Výbuch atómovej bombyBrainee x Canva
StoryEditor

Posledná existujúca americko-ruská jadrová zmluva môže čoskoro zlyhať. Nikto nevie, čo príde po nej

TASR31.01.2023., 12:00h

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v pondelok pripustil, že po roku 2026, keď sa skončí platnosť zmluvy New START, nebudú mať USA a Rusko uzavretú žiadnu dohodu o kontrole jadrových zbraní.

Lajkuj Brainee.sk na

Na margo možnosti, že zmluva New START z roku 2011 -  posledná zostávajúca z balíka bilaterálnych zmlúv o kontrole jadrových zbraní - by mohla o tri roky vypršať bez náhrady, Riabkov uviedol: „Toto je veľmi možný scenár,” informuje TASR.

Tvrdil pritom, že „dialóg o strategickej stabilite a kontrole zbrojenia sme zastavili nie my (Rusi), ale Američania a ich satelity.” Vyhlásil, že v slepej uličke sú všetky oblasti rozhovorov medzi Ruskom a USA.

Rusko chce využiť všetky prostriedky

Riabkov sa podľa svojich slov domnieva, že „celá bezpečnostná situácia vrátane kontroly zbrojenia sa stala rukojemníkom americkej línie, ktorej cieľom je spôsobiť Rusku strategickú porážku.”

image

Hodiny súdneho dňa nebezpečne tikajú. Ručička sa po rokoch pohla, je bližšie k polnoci ako nikdy predtým

V tejto súvislosti vyhlásil, že Rusko bude proti tomu bojovať, pričom využije všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii. Televízia CNN pripomenula, že Spojené štáty a spojenci z aliancie NATO - vrátane Nemecka a Spojeného kráľovstva - minulý týždeň uviedli, že pošlú na Ukrajinu moderné tanky.

Nerešpektovanie dohody

Prekonali tým svoje obavy z poskytovania útočných obrnených vozidiel Kyjevu a uvoľnili tak nové účinné nástroje, ktoré podporia snahy Ukrajiny o znovudobytie území obsadených ruskou armádou, uvádza CNN.

Riabkov ďalej tvrdil, že nedávne kroky USA porušili ducha bilaterálnej zmluvy o kontrole zbrojenia tým „najmarkantnejším a najkomickejším spôsobom”.

image

Výbuch atómovej bomby

Brainee x Canva

Citujúc z preambuly zmluvy New START z roku 2011, ktorá volá po „vzájomnej dôvere, otvorenosti, predvídateľnosti a spolupráci”, pritom Riabkov doplnil, že Spojené štáty preukázali nerešpektovanie dohody tým, že sa uchýlili k agresívnemu odstrašovaniu, pričom balansujú „na pokraji priamej konfrontácie medzi USA a NATO a Ruskom.”

Schválenie v Prahe

Zmluva o znížení počtu strategických jadrových zbraní New START bola podpísaná 8. apríla 2010 v Prahe americkým prezidentom Barackom Obamom a vtedajším ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom s platnosťou na 10 rokov od jej ratifikácie, 5. februára 2011.

Zmluvné strany sa však mohli dohodnúť na jej jednorazovom predĺžení o ďalších päť rokov. Zmluva stanovuje limity v počte jadrových zbraní a ich nosičov vo vojenských arzenáloch USA a Ruskej federácie. Súčasťou zmluvy je aj verifikačný režim.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 22:03