Čo sa deje po smrti pápeža?Brainee x Canva
StoryEditor

Čo sa stane po smrti pápeža a čo po smrti emeritného pápeža? História ponúka množstvo odpovedí aj otáznikov

Miroslav Kamody31.12.2022., 10:56h

Zatiaľ čo postup po smrti pápeža je jasný a všeobecne známy, v prípade smrti toho emeritného poznáme viac otázok než odpovedí. Pozreli sme sa na to, čo sa stane v oboch prípadoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Smrť pápeža, hlavy katolíckej cirkvi a najvyššieho predstaviteľa štátu Vatikán, je celosvetovou udalosťou bez ohľadu na vierovyznanie. História si pamätá už 266 pápežov, pričom tým posledným a aktuálnym je František.

Ide o doživotnú funkciu, a teda sa končí až smrťou pápeža. Je tu však jedno ale. Pápežské zrieknutie sa, nazývané aj pápežská abdikácia, nastáva, keď vládnuci pápež katolíckej cirkvi dobrovoľne odstúpi zo svojej funkcie.

image

Pápež s jasnou výzvou pre ľudí: Cez Vianoce utrácajte menej, peniaze radšej darujte Ukrajincom

Ide o extrémne raritný prípad, ktorý však naša generácia veľmi dobre pozná. Predchádzajúci pápež Benedikt XVI. sa totiž 28. februára 2013 dobrovoľne vzdal úradu. Stal sa tak prvým pápežom, ktorý sa vzdal úradu, odkedy bol Gregor XII nútený odstúpiť v roku 1415, a prvým pápežom, ktorý dobrovoľne odstúpil od Celestína V. v roku 1294.

A zatiaľ čo postup po smrti pápeža je jasný a všeobecne známy, v prípade emeritného poznáme viac otázok než odpovedí. Pozreli sme sa na to, čo sa stane v oboch prípadoch.

V hlavnej úlohe Camerlengo

Samotný pápež po svojom zvolení automaticky získava tituly „biskup rímsky, nástupca kniežaťa apoštolov, prímas taliansky, arcibiskup a metropolita rímskej cirkevnej provincie, suverén štátu mesta Vatikán“.

image

Pápež František s emeritným pápežom Benediktom XVI.

Tasr/Tasr

Vyberá si meno, erb a dostane pálium (biely vlnený pruh s vtkanými piatimi krížikmi), Rybársky pečatný prsteň s vyobrazeným svätým Petrom na loďke so sieťou, tiaru (trojitá pápežská koruna, ktorá sa už ale nepoužíva), mitru (zašpicatená pokrývka hlavy) a biely odev s 33 gombíkmi, symbolizujúcimi 33 Kristových rokov, spolu s červenými topánkami.

Keď pápež zomrie, spustí sa predpísaný proces. Najprv Camerlengo (náčelník pápežského štábu) trikrát zavolá na pápeža použitím jeho rodného mena alebo krstného mena. Ak nedostane odpoveď, ide vyhotoviť úmrtný list. Mimochodom, Vatikán zakazuje akúkoľvek pitvu, čo v prípade náhlych úmrtí spôsobilo rôzne dohady.

image

Snáď to slovenskí konzervatívci prežijú. Pápež František poďakoval ženám vo Vatikáne, tvrdí, že pracujú lepšie, ako muži

Následne sa skontaktuje s kardinálom a vikárom Rímskej diecézy. Ním je od roku 2017 Angelo De Donatis. Pápež je vyhlásený za mŕtveho jedine Camerlengom. Túto pozíciu momentálne zastáva Ír Kevin Farrell, ktorý by mal celý proces viesť po smrti pápeža Františka.

Zničenie prsteňa

Camerlengo následne zamkne pápežský stôl, zamkne pápežov súkromný byt a odreže mu všetky telefónne káble. Sixtínska kaplnka sa uzavrie pre verejnosť a umiestnia sa do nej kachle a komín. Následne z komína začne stúpať čierny dym (fumata nera). Takto sa svet dozvie, že pápež je mŕtvy.

image

Camerlengo oznamuje smrť pápeža

Wikipedia/W. J. Wintle

Camerlengo musí z pápežovho prsta sňať Rybársky prsteň, znehodnotiť ho a spáliť v kachliach (môže byť však pochovaný spolu s pápežom.  Pred zvolením nového pápeža nasleduje „Interregnum“ - obdobie bez pápeža. Pohreb sa zvyčajne koná štyri až šesť dní po smrti a všetko, neprekvapivo, organizuje Camerlengo. Pápeži bývajú pochovávaní v Bazilike svätého Petra.

Konkláve

Deväť dní pred voľbou nového pápeža začína novemdiales - deväťdňové obdobie smútku. Potom nasleduje udalosť, o ktorej sa zvyčajne hovorí najčastejšie - konkláve, z latinského slova „s kľúčom“. Volá sa tak preto, lebo kardináli boli tradične uzamknutí, aby rozhodnutie padlo bez kontaktu s vonkajším svetom.

image

Pohreb Jána Pavla II.

Wikipedia/blues_brother

Konkláve sa tradične koná v Sixtínskej kaplnke, ktorá bola postavená v rokoch 1480 až 1482 za pápeža Sixta IV. ako pápežova súkromná kaplnka. Dnes ale kardináli sídlia v Domus Sanctae Marthae, akomsi pápežskom hoteli susediacom s Bazilikou sv. Petra, no stále hlasujú v kaplnke.

Aj keď sa ich počet menil (napríklad v stredoveku uch bolo len sedem), v súčasnosti je 120 kardinálov a každý, kto nedosiahol 80 rokov, môže voliť a byť zvolený. Na to však potrebujú získať dve tretiny hlasov.

Čisto teoreticky, pokiaľ by pápež zomrel dnes, novou hlavou katolíckej cirkvi by sa mohol stať aj Čech Dominik Duka, Maďar Péter Erdő, Rakúšan Christoph Schönborn či traja Poliaci. A čo Slovensko? Našim jediným kardinálom bol Jozef Tomko, ktorý tento rok zomrel vo veku 98 rokov. Aj keby žil, už dávno prekonal veku na to, aby mohol voliť.

image

Sixtínska kaplnka

Wikipedia/Maus-Trauden

Hlasuje sa dvakrát denne

Je veľmi prísne zakázané podávať okolitému svetu akékoľvek informácie o voľbe. Kardináli sú so svetom spojení cez zariadenie nazývané ruota. Ide o drevený kruh so zastretými výrezmi.

Je skonštruované tak, aby sa ľudia na oboch stranách dverí nemohli vidieť. Slúži iba na podávanie potravín, nápojov či liekov. Kardináli nesmú mať pri sebe noviny, prostriedky komunikačnej techniky, fotoaparáty či kamery. Za porušenie hrozí exkomunikácia.

image

Čierny dym

Wikipedia/Vdp

Hlasuje sa dvakrát denne, ráno a večer. Po neúspešnom hlasovaní sa komínom vypustí čierny dym. Ak 30 kôl volieb neprinesie nástupcu, kardináli sa môžu dohodnúť na prijatí jednoduchej väčšiny - polovica prítomných plus jeden.

Keď nakoniec dôjde k dohode, hlasovacie lístky sa spaľujú so suchou slamou uloženou v špeciálnych nádobách. Z komína sa tak začne valiť biely dym („fumata bianca“), prvé znamenie okolitému svetu, že katolícka cirkev má nového pápeža. 

image

Biely dym

Wikipedia/Vdp

Nový pápež

Následne sa kardinál dekan zvoleného opýta„Acceptasne selectionem de te canoice factem in summum pontificem? (Súhlasíš so svojím zvolením do úradu Najvyššieho Pontifika?).“ Pokiaľ dostane kladnú odpoveď, nasleduje otázka „Quo nomine vis vocari?“, na čo zvolený odpovedá, aké meno si vezme ako nový pápež.

Následne ide do komnaty sĺz. Tu sa totiž očakáva, že pápež bude natoľko zaplavený emóciami, až začne plakať. Na tomto mieste sa oblečie, kardináli mu preukážu akt úcty, adoráciu.

Následne nový pápež po slávnom oznámení „habemus Papam!“ na balkóne Baziliky svätého Petra pred desiatkami tisíc ľudí pozdraví svet a udelí požehnanie „Urbi et orbi“ („Mestu a svetu“). O niekoľko dní sa potom koná oficiálna korunovácia pápeža.

image

Oznámenie zvolenia pápeža Františka

Wikipedia/Tenan

Smrť emeritného pápeža

A čo sa stane po smrti emeritného pápeža? Nuž, to poriadne nikto nevie. Pred 21. storočím s historickou istotou jednoznačne odstúpilo len päť pápežov, všetci medzi 10. a 15. storočím. Okrem toho existujú sporné tvrdenia o rezignácii štyroch pápežov, ktoré sa datujú od 3. do 11. storočia.

Celestín V. napríklad dva roky po rezignácii žil ako pustovník a potom ako väzeň svojho nástupcu Bonifáca VIII. Po smrti bol pochovaný vo Ferentine, ale jeho telo bolo následne premiestnené do baziliky Santa Maria di Collemaggio v L‘Aquile.

image

Zomrel emertiný pápež Benedikt XVI. Bol prvým po šiestich storočiach, ktorý dobrovoľne odstúpil z funkcie

Jedinou istotou v prípade smrti Benedikta XVI. je, že sa nebude konať konkláve, pápežský stolec je totiž obsadený Františkom. Otázny je aj samotný pápežský pohreb či uloženie v Bazilike svätého Petra. Benedikt stratil titul kardinála a nebol oprávnený zastávať žiadny úrad v Rímskej kúrii.

image

Benedikt XIV.

TASR/Michal Svítok

Stane sa príkladom

Stala sa z neho Jeho Svätosť Benedikt XVI., emeritný rímsky veľkňaz. On sám si prial, aby sa oslovoval ako „Otec Benedikt“. Namiesto červených pápežských topánok nosil pár hnedých topánok, ktoré dostal počas štátnej návštevy v Mexiku. 

Jeho Camerlengo Tarcisio Bertone zničil po jeho abdikácii Rybársky prsteň a vedúcu pečať Benediktovho pontifikátu. Zo Sixtínskej kaplnky zrejme nepôjde ani čierny dym, pretože by to mohlo spôsobiť chaos.

Benedikt XVI. prišiel aj o ochranu Švajčiarskej gardy a usadil sa vo vatikánskom Mater Ecclesiae, kláštore, ktorý predtým používali mníšky na dlhoročné pobyty. Jednoducho už nie je pápežom, a preto sa neočakáva, že po smrti s ním tak bude nakladané.

Samozrejme, je možné, že aj on bude mať pápežský pohreb. Jedno je však v jeho prípade isté. Proces, ktorý bude po smrti nasledovať, sa stane návodom pre ďalších pápežov, ktorí sa rozhodnú vzdať svojej úlohy čoby hlavy katolíckej cirkvi.

Aktualizované - Pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý zomrel v sobotu vo veku 95 rokov, sa bude konať budúci štvrtok. Pohrebnú omšu na vatikánskom Námestí sv. Petra bude celebrovať jeho nástupca pápež František, oznámil Vatikán.

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni novinárom na brífingu povedal, že pohreb sa podľa očakávaní uskutoční vo štvrtok 5. januára so začiatkom o 9.30 h. Pozostatky emeritného pápeža predtým vystavia v pondelok 2. januára v Bazilike sv. Petra, kde sa so zosnulým budú môcť rozlúčiť veriaci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 08:39