V neapolskom cintoríne sa zrútila budova s rakvami.Twitter/cara Mia/
StoryEditor

Rakvy visiace zo štvrtého poschodia. Zrútila sa časť cintorínskej budovy, nebol to prvý prípad

iDnes.cz24.10.2022., 13:00h

Na neapolskom cintoríne sa zrútila časť štvorposchodovej stavby s rakvami. Poškodenie odhalilo a zničilo najmenej desať rakiev.

Lajkuj Brainee.sk na

Talianske úrady uzavreli najväčší neapolský cintorín Poggioreale, kde sa v minulý týždeň zrútila mramorová stavba s rakvami zosnulých zvaná Vzkriesenie. „Zrúteniu predchádzala rana a hustý oblak prachu,“ uviedol Vincenzo Santagada, neapolský radný zodpovedný za správu cintorínov.

Ako uvádza iDnes.cz, kritici z kolapsu budovy vinia práve nedôsledné kontroly cintorínov neapolskou správou. „Ako správa sa staráme o všetky potrebné formality,“ obhajuje sa však radní Santagada. S jeho vyhlásením nesúhlasia predovšetkým rodiny zosnulých, ktoré v utorok usporiadali protest proti prístupu tamojšej správy.

image

V neapolskom cintoríne sa zrútila budova s rakvami.

Twitter/cara Mia/
image

Rodiny zosnulých, ako reakciu usporiadali protest proti prístupu tamojšej správy.

Profimedia.cz/
image

„Zrúteniu predchádzala rana a hustý oblak prachu,“ uviedol Vincenzo Santagada, neapolský radný zodpovedný za správu cintorínov.

Profimedia.cz/
image

„Jedná sa o kritickú a neprijateľnú situáciu," napísal na Facebooku Francesco Emilio Borelli, regionálny radca za stranu Europa Verde.

Čtk/
image

Občania mesta to zvaľujú na dlhodobú nečinnosť správy cintorína.

Facebook.com/francesco_emilio_borrelli/
image

Poškodiť sa mali minimálne desiatky rakiev.

Facebook.com/francesco_emilio_borrelli/

„Mal som šťastie, že rakvy mojich príbuzných nevypadli, pretože sú pochovaní skôr vo vnútri budovy,“ povedal talianskym novinárom Maurizio Boddi, ktorého manželka, rodičia i ďalší príbuzní sú pochovaní vo výklenkoch v zrútenej budove.

So súčasným stavom mestských cintorínov však nesúhlasia ani politici z Kampánie, regiónu ktorého je Neapol hlavným mestom. „Jedná sa o kritickú a neprijateľnú situáciu. Už príliš mnoho rokov je správa cintorínov v Neapole zlá. Stávajú sa akurát obeťou podvodníkov a špekulantov,“ napísal na Facebooku Francesco Emilio Borelli, regionálny radca za stranu Europa Verde.

image

Najprv polica na knihy, neskôr rakva. V Amerike vzniká nový DIY trend, ľudia si vyrábajú vlastný posmrtný priestor

Po možných dôvodoch zrútenia cintorínskej stavby v oblasti Porta Balestrieri teraz pátrajú vyšetrovatelia. K podobnému incidentu v inej časti cintorína Poggioreale došlo už v januári tohto roku. Vtedy boli zničené takmer tri stovky rakví.

Vo februári minulého roka zase spadlo asi dvesto rakví do mora pri ligúrskom pobrežnom meste Camogli v severnom Taliansku po tom, čo sa časť cintorína zrútila pri zosuve pôdy, ktorý zničil aj dve kaplnky.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. máj 2024 10:50