V Londýne práve prebieha najväčšia bezpečnostná operácia v histórii.Victoria Jones/Tasr
StoryEditor

FOTO Briti pochovali Alžbetu II., William s Kate vzali na pohreb aj Georgea a Charlotte

Michal Čiernik19.09.2022., 10:00h

Štátny pohreb vo Westminsterskom opátstve bol pravdepodobne jednou z najväčších samostatných udalostí v Británii od druhej svetovej vojny. Pozri si zaujímavosti poslednej rozlúčky s kráľovnou.

Lajkuj Brainee.sk na

Manévre a udalosti okolo pohrebu kráľovnej Alžbety boli dokonca väčšie ako tie okolo Olympijských hier v roku 2012. Centrálny Londýn a trasu na hrad Windsor dlhú 37 kilometrov strážilo najmenej desať tisíc policajtov. 21 ciest bolo uzavretých a pozdĺž celej trasy boli postavené bariéry. „Toto bude najväčšia jednotlivá policajná akcia, akú kedy metská polícia podnikla. Bude to väčšie ako Olympiáda v roku 2012,“ Povedal vyšší dôstojník Stuart Coundy, muž zodpovedný za celú operáciu.

Prominentní hostia

Do poslednej chvíle sa nevedlo, či Kate s Williamom vezmú na megalomanskú akciu nástupcu trónu princa Georgea s jeho mladšou sestrou, priceznou Charlotte. Malí monarchovia sa nakoniec so svojou "gan gan", ako Kráľovnú volali, sa napokon prišli oficálne rozlúčiť. 

V zástupe smútiacich nechýba Joe Bidden či manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenskeho, Olena.

image

Princezná Charlotte s princom Georgeom a mantkou Kate.

Twitter/

Na bezpečnosť dohliadala aj motorizovaná eskorta, Metropolitná jazdecká polícia, psovodi a námorníctvo. Bezletovú zónu nad pohrebom a trasou do Windsoru budú strážiť vrtuľníky a drony. „Predstavte si Londýnsky maratón, karneval, predchádzajúce kráľovské svadby a olympiádu v jednom. Tak bude vyzerať pohreb kráľovnej,“ povedal londýnsky starosta Sadiq Khan.

Hlavy štátov z 200 krajín

Okrem očakávaného milióna ľudí, ktorí sa prídu pozrieť na poslednú cestu kráľovnej Alžbety II. príde aj 2000 VIP hostí, ktorí sa zúčastnia bohoslužby vo Westminsterskom opátstve. Na pohrebe sa zúčastní približne 500 hostí z takmer 200 krajín. Medzi nimi nebude chýbať ani naša pani prezidentka. „Je pre mňa cťou reprezentovať Slovenskú republiku na takomto podujatí a som vďačná za toto pozvanie,“ prezradila Zuzana Čaputová. Na pohrebe sa zúčastní aj manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská. Tá už včera absolvovala audienciu v Buckinghamskom paláci.

image

Na pohrebe Alžbety II. sa stretne vycibrená smotánka. Nebudú chýbať prezidenti či panovníci, pozvaný je aj Zelenskyj

Pozvánky neboli odoslané do Ruska, Bieloruska, Mjanmarska, Sýrie, Venezuely alebo Afganistanu, zatiaľ čo Irán, Severná Kórea a Nikaragua budú zastúpené len na úrovni veľvyslancov.

Symbolický konský záprah

Rakvu kráľovnej budú ťahať štyri špeciálne kone, ktoré boli darované Kráľovskou kanadskou jazdeckou políciou. George, Elizabeth, Darby a Sir John, sú poslednými z dlhého radu kanadských koní, na ktorých jazdili starší členovia kráľovskej rodiny, vrátane kráľa Charlesa a princeznej Anny. Kobyla Elizabeth bola posledným koňom kráľovnej, ktorého dostala v roku 2012. Vo veku 17 rokov pôjde po boku Georga, 22-ročného koňa, na ktorom od roku 2009 jazdí kráľ Karol III.  Posledný, štrnásť ročný Sir Jhon je kôň, na ktorom momentálne jazdí princezná Anne.

image

Všetko, čo vieme o blížiacom sa pohrebe Alžbety II. S čím panovníčku pochovajú a kto bude kráčať za rakvou?

Hudba na pohrebe

Podľa bývalého riaditeľa vojenskej hudby zaznejú na ceremónii pohrebné pochody klasických skladateľov Beethovena, Chopina a Mendelssohna, ako to bolo počas smútočného sprievodu za kráľovnú Viktóriu v roku 1901. Pre Sky news Povedal, že pohrebná služba v opátstve by mohla odrážať osobný vkus kráľovnej v hudbe, ktorý údajne zahŕňal muzikály ako Oklahoma! a ukážte melódie ako Cheek To Cheek v podaní Freda Astaira. „To je záležitosť medzi cirkvou a panovníkom, rozhodnúť o službe a obsahu služby a viem, že v médiách sa dosť šuškalo o 10 najobľúbenejších pesničkách Jej Veličenstva,“ dodal podplukovník na dôchodku Graham Jones.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:23