Následky zemetrasenia v Turecku a SýriiTASR/AP
StoryEditor

FOTO Pri silnom zemetrasení v Turecku a Sýrii zahynuli tisíce ľudí. Pozri sa, ako táto prírodná katastrofa zničila krajinu

TASR06.02.2023., 09:30h

Na najmenej 2300 sa zvýšil počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v noci na pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu.

Lajkuj Brainee.sk na

Záchranári naďalej pátrajú po preživších v ruinách budov v najviac zasiahnutých tureckých i sýrskych mestách.Turecké záchranné zložky hlásili, že zemetrasenie pripravilo o život takmer 1500 osôb. V susednej Sýrii úrady zaznamenali viac ako 800 obetí.

image

Vedci identifikovali zrejme najhorší deň v dejinách života na Zemi. Za niekoľko hodín vymrelo takmer úplne všetko

Šéf sýrskeho národného strediska pre zemetrasenia Raed Ahmed pre média uviedol, že išlo o „najväčšie zemetrasenie” aké toto stredisko doteraz zaznamenalo.

Ďalšie obete hlásili aj v sýrskych oblastiach, ktoré kontroluje opozícia. Žijú tam asi štyri milióny Sýrčanov, ktorých vyhnala z domovov občianska vojna.

Následkom zemetrasenia bola aj explózia plynovodu neďaleko tureckého mesta Kahramanmaraş v južnej časti krajiny. Obyvatelia žijúci neďaleko sa podelili aj o takéto desivé zábery:

Cítili ho až v Káhire

Zemetrasenie pocítili o 4:17 miestneho času aj v širokom regióne od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus po Libanon, pásmo Gazy a vyše 900 kilometrov vzdialenú Káhiru.

Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep. V provincii Malatya sa zrútilo najmenej 130 budov. Turecké úrady uviedli, že po zemetrasení zaznamenali najmenej 20 dotrasov, pričom najsilnejší mal magnitúdu 6,6.

V našej galérii nájdeš množstvo fotografií následkom hrozivého zemetrasenia:

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na Twitteri uviedol, že do zasiahnutých oblastí okamžite vyslali pátracie a záchranné tímy. „Dúfame, že túto pohromu prekonáme spolu čo najskôr s čo najmenšími škodami,” napísal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:25