VagnerovciTASR/AP
StoryEditor

Bývalý žoldnier Vagnerovcov otvorene o Putinovi: Je uzavretý vo vlastnom svete, Rusko prehrá

Lukáš Kovalčík18.05.2022., 10:30h

Marat Gabidulin prehovoril.

Lajkuj Brainee.sk na

Marat Gabidulin, bývalý člen ruskej žoldnierskej skupiny Vagnerovcov v rozhovore pre AFP hovorí, že Rusko musí ukončiť zasahovanie do zahraničia a zamerať sa na svoje vnútorné problémy. 

Súkromná vojenská spoločnosť Vagnerova skupina patrí k najkontroverznejším aspektom Putinovho Ruska. Bojovníci sú zapojení do konfliktov nielen na Ukrajine a v Sýrii, ale aj v afrických krajinách vrátane Líbye, Stredoafrickej republiky a Mali. 

Odmietol bojovať na Ukrajine

Gabidulin pôsobil u Vagnerovcov v rokoch 2015-2019. Teraz sa stal prvým bývalým bojovníkom skupiny, ktorý verejne prelomil mlčanie a otvorene hovorí o organizácii. O živote žoldnierov dokonca napísal knihu, no kvôli obavám o svoju bezpečnosť musel z Ruska na začiatku roka emigrovať, píše web France 24.

„Je to malá armáda, je však veľmi flexibilná" hovorí Gabidullin. „Formácie sa rýchlo prispôsobujú podľa situácie."

Vagnerovci majú vo svojich radoch väčšinou profesionálnych žoldnierov, ktorí nepoznajú inú prácu ako vojnu. Najväčšou motiváciou sú pre nich peniaze. „Peniaze, ktoré zarobia v týchto štruktúrach, by nedokázali zarobiť nikde inde v Rusku," hovorí bývalý žoldnier.

image

Elitný sniper prehovoril o vojne: Páchlo to smrťou, zuhoľnatený zápach ľudského mäsa je strašidelný

Gabidulin tvrdí, že Rusko používa týchto žoldnierov spôsobom, „ktorý je v rozpore so všetkými morálnymi normami a hodnotami“. Kremeľ však väzby Vagnerovcov na štát popiera.

Niekoľko mesiacov predtým ako Rusko napadlo Ukrajinu, mu vraj zavolal náborár, ktorý ho pozval, aby sa vrátil do boja ako žoldnier na Ukrajine. 

Gabidulin ponuku odmietol, pretože predpokladal, že by misia mohla skončiť neúspechom. „Neúspech ruskej armády pri obsadzovaní ukrajinského hlavného mesta bol neodvratný, pretože sa v predchádzajúcich rokoch nikdy priamo nepostavila silnému nepriateľovi," myslí si Rus.

Gabidullin taktiež tvrdí, že namiesto vojny, by bolo oveľa múdrejšie zamerať sa na problémy doma, kde sa obyčajní Rusi snažia vyžiť. 

Rusko prehrá, Putin je uzavretý vo vlastnom svete

„Možno máte raketu, ale nemáte normálne auto! Nevyrobili sme náš domáci iPhone. Sme úplne závislí od západných technológií," vysvetľuje muž, ktorý bol počas svojho pôsobenia v komande na východnej Ukrajine,ale aj v Sýrii.

image

Vladimir Putin

TASR/AP/Mikhail Metzel

„Bolo by lepšie to vyriešiť. Ale oni (ruské vedenie) potrebovali malú víťaznú vojnu, aby si zlepšili reputáciu." 

„Potrebovali sme sa postarať o svoje vnútorné problémy a pracovať tak, aby nás ľudia začali skutočne rešpektovať, vzhliadať k nám, aby sme sa stali pre Ukrajinu príkladom blahobytu," dodáva.

V rozhovore pre taliansky denník La Stampa bývalý žoldnier uviedol, že Rusko podľa neho nakoniec vojnu na Ukrajine prehrá, a to za cenu množstva obetí z radov civilistov i vojakov. „Putin je teraz uzavretý vo vlastnom svete. Invázia na Ukrajinu bola vážna chyba.“ Píše denník Postoj

Gabidulin sa chce vrátiť do vlasti, no uvedomuje si, že každému, o kom sa štát domnieva, že „šíri nepravdivé informácie o krokoch Ruska na Ukrajine“, hrozí až 15-ročné väzenie.

„Tieto zákony počítajú s trestným postihom za to, že poviete pravdu o armáde a vyjadríte svoj názor tým, že sa to nazýva vojna, a nie špeciálna operácia,“ uzatvára.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 15:37