Plynový sporákUnsplash/KWON JUNHO
StoryEditor

Plynovým sporákom hrozí v tejto krajine úplný zákaz. Môžu byť zásadnou hrozbou pre zdravie ľudí

Miroslav Kamody11.01.2023., 14:00h

Množstvo slovenských domácností stále varí na plynových sporákoch. Tie však so sebou prinášajú aj zdravotné problémy. V niektorých krajinách preto rozmýšľajú nad ich zákazom.

Lajkuj Brainee.sk na

Je všeobecne známe, že pasívne fajčenie môže u detí viesť astme. Ako však píše portál Business Insider, omnoho menej ľudí vie, že varenie na plynovom sporáku so sebou nesie podobné riziká.

Vyplýva to zo štúdie publikovanej v odbornom časopise International Journal of Environmental Research and Public Health, ktorá pripisuje 12,7 % prípadov detskej astmy v Spojených štátoch látkam znečisťujúcim ovzdušie z plynových sporákov.

image

Klimatické zmeny z druhej strany. Tieto ekologické katastrofy sme ako ľudstvo už takmer napravili

Stopka pre plyn?

Aj preto teraz federálna vláda zvažuje nad tým, ako vyriešiť túto hrozbu pre verejné zdravie. A v hre je aj uzákonenie úplného zákazu plynových sporákov, píše Bloomberg. Môžu za to hlavne znečisťujúce látky ako oxid uhoľnatý, oxid dusičitý a formaldehyd, ktoré sa uvoľňujú pri horení plynu.

„Tomuto sa dá predísť,” povedal pre Insider Brady Seals, manažér programu bezuhlíkových budov think-tanku RMI a spoluautor štúdie. „Dúfame, že táto štúdia môže zvýšiť povedomie a poskytnúť politikom údaje, ktoré potrebujú, aby s týmto problémom niečo urobili.”

image

Plynový sporák

Unsplash/Mykola Makhlai

Astma kvôli sporákom

Výsledky analýzy predchádzajúceho výskumu ukazujú, že deti žijúce v domácnostiach s plynovými sporákmi majú až o 34 % vyššie riziko vzniku astmy. Tretina domácností v Spojených štátoch pritom varí na plyne, takže približne 650-tisíc detí malo astmu len kvôli tomu, že u nich doma sa varí na plyne. Štatistika slovenských domácností nie je známa.

Viaceré organizácie volajúce po ekologickejších alternatívach bojujú za to, aby sa fosílne palivá postupne z budov odstraňovali. V niektorých štátoch už pritom platí legislatíva, ktorá zakazuje napojenie plynu v novostavbách.

image

Chrípku by si nemal podceňovať. Zo soplíka sa rýchlo môže stať boj o život na nemocničnom lôžku

Nie každý je za

V Spojených štátoch však vznikla aj opozícia voči týmto návrhom a najmenej 20 štátov prijalo zákony, ktoré zakazujú obmedzovanie fosílnych palív budovách.

Šéf komisie pre bezpečnosť spotrebných výrobkov Richard Trumka mladší pre Bloomberg povedal, že agentúra zvažuje celý rad možností riešenia ohrozenia verejného zdravia vrátane úplného zákazu plynových sporákov. Komisia otvorí verejné pripomienkovanie koncom februára, aby pomohla usmerniť ďalšie kroky agentúry.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 10:01