujúci v panike a telá rozhádzané po zemi. Rusko utŕžilo jednu z najväčších porážok od začiatku vojny

Michal Čiernik14.02.2023., 10:00h

Putinova námorná brigáda s 5000 mužmi je takmer úplne zničená. Mlynček na mäso sa tentokrát roztočil pri Vuhledare.

Lajkuj Brainee.sk na

Rusko utrpelo jednu z najťažších vojenských strát v jedinej bitke od začiatku vojny na Ukrajine. Osudným sa mu stal útok na uhoľné banské mesto v Doneckej oblasti. Reč je o 155. námornej brigáde s päťtisíc mužmi, ktorá utrpela obrovskú porážku už po tretíkrát od začiatku invázie, uvádza DailyMail.

Opakujú tie isté chyby 

Obrovské straty na ľudských životoch a strata najmenej 130 obrnených vozidiel nenechala chladnými ani niektorých ruských bývalých armádnych predstaviteľov. „Niektorí z nich sú úplní kreténi. Všetky chyby, ktoré sa urobili predtým, sa opakovali,“ povedal Igor Girkin, bývalý ruský spravodajský dôstojník, ktorý pomáhal organizovať promoskovské povstania v Donecku a na Kryme v roku 2014. Girkin sa sťažoval, že ruských vojakov „kosili na strelnici“, kvôli lepšej strategickej pozícii Ukrajincov.

Po strate 300 mužov za štyri dni pri útoku na dedinu neďaleko Vuhledaru vlani v novembri vzbúrenci, ktorí prežili, napísali list, v ktorom obvinili veliteľa – generálporučíka Rustama Muradova – zo svojich obetí. Teraz je Muradov, blízky spojenec moskovského vojenského šéfa generála Valerija Gerasimova, opäť obviňovaný z tohto posledného debakelu. Odvážnejší analytici v Moskve odsúdili pohyb tankov a obrnených vozidiel v kolónach v dosahu delostrelectva Vuhledaru a tvrdili, že velitelia na bojiskách sa nedokázali spojiť so spravodajskými agentmi.

Opevnená pevnosť

Banské mesto, v ktorom pred vojnou žilo 14 000 ľudí a ležalo na vyvýšenom mieste v blízkosti jediného železničného spojenia medzi Krymom a Doneckom, bolo po troch mesiacoch útoku opevnené delostrelectvom. Najsilnejšie vlny útokov prišli minulý týždeň.

image

Banské mesto, v ktorom pred vojnou žilo 14 000 ľudí a ležalo na vyvýšenom mieste v blízkosti jediného železničného spojenia medzi Krymom a Doneckom.

Tasr/Tasr

Jevgenij Nazarenko, hovorca jednej z brániacich sa ukrajinských jednotiek, uviedol, že ruský postup sa dal ľahko spozorovať z výškových budov, keď prešli cez otvorené polia smerom k mestu. „My máme vyššie pozície, oni sú pod nami. Sú dokonale viditeľný,“ povedal.

image

Fotky sú desivé, no cítiť z nich silu vzdoru. Ukrajinskí športovci sa pripravujú na Olympijské hry v zničených budovách

Jednotky pobehujúce v panike a telá vojakov rozhádzané po zemi

Porážka prišla niekoľko dní po tom, čo sa kremeľský minister obrany Sergej Šojgu pochválil „úspešnou ofenzívou pri Vuhledare“. Kyjevské ministerstvo obrany reagovalo zverejnením videa, ktoré ukazuje zničenie ruskej vojenskej kolóny v oblasti. Ukrajinské vojenské bezpilotné lietadlá nasnímali ruské tanky jazdiace do mínových polí, bomby zhadzované na obrnené vozidlá, jednotky pobehujúce v panike a telá vojakov rozhádzané po zemi.

Elitná 155. brigáda sa stala neslávne známou rabovaním v okolí Kyjeva minulý rok a dostala prezývku „najnešťastnejšia“ jednotka Ruska po tom, čo utrpela veľké straty pri neúspešnom útoku na hlavné mesto a opätovnom útoku na Vuhledar pred tromi mesiacmi. „55. brigáda už musela byť trikrát doplnená,“ povedal plukovník Oleksij Dmytrashkivskyi, hovorca ukrajinskej armády. „A teraz je znovu takmer celá brigáda zničená,“ dodal.

image

Mark Hamill začne predávať podpísané Star Wars plagáty. Chce tak pomôcť ukrajinskej armáde

Ukrajina sa domnieva, že Putin nariadil, aby jeho vojaci do budúceho mesiaca úplne obsadili Doneckú oblasť, z ktorej je v súčasnosti asi polovica pod kontrolou Kremľa.Ale fiasko s Vuhledarom povzbudilo Kyjev k presvedčeniu, že Moskva nedokázala zaceliť rozpory medzi vyššími veliteľmi a prekonať chronické taktické zlyhania, ktoré zaznamenali v minulom roku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 15:39