Nové mesto pre elitu.Radio Free Europe/radio Liberty/Twitter
StoryEditor

Inteligentné odpadové koše, elektrické autobusy či taxíky. Takto by malo vyzerať nové mesto, v ktorom bude žiť len elita

khiDnes.cz29.12.2022., 16:00h

Na juhu chudobného Turkmenistanu vzniká nové mesto za 1,5 miliardy dolárov. Preháňať sa v ňom budú elektrické taxíky a autobusy, „smart“ tam budú aj odpadkové koše. Žiť v ňom bude len elita a bude sa nazývať Arkadag.

Lajkuj Brainee.sk na

Vláda ho pomenovala po vládcovi Gurbangulim Berdymuhamedovi, ktorý na jar predal moc svojmu synovi, ale dodnes má titul „arkadaga“, čo znamená ochranca národa. 

Úrady o Arkadagu hovoria ako o „inteligentnom meste“. Bude v ňom napríklad rehabilitačné centrum pre deti pomenované po bývalom prezidentovi. Deti aj dospelí si budú môcť slávneho vládcu neustále pripomínať, pretože tam bude stáť aj jeho socha. A jedna z hlavných ulíc sa vraj bude nazývať po Berdymuhamedovom obľúbenom koni Achanovi. 

Príbuzní prezidenta

Na 1 002 hektárov by sa malo vojsť 64 tisíc obyvateľov, a to do 369 budov pre 11 652 domácností. Samozrejme, podľa editora turkmenského exilového portálu Turkmen.News Ruslana Myatieva to nebudú len také hocijaké domácnosti. Prednosť dostane elita vrátane ľudí s priamym napojením na vládnuci klan. Ten tak dodržiava tradíciu a drží sa „ďaleko od rád na jedlo,“ hovorí Myatiev. 

image

Disneyland z tvojej najtemnejšej nočnej mory. V Turecku leží opustené mesto plné stoviek opustených zámkov

„V tejto chvíli príbuzní, čo je veľmi široký pojem zahŕňajúci aj veľmi vzdialených príbuzných, bývajú v mnohých susedstvách vybudovaných za štátne peniaze v Ašchabade alebo okolí,“ pokračuje novinár. Títo ľudia sa pravdepodobne rovnako ako správne centrum provincie presunú do nového, luxusného mesta. Bežní Turkmeni oproti tomu už roky žijú v chudobe. 

V krajine panuje chudoba

Ani robotníci pracujúci v meste budúcnosti nedostávajú zaplatené včas, rovnako ako ďalší štátni zamestnanci, a sám exprezident ešte vo funkcii priznal, že má jeho krajina problémy splácať svoje dlhy u zahraničných veriteľov. Turkmeni začali výrazne viac než predtým nakupovať v second handoch, priberajú si druhú prácu a snažia sa zohnať peniaze, kde sa len dá. „Keď idete okolo domov, vidíte, že ľudia predávajú svoj majetok, aby sa uživili, aby si mohli kúpiť chlieb,“ povedal RFE obyvateľ Türkmenabatu na severovýchode krajiny. Milióny Turkmenov a Turkmeniek sa tiež snaží svoju chudobu vyriešiť odchodom z krajiny. 

Za prácou odchádzajú napríklad do Turecka či Ruska. „V krajine so zmenšujúcou sa populáciou, nech už oficiálne štatistiky hovoria čokoľvek, staviate nové mesto. Máte nové letisko za dve miliardy dolárov v krajine, ktorá nemá turizmus a svojim vlastným občanom sa snažia zabrániť v úteku. Všetko je tam naopak,“ hovorí profesor euroázijských štúdií na univerzite v Glasgowe Luca Anceschi. A dodáva, že si na Arkadagu niekto nepochybne „nechutne“ zarobil. 

Inteligentné mesto

Nové mesto začalo vznikať v roku 2019 asi 30 kilometrov juhozápadne od metropoly. Celkom jeho výstavba stála vyše 1,5 miliardy dolárov. Slúžiť má ako hlavné mesto provincie Achal, aj ako príklad „rýchleho socioekonomického rozvoja“ Turkmenistanu. „Na svete je len málo krajín, ktoré si môžu dovoliť takýto projekt. Turkmenistan má na to dostatok finančných aj ľudských zdrojov,“ chváli sa vládny web slovami mladého prezidenta. 

Jeho otec a predchodca – a terajší predseda hornej komory parlamentu – si postup budovania mesta pomenovanom po sebe samom prišiel osobne skontrolovať, píše portál Business Turkmenistan s tým, že je výstavba v druhej fáze. Prvá fáza zahŕňala výstavbu administratívnych budov, obchodov, policajných staníc, múzeí a divadiel, stožiarov na vlajku, sochy zmieneného miláčika, hipodrómu alebo výskumného ústavu zameraného na chov koní. 

Teraz sa stavajú nemocnice, pôrodnice či školy. „Múdrosť“ nového mesta okrem internetu v každej domácnosti zaistia aj elektrické autobusy a taxíky, digitálne riadené semafory a autobusové zastávky či odpadové koše, ktoré spoznajú, že už sú plné. Na všetko potom bude 24 hodín denne dohliadať „sofistikovaný kamerový systém.“ Mesto vybudované na úpätí pohoria Kopet Dag má navyše využívať moderné „zelené“ technológie. 

Kedy bude Arkadag hotový, nie je jasné. Ale až sa tak stane, slávnostné otvorenie bude sprevádzať vojenská prehliadka, uvádza portál News Central Asia. Tento rok v apríli Berdymuhamedov mladší vyhlásil anketu, z ktorej malo vzísť meno mesta. A 21. decembra predseda dolnej komory turkmenského parlamentu napätému národu prezradil, že sa ho podarilo nájsť. 

Anketa medzi občanmi

Sídlo pri iránskych hraniciach bude mať názov Ochranca, teda Arkadag. V úvahu vraj vláda vzala „prianie občanov zo všetkých regiónov“ aj „návrhy organizácií.“ O demokratickom procese podľa pozorovateľov nemôže byť reč. Mesto svoje meno už dávno malo a občania o ňom nerozhodli. „Nie je tu stopy po nejakej verejnej kampani. Ako sa opýtali na názor ľudí z regónov, v ktorých nie je internet a aj pokrytie mobilným signálom je tam mizerné? Meno tohto mesta je len ilúziou. Mesto samotné je len ilúzia,“ hovorí pre Rádio Slobodná Európa profesor Anceschi. 

Diktátor Gurbanguli Berdymuhamedov predal vládu svojmu jedinému synovi Serdarovi tento rok v marci. Vládol pätnásť rokov. Nástupca trónu po prevzatí žezla prehlásil, že bude pokračovať v stopách svojho otca. A ako sa zdá, aj napriek nádejam vkladaných do mladého vládcu začal skrutky rýchlo uťahovať a pomery sú v niektorých oblastiach ešte tvrdšie než za vlády milovníka koní, psov, spevu a vrhania bodákov na nepriateľa. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:03