VäzenieUnsplash/Matthew Ansley
StoryEditor

Alarmujúca situácia v britských väzniciach. Obsadených je všetkých vyše 80-tisíc miest, odsúdených nemajú kam dať

Miroslav Kamody01.12.2022., 11:00h

Britské väznice sú plné na prasknutie, no odsúdených aj naďalej pribúda. Vláda sa preto rozhodla spustiť radikálnu operáciu.

Lajkuj Brainee.sk na

Veľká Británia rieši kuriózny problém. Vláde totiž dochádzajú väzenské miesta, a preto sa musela odhodlať k radikálnemu kroku, informuje portál Sky News.

Minister väzníc Damian Hinds povedal poslancom, že v posledných mesiacoch došlo k „akútnemu a náhlemu nárastu väzenskej populácie” a v dôsledku toho bol po prvý raz od roku 2007 spustený pohotovostný plán Operácia Safeguard.

image

Hushpuppi sa topil v luxuse, sledovali ho milióny ľudí. Vykľul sa z neho jeden z najväčších finančných podvodníkov

Väzni budú aj na policajných staniciach

Ten počíta s tým, že vláda dočasne požiada políciu o ich 400 ciel, aby bol v systéme dostatok miesta pre odsúdených. Podľa Hindsa vláda dlho očakávala nárast zločincov v dôsledku zavedenia dodatočných opatrení na boj proti kriminalite.

Zároveň obvinil štrajkovú akciu zo strany Criminal Bar Association, ktorá podľa neho viedla k tomu, že vo vyšetrovacej väzbe je omnoho viac ľudí, ako sa očakávalo. Okrem toho sa po pandémii kadencia súdnych pojednávaní vracia do normálu.

To všetko spôsobilo, že vláda „spozorovala prudký nárast páchateľov, ktorí prešli cez systém trestného súdnictva, čo vytvára tlak na kapacitu najmä väzníc pre dospelých mužov“.

image

Väzenie

Unsplash/Larry Farr

Kritika vlády

Labouristi hneď obvinili vládu, že od svojho nástupu k moci v roku 2010 zrušila viac ako 10-tisíc väzenských miest, čo má v konečnom dôsledku priamy vplyv na dnešné preplnené kapacity.

Väzni tak budú umiestnení v celách na staniciach po celej krajine, pričom vláda pracuje s políciou na tom, ktoré z nich budú použité. Podľa Hindsa ide o zavedený postup, aby sa zabezpečilo, že väzenský systém môže fungovať efektívne a bezpečne.

image

Držali hladovku a zašili si ústa na protest proti zlým podmienkam. Vitaj vnútri najnebezpečnejšieho väzenia

Naposledy bola Operácia Safeguard spustená v januári 2007 a trvala do októbra 2008 a predtým bola iniciovaná štyri mesiace v roku 2006. Hinds ubezpečil, že už na jar pribudnú ďalšie miesta po dostavbe novej väznice.

Desiatky tisíc trestancov

Hovorca ministerstva spravodlivosti dodal: „Zažívame bezprecedentný nárast počtu páchateľov prichádzajúcich do väzníc na severe Anglicka, čiastočne v dôsledku dopadu pandémie a zásahu advokátov v letných mesiacoch.“

image

Väzenie

Unsplash/Hédi Benyounes

Tieňový tajomník spravodlivosti Steve Reed však obvinil vládu, že nechala „vrahov a násilníkov túlať sa našimi ulicami“ a tvrdí, že to „znížilo počet ciel, v ktorých by mali byť zavretí“.

Pre lepšiu predstavu, len v Anglicku a Walese je v súčasnosti 121 väzníc, v ktorých sa nachádza 82 700 ľudí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 21:56