Japonsko platí svojim obyvateľom aby sa odsťahovali z Tokia.Profimedia.cz/
StoryEditor

Hlavné mesto Japonska čelí preľudneniu. Vláda zaplatí ľuďom brutálnu sumu, aby sa odsťahovali

iDnes.cz04.01.2023., 11:00h

Japonská vláda chystá posilniť stimul pre rodiny s deťmi, ktoré sa rozhodnú vysťahovať z Tokia. Kabinet premiéra Fumia Kišidu tak reaguje na vyľudňovanie a rýchle starnutie oblastí mimo hlavného mesta.

Lajkuj Brainee.sk na

Japonsko zažíva protichodné demografické trendy. Tokio a niektoré ďalšie významné mestá, napríklad Osaka, priťahujú veľký počet obyvateľov z iných častí krajiny, sú preplnené a majú problémy s kapacitou miestnej infraštruktúry. Naopak, v mnohých ďalších oblastiach populácia rýchlo klesá a starne. Odhaduje sa, že vlani počet neobývaných nehnuteľností v Japonsku vzrástol na desať miliónov, v Tokiu ale byty chýbajú.

Vláda sa tak rozhodla posilniť stimul, ktorý má v rýchlo starnúcej spoločnosti podporiť pôrodnosť a súčasne prinútiť obyvateľov sa vysťahovať na vidiek, píše denník The Financial Times. Rodiny, ktoré sa rozhodnú presťahovať mimo Tokio a najbližšie okolie, dostanú jednorazový bonus až do maximálnej výšky troch miliónov jenov, čo je takmer 22 tisíc eur.

Suma sa ešte navýši, ak sa obyvatelia rozhodnú v novom mieste pobytu podnikať. Mimo Tokio musia zostať aspoň päť rokov, aby nemuseli podporu vracať.

image

Sekta, víno, útek z Japonska. Samuraj mal smolu, narodil sa v zlej dobe

Reakcie na sociálnych sieťach sú však skeptické. Súčasný stimul, ktorý je však výrazne nižší,  nezafungoval a v minulom roku ho využilo iba 2400 ľudí, čo je 0,006 percenta obyvateľov Tokia. Tých je 38 miliónov. Lákať obyvateľov Tokia a ďalších veľkých miest sa snažia aj samotné menšie obce. V médiách vyzdvihujú dostupnosť bývania a sociálnych služieb. Zatiaľ však bez väčších úspechov.

image

Na svete nás je oficiálne 8 miliárd. Ako preľudnenie ovplyvní Slovensko a ako s tým súvisí kanibalizmus?

Japonsko dlhodobo čelí nepriaznivým demografickým trendom. Ďalej klesá napríklad počet narodených detí. Tých bolo podľa odhadov v roku 2022 menej ako 800 000, čo je najnižší údaj od polovice 19. storočia, kedy sa začali tieto štatistiky viesť.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 08:54