Hrôzostrašná kliatba na hrobke.Twitter/mats Nilsson/
StoryEditor

Šokujúci nález v Svätej zemi. Archeológovia objavili hrobku, na ktorej bola krvou napísaná kliatba

Alexandra Ševčíková19.06.2022., 09:00h

Nebožtík preklína každého, kto sa pokúsi hrobku otvoriť.

Lajkuj Brainee.sk na

Archeológovia narazili na hrobku v Beit She'arim v Izraeli v novoobjavenej jaskyni na starovekom cintoríne. Hrôzostrašným objavom je kameň s kliatbou napísanou krvou, ktorá varovala ľudí, aby sa do nej nepokúšali vojsť, píše portál Unilad.

image

Kliatba na hrobke.

Twitter/ancientorigin/

Krvavočervené varovanie hovorí:  „Yaakov Ha'Ger prisahá, že preklína každého, kto by otvoril tento hrob.“ Jedna z archeologičiek z univerzity v Haife Adi Eirlichová vysvetlila, že kliatba mala byť napísaná v snahe zabezpečiť, aby miesto večného odpočinku muža vo vnútri zostalo nenarušené.

„Bolo to preto, aby sa zabránilo ostatným neskôr otvoriť hrobku, čo sa stávalo pomerne často,“ vysvetlila. Narážala tým na opakované využitie hrobiek. Ako uvádza Jerusalem Post, tak posledné tri slová kliatby boli napísané iným písmom. Predpokladá sa, že boli neskôr doplnené jeho rodinou.

Ide o veľmi významný nález, keďže išlo o vôbec prvú objavenú hrobku v lokalite, ktorá mŕtvu osobu otvorene identifikovala ako konvertitu, a teda ako človeka, ktorý prešiel na inú vieru. Meno 'Yaakov Ha'Ger' v preklade znamená Jákob prozelyt, čo znamená človeka konvertovaného na judaizmus. Archeológovia veria, že nápis na hrobe vznikol pred 1800 rokmi.

image

Jeden z najutajovanejších vojenských areálov. Preskúmaj základňu v hore, ktorá by odolala aj jadrovému výbuchu

Profesorka tvrdí, že „nápis pochádza z neskorej rímskej alebo ranej byzantskej doby, v ktorej sa posilňovalo kresťanstvo“. Tento náhrobok má byť dôkazom toho, že stále v tej dobe existovali ľudia, ktorí sa rozhodli pridať k židovstvu.

„Poznáme konvertitov v rímskom období väčšinou z pohrebných kontextov, ako je Jeruzalem z prvého storočia nášho letopočtu alebo Rím z tretieho až štvrtého storočia po Kristovi. Toto je však prvý prozelyt z Beit She'arim. Takže ide o skutočný objav,“ dodala.

Pôvodná jaskyňa bola objavené pred rokom, no menšie jaskyne v nej boli odkryté len nedávno. Aj napriek tomuto prelomovému nálezu tím archeológov nie je v pokušení otvoriť hrobku. Namiesto toho sa rozhodli splniť želanie mŕtveho muža, uvádza portál Unilad.

Profesorka Erlichová tvrdí, že sa postarali o nápis a jaskyňu zablokovali, aby bola hrobka zatiaľ v bezpečí. Momentálne neplánujú žiadne vykopávky. Izraelský úrad pre starožitnosti teraz vlastní nápis o kliatbe a údajne existuje aj plán na jeho vystavenie.

Beit She'arim, ktorý sa nachádza v Dolnej Galilei, bol centrálnym židovským osídlením počas obdobia Mišnaic a Talmudu, v 2. až 5. storočí nášho letopočtu. Po zničení Jeruzalema v roku 70 sa tam presťahovala židovská veľrada a stalo sa dôležitým centrom vzdelanosti a kultúry. Beit She'arim je teraz národným parkom a cintorín bol pred niekoľkými rokmi uznaný OSN ako pamiatka svetového dedičstva.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 04:08