Mariupoľ čelí zdravotnej a sanitárnej katastrofe.TASR/AP
StoryEditor

Ukrajina bije na poplach. Dobytý Mariupoľ čelí zdravotnej a sanitárnej katastrofe

TASR22.05.2022., 12:56h

Popri humanitárnej katastrofe, zapríčinenej ruskými okupantmi a kolaborantmi, je mesto aj na pokraji vypuknutia nákazlivých chorôb, tvrdí starosta Vadym Bojčenko.

Lajkuj Brainee.sk na

Starosta juhoukrajinského Mariupoľa Vadym Bojčenko vyhlásil, že plytké masové hroby po celom meste a poškodenie kanalizačnej siete môžu vyvolať zdravotnú krízu. V nedeľu o tom informoval portál britského denníka The Guardian.

Upozornil aj na hrozbu, že letné dažde môžu kontaminovať vodné zdroje, pričom naliehal na ruské invázne sily, aby dovolili obyvateľom bezpečne z mesta odísť.

Na pokraji zdravotnej katastrofy

Popri humanitárnej katastrofe, zapríčinenej ruskými okupantmi a kolaborantmi, je mesto aj na pokraji vypuknutia nákazlivých chorôb, napísal Bojčenko v sobotu v odkazovej aplikácii Telegram.

image

Rusko vraj na Ukrajine používa nové laserové superzbrane. Zelenskyj sa im vysmial

Jeho varovania prišli po tom, čo Rusko tento týždeň oznámilo, že prevzalo úplnú kontrolu nad Mariupoľom. Toto strategické prístavné mesto ruské sily dlhé týždne obliehali, intenzívne ostreľovali a bombardovali.

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo video zachytávajúce ruských vojakov, ako odvádzajú do väzby Serhija Volynského, veliteľa ukrajinskej 36. brigády námornej pechoty, ktorá dlho a v ťažkých podmienkach pomáhala s ďalšími bojovníkmi brániť rozsiahle oceliarne Azovstaľ v Mariupole, píše portál britskej stanice Sky News.

Proruskí separatisti v sobotu oznámili, že medzi medzi stovkami bojovníkov zajatých v obliehaných oceliarňach Azovstaľ bolo 78 žien. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na veliteľa proruských separatistov v Doneckej oblasti Denisa Pušilina.

Medzi zajatcami z oceliarní boli aj cudzinci, dodal Pušilin. Ich počet nespresnil.

„Mali dostatok potravín a vody, mali aj dostatok zbraní," vyhlásil Pušilin. „Problémom bol nedostatok liekov," doplnil.

„Šesť ukrajinských bojovníkov v oceliarňach zahynulo, keď sa ešte predtým, ako ich zajali, pokúšali vyhodiť do vzduchu zásoby munície", uviedol Pušilin.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:06