Rusko ma nový symbol propagandy.Twitter/Angelo Giuliano
StoryEditor

Rusi majú nový symbol propagandy. Čo všetko vieme o záhadnej Babushke Z?

koviDnes.cz23.06.2022., 09:00h

Staršia pani sa v skutočnosti volá Anna Ivanovová, a žije v dedine približne 100 km od Charkova.

Lajkuj Brainee.sk na

Staršia Ukrajinka mávajúca červenou sovietskou vlajkou sa stala prekvapujúcou tvárou kremeľskej propagandy. Plagáty, pohľadnice, nástenné maľby, a množstvo ďalších predmetov s takzvanou „Babushkou Z“ sú v Rusku prakticky všade.

Babushka Z

Všetko to začalo po tom, ako sa video z jej stretnutia s ukrajinskými vojakmi stalo virálnym, píše BBC. Video ukazuje, ako starenka kráča smerom k dvom ukrajinským vojakom,a v rukách drží červenú sovietsku vlajku. Vojaci hovoria, že jej prišli pomôcť a ponúknu tašku s jedlom. Potom z nej sňajú vlajku, hodia ju na zem a pošliapu po nej.

Ženu to urazí, vráti im jedlo a povie: „Moji rodičia zomreli pre tú vlajku v druhej svetovej vojne.“

Ruským propagandistom viac nebolo treba, vedeli, že toto video má pre nich cenu zlata. Ihneď to začali prezentovať ako dôkaz, že Ukrajinci ľutujú rozpad Sovietskeho zväzu a považujú Rusov za osloboditeľov. Kolotoč propragandy rozotočili do takých obrátok, že okrem plagátov či inýh predmetov, sa v Jekaterinburgu, Murmansku, Čite, Krasnojarsku i Reutove na predmestí Moskvy, začali objavovať obrovské graffiti zobrazujúce roztrasenú starenku zvierajúcu červenú zástavu. V Mariupole jej dokonca postavili sochu.

image

Rusko má nový symbol propagandy.

Twitter/Angelo Giuliano

Video je dezinterpretované

Realita je pritom úplné odlišná. Staršia pani sa v skutočnosti volá Anna Ivanovová, žije v dedine približne 100 km od Charkova, a pomýlila si ukrajinských vojakov s ruskými.

image

Po Putinových stopách. Rusko chystá nové turistické lákadlo, výlety na Sibír

„Chcela som ich privítať, aby som im povedala, nech tu nič nezničia, aby vyriešili veci mierovou cestou,“ uviedla ukrajinská dôchodkyňa pre The Wall Street Journal. Chcela ich tiež poprosiť o číslo na Putina, aby mu zavolala a ukončila vojnu.„Modlím sa teraz za vodcu Ukrajiny, Ruska aj Bieloruska,“ hovorí žena.

Jej názor na vojnu sa od oficiálneho ruského naratívu o oslobodzovaní Ukrajiny od nacistov diameterálne líši. „Čo sme my, Ukrajinci, urobili Rusku, že nás musia zabíjať? Rusi to začali, Ukrajinci sa ich nedotkli,“ povedala reportérom.

„Prajem si, aby som mohla zavolať Putinovi a opýtať sa ho, či bolo nemožné vyriešiť túto otázku bez vojny, takže žiadny z našich aj vašich chlapcov nemusel zomrieť?“ prosí žena, ktorá je rovnakého veku ako ruský prezident. „Je to veľká pohroma, pre Ukrajinu aj pre Rusko,“ dodáva.

„Je to odporné, čo Rusi urobili,“ povedala o ruskom ostreľovaní, ktoré zničilo strechu a okná jej domu v dedine ležiacej sto kilometrov na východ od Charkova, kde žije, píše portál iDNES.cz.

Dmytro Galko z ukrajinského ministerstva kultúry podotýka, že Rusi výroky starej ženy jednoducho len zneužili.„Nezaujímajú sa o pravdu. Nezaujíma ich, kto je Anna, ani jej osud. Keby mohli, chytili by ju, mumifikovali a dali do mauzólea,“ povedal Galko.

Na Ukrajine je teraz Anna Ivanovna vnímaná ako proruská, a preto sa vraj bojí o svoju bezpečnosť, píše portál CNN Prima NEWS. Všetci jej susedia sa jej vyhýbajú. „Nie som šťastná, že ma takto preslávili. Pretože ma teraz na Ukrajine považujú za zradcu,“ dodala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:45