Bizarné vianočné tradície vo sveteIG/singularfortean, elmundodevangelis, Twitter/OGOMProject
StoryEditor

Zväzovanie rodičov, koza na kari či pavučina na stromčekoch. Toto sú najbizarnejšie vianočné tradície

Miroslav Kamody25.12.2023., 13:00h

Sviatok chemicky napumpovaných reďkoviek aj bláznivé tance vo farebných kostýmoch v 30-stupňových horúčavách. Vianočné tradície vo svete sa od tých našich snáď ani nemôžu viac líšiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Každá krajina, v ktorej sa oslavujú Vianoce, má svoje vlastné špecifické tradície. A mnohé z nich sa nám môžu zdať rovnako divné, ako Američanovi tá naša, že darčeky nosí novorodenec.

Drevené polienko v Katalánsku pozná každý, preto sme pre teba vybrali menej známe, no o to bizarnejšie tradície naprieč celým svetom. A kto vie, možno sa ti niektorá z nich zapáči natoľko, že ju od budúcich Vianoc prijmeš za svoju.

image

Nebavia ťa klasiky v telke? Máme pre teba 5 najhorších vianočných filmov všetkých čias. Sú tak zlé, až sú skvelé

Zviazanie rodičov (Srbsko)

Tradícia, ktorú si užívajú najmä deti. Dve nedele pred 25. decembrom totiž deti zviažu svoju matku. Neboj sa, nejde o žiadne mučenie. Ak sa však chce vyslobodiť, musí dať deťom darček. O týždeň na to čaká rovnaký osud aj otca. Deti tak majú o zábavu postarané a rodičia im radi splnia tento malý „vydieračský” vianočný sen.

Pochúťky len pre odvážnych (Grónsko)

Toto je pre nás tak trošku extrém. V Grónsku si totiž ľudia počas Vianoc pochutnávajú na takzvanom mattaku, plátkoch, ktoré sú z mrazenej veľrybej kože a tuku. Okrem toho sa tešia na kiviak, rozloženého vtáka, ktorý bol zabalený do tulenej kože a následne niekoľko mesiacov zahrabaný pod kameňom. Dobrú chuť!

Koza na kari (Jamajka)

Okrem toho, že v tomto karibskom raji býva počas Vianoc 30 stupňov, turistov láka aj oslava Johna Canoea, ktorej hovoria aj Junkanoo. Datuje sa už do čias otroctva a ľudia nosia bláznivé farebné masky, kostýmy a spoločne sa bavia a tancujú v uliciach. K tomu všetkému si na štedrú večeru doprajú chutnú kozu na kari.

Nemŕtvy kôň (Wales)

Waleská kultúra je starobylá a opradená rôznymi poverami. Práve tu obyvatelia po dedinách vytiahnu pred Vianocami lebku, ktorá predstavuje nemŕtveho koňa. Tú narazia na tyč a prehodia cez ňu bielu plachtu. Potom klopú na dvere, čo zrejme nejednému neznalcovi spôsobí nočné mory. Ľudia mu musia vzdať nejaké jedlo alebo pitie, potom všetci spoločne spievajú.

KFC na Vianoce (Japonsko)

Japonsko nikdy nebolo kresťanskou krajinou, takže Vianoce pre nich nemajú žiadny hlbší význam. Spoločnosti KFC sa tam však podaril zrejme najväčší marketingový ťah, odkedy Coca-Cola spopularizovala imidž bradatého Santa Clausa v červenom obleku.

image

Veľké porovnanie minuloročných a aktuálnych letákov. Aké sú skutočné ceny obľúbených potravín pred Vianocami?

Od 70. rokoch tak Japonci trávia Vianoce v prevádzkach KFC, kde si doprajú vyprážané kuracie mäso. Táto tradícia nabrala na popularite tak masívne, že rezervácie v reštauráciach a na špeciálne balené objednávky na doručenie sa zadávajú mesiace vopred.

Pavučiny na stromčeku (Ukrajina)

Tohtoročné Vianoce na Ukrajine budú mať trpkú chuť už takmer rok trvajúcej ruskej invázie. Tam, kde sa budú môcť aspoň na malý okamih zastaviť a stretnúť sa pri vianočnom stromčeku, určite nebude chýbať pavučina ako dekorácia.

Jedna legenda totiž hovorí, že pavučina bola dekoráciou chudobných a nosila šťastie, druhá zase, že existuje čarovný pavúk, ktorý navštevuje chudobné rodiny a premieňa pavučiny na vianočnom stromčeku na zlato a striebro. Kiežby to bola pravda.

Výtvory z reďkovky, ktoré berú dych (Mexiko)

Zatiaľ čo na Slovensku sa nám rezbárstvo spája hlavne s drevenými oltármi Majstra Jána Pavla z Levoče, v mexickom meste Oaxaca to majú trošku inak. Pred Vianocami sa tam koná Noc reďkoviek, súťaž vo vyrezávaní z tejto (ne)populárnej zeleniny.

Účastníci stavajú všetko od betlehemov až po magické príšery, ktoré svojim spracovaním vyrážajú dych. Treba spomenúť, že odroda na túto akciu pre špeciálne pestovaná na napumpovaná chemikáliami, aby rástla do gigantických rozmerov. Výtvory môžu byť vystavené len niekoľko hodín, pretože zelenina potom zvädne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 07:06