Rusko pri výmene zajatcov prepustilo 215 ukrajinských a zahraničných občanov, vrátane hrdinov z oceliarní Azovstal v Mariupole. Ministry Of Internal Affairs Of/Via Reuters
StoryEditor

Putinov oligarcha za hrdinov z Azovstalu. Na Ukrajine sa uskutočnila najväčšia výmena zajatcov

Michal Čiernik22.09.2022., 12:00h

Rusko a Ukrajina sa dohodli na výmene 200 zajatcov v jednej z najväčších výmen sedem mesiacov trvajúcej vojny.

Lajkuj Brainee.sk na

Ukrajina oznámila, že Rusko pri výmene zajatcov prepustilo 215 ukrajinských a zahraničných občanov, vrátane hrdinov z oceliarní Azovstal v Mariupole, ktorí sa stali ikonou ukrajinského odporu. „Podarilo sa nám oslobodiť 215 ľudí,“ oznámil v televízii šéf štábu ukrajinského predsedníctva Andrij Jermak. Na druhú stranu putovalo 55 väzňov vrátane Viktora Medvedčuka, bývalého ukrajinského poslanca a spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina.

Hrdinov z Azovstalu vymenili za Putinovho kamaráta

Medvedčuk bol zatknutý v apríli po tom, čo niekoľko dní po ruskej invázii utiekol z domáceho väzenia pre obvinenia z vlastizrady. V tom čase Zelenskij navrhol jeho výmenu za ukrajinských vojnových zajatcov zadržiavaných Ruskom, ale Kremeľ túto ponuku odmietol.

image

Viktor Medvedčuk bol súčasťou najväčšej výmeny zajatcov počas vojny na Ukrajine. 

Facebook/hasan Yusuf Etyemez/jakub Rejzek/

Zelenskij uviedol, že päť vojenských veliteľov vrátane vodcov obrany Azovstalu bolo odvezených do Turecka v rámci operácie dohodnutej s tureckým prezidentom  Erdoganom. Prepustení väzni zostanú v Turecku „v úplnom bezpečí a pohodlných podmienkach“ až do konca vojny, dodal. 

Prepustili aj vojakov odsúdených na smrť

Súčasťou dohody o výmene bolo desať vojnových zajatcov vrátane piatich Britov a dvoch Američanov, ktorí boli v stredu prevezení z Ruska do Saudskej Arábie. Na zozname prepustených zajatcov sú aj podľa portálu iDnes.cz občania Chorvátska, Maroka a Švédska. Britská premiérka Liz Trussová v stredu večer potvrdila, že bolo prepustených päť Britov. Agentúra Reuters píše, že na slobodu sa dostali aj dvaja Američania.

image

Jednosmerné letenky či zisťovanie, ako si doma zlomiť ruku. Rusi na internete hľadajú, ako sa vyhnúť vojne

Švédska ministerka zahraničia Ann Lindeová uviedla, že medzi prepustenými je občan Švédska, ktorý bol zadržaný v Mariupole, a ktorému podľa zákonov samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky hrozil trest smrti. Rovnaký osud mal postihnúť aj Chorváta Vjekoslava Prebega či Britov Johna Hardinga a Aslina.

image

Ruská mobilizácia? Dalo sa to čakať. Je to dôkaz, že im plány nevychádzajú, tvrdí Ukrajina

Ukrajinské aj ruské sily od začiatku konfliktu zajali stovky nepriateľských bojovníkov a odvtedy došlo k niekoľkým výmenám zajatcov. Nikdy však k takýmto hromadným.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:04