Princezná Märtha Louis sa vzdala svojich povinností v nórskej monarchii pre svoj záujem o alternatívnu medicínuMärtha Louise/Instagram
StoryEditor

Ďalšia princezná sa vzdala miesta v monarchii. So snúbencom sa chce venovať alternatívnej medicíne

nik18.11.2022., 15:00h

Nórska princezná sa vzdala svojich povinností v kráľovskej rodine, aby sa mohla venovať alternatívnej medicíne. Mnoho členov monarchií sa rozhodlo odísť z kráľovských rodín a zariadiť si tak život podľa seba.

Lajkuj Brainee.sk na

Nórska princezná Märtha Louise sa vzdáva svojich oficiálnych povinností v rámci monarchie, aby sa mohla sústrediť na svoje vlastné záľuby a sny. Pridáva sa tak k niektorým iným členom monarchií, ktorí sa tak rozhodli tiež.  

Biznis s medicínou

Dôvod, prečo sa princezná z Nórska rozhodla vzdať sa svojich povinností v monarchii je, že sa chce sústrediť na biznis s alternatívnou medicínou, ktorý vedie spolu so svojím snúbencom, americkým duchovným guru Durekom Verrettom. 51-ročná princezná, ktorá je v poradí štvrtá v nástupníckej línii na nórsky trón, „nebude v súčasnosti reprezentovať kráľovský dvor,“ uvádza sa vo vyhlásení kráľovskej domácnosti pre portál CNN. 

V stanovisku, ktoré vydala samotná nórska princezná, spomína svoj dlhodobý záujem o alternatívne metódy liečby, ktoré, podľa jej slov, „môžu byť dôležitým doplnkom pomoci od konvenčného medicínskeho zariadenia.“

Semináre

Princezná so svojím snúbencom viedla niekoľko seminárov, v ktorých sa zameriavali na „meditácie a šamanské cvičenia“, ktoré dokážu pomôcť „odhaliť vaše aktivované božské ja a ako môžete využiť svoj dar na zmenu sveta.“ 

Jej snúbenec napísal knihu s názvom „Spirit Hacking“, ktorá ponúka rôzne šamanské liečebné metódy, a predáva tak „optimalizátor ducha“ za 222 dolárov. Verrett tvrdí, že kniha „môže prizvať duchovnú a energetickú ochranu, aby vás ochránila pred vonkajšími energiami, ktoré vám chcú ublížiť. To vám umožní bezpečnejší priestor na liečenie.“

Takisto sa uvádza, že Verrett mal pracovať aj s rôznymi celebritami, ako je Gwyneth Paltrow. V roku 2019 princezná pridala fotografiu na Instagram, ako v trojici trávia dovolenku v Hamptons. 

Budú sa zúčastňovať na stretnutiach

Pár sa bude aj naďalej zúčastňovať dôležitých rodinných stretnutí, ale podľa vyhlásenia „neuvedú spojenie s Nórskym kráľovským dvorom“ v súvislosti s ich aktivitami, pre ktoré sa rozhodli monarchiu opustiť. „Toto je určené na nakreslenie deliacej čiary, ktorá jasnejšie oddeľuje obchodnú činnosť od kráľovského dvora.“

„Cieľom je zabrániť nedorozumeniam týkajúcich sa kráľovského dvora a zároveň umožniť princeznej a Durekovi Verrettovi väčšiu slobodu v ich obchodných aktivitách a iných častiach ich života,“ píše sa vo vyhlásení. 

Bola už vydatá

V roku 2002 sa nórska princezná, jediná dcéra nórskeho kráľa a kráľovnej, vzdala statusu „kráľovskej výsosti“, a taktiež aj kráľovského príspevku na jej kariéru v médiách. V tom istom roku sa vydala za nórskeho autora Ariho Behna, s ktorým mala tri dcéry, až napokon v roku 2016 oznámila rozchod. Behn napokon zomrel v roku 2019 na Vianoce, keď spáchal samovraždu. 

So svojím aktuálnym partnerom oznámila zásnuby 7. júna 2022. Momentálne sa vzdáva úloh, ktoré v monarchii zastupovala. Titul princezná si podľa vyhlásenia však ponechá na základe želania kráľa Haralda. „Kráľ a kráľovná sa chcú poďakovať princeznej Märthe Louise za dôležitú prácu, ktorú vykonávala vo svojej oficiálnej funkcii niekoľko desaťročí. Svoje povinnosti si plnila s vrúcnosťou, starostlivosťou a hlbokým nasadením,“ uvádza sa vo vyhlásení. 

Iní členovia monarchie vo svete

Nórska princezná nie je jediná, ktorá sa rozhodla odísť z kráľovskej rodiny pre svoje osobné dôvody. Mnoho členov kráľovských rodín sa vzdalo svojich titulov či povinností najmä pre lásku, čím sa nórska princezná tak trochu odlišuje od ostatných.  

image

Členom kráľovskej rodiny sa menia tituly. Meghan sa mýlila o Archiem a Lili, Kate bude princeznou

Ako sa uvádza na portáli The Guardian, príkladom je aj bývalá japonská princezná Mako, ktorá sa vydala za „obyčajného“ kolegu z vysokej školy Keiho Komura, a tým stratila svoj kráľovský titul. Princezná sa aj napriek nesúhlasu jej rodiny vydala, pretože to považovala za „nevyhnutnú voľbu.“

Samozrejme, nemôžeme zabudnúť aj na známu dvojicu princa Harryho a Meghan Markle, ktorá sa vzdala svojich povinností a od kráľovskej rodiny sa odsťahovali. 

Na základe informácií na stránke Times of India, princezná Ubolratana z Thajska sa rozhodla vzdať svojich titulov, a tým aj povinností, taktiež pre lásku k americkému mužovi Petrovi Jensenovi. Pár sa však rozišiel v roku 1998. 

Ako sám vidíš, mnoho členov monarchií v rôznych krajinách, sa rozhodlo vzdať sa svojich povinností práve pre lásku, keďže je známe, že monarchie majú svoje pravidlá. Môže sa teda zdať, že v niektorých prípadoch je kráľovský titul či povinnosti na cit, ako je láska, krátke. A v prípade nórskej princeznej u nej zvíťazila záľuba v alternatívnej medicíne, keďže lásku už po svojom boku mala. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 14:04