PolitikTwitter/TweetingPredy
StoryEditor

Zelenskyj je môj oponent, Soros do Európy prinesie milióny moslimov. Najkontroverznejšie výroky Viktora Orbána

kovTASR04.04.2022., 15:00h
Viktor Orbán zostane vo funkcii maďarského premiéra ďalšie štyri roky. Jeho vládny blok strán Fidesz-KDNP, ktorý je pri moci od roku 2010, dosiahol v nedeľňajších voľbách jasné víťazstvo. Po týchto voľbách Orbán mnohých ľudí pobúril kontroverznými výrokmi.
Lajkuj Brainee.sk na

Viktor Orbán vo svojom prejave, v ktorom v nedeľu neskoro večer deklaroval víťazstvo v parlamentných voľbách, vyslal odkaz nielen Európskej únii, ale aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. 

„Toto víťazstvo si budeme pamätať do konca života, pretože sme museli bojovať proti obrovskému množstvu protivníkov: miestnej ľavici, medzinárodnej ľavici všade okolo, byrokratom z Bruselu, všetkým peniazom a inštitúciám Sorosovho impéria, medzinárodným mainstreamovým médiám a aj ukrajinskému prezidentovi. Nikdy sme nemali toľko oponentov naraz," vyhlásil Orbán podľa CNN pred stúpencami v Budapešti.

Zelenský je pre neho oponent

Tento kontroverzný výrok vyvolal lavínu nevôle aj za hranicami Maďarska. Fakt, že Volodymyra Zelenského označil za svojho oponenta, však v skutočnosti nie je až takým prekvapením. Orbán je totiž autorom mnohých kontroverzných vyjadrení. Nájdeš ich v našej galérii.

​Ruská invázia na Ukrajine zatienila aj predvolebnú kampaň pred maďarskými voľbami. Orbán na diplomatickej scéne konal v súlade s podporou EÚ voči Kyjevu, hoci má dlho blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Doma sa však vyjadroval neutrálne a miestami až protiukrajinsky, keď odmietol presun zbraní pre Ukrajinu cez maďarské územie. Vykreslil sa ako ochranca stability a opozíciu obvinil z „vojnového štvania".

Od liberála k radikálnej populistickej pravici

Orbán však vždy nebol pravicovým populistom. Od svojho vstupu na politickú scénu na začiatku 90. rokov prešiel niekoľkými premenami: od mladého liberála k národnému konzervatívcovi, až po radikálne pravicového populistu, ako ho poznáme dnes. 

A premeny to boli vskutku obrovské. Stručne povedané, Orbán z roku 1989 by súčasnému Orbánovi možno ani ruku nepodal.

Orbán Politik Twitter/TweetingPredy

​„Fidesz“ alebo aj Strana mladých demokratov, kde Orbán dlhé roky pôsobí mala pri prvom vstupe do parlamentu po voľbách v roku 1990 dokonca vekovú hranicu 35 rokov. Píše web Meanwhile in Budapest.

V tých časoch bol Viktor Orbán mladým liberálom, ktorý žil zo Sorosovho štipendia a už po univerzite sa staval do pozície politickej sily.

V roku 1989 mladý, liberálny revolucionár debutoval v politike prejavom, v ktorom odvážne žiadal, aby ruské jednotky opustili Maďarsko. Na rozdiel od toho, ako to vyzeralo, reč nebola riskantná. Dnes už vieme, že to vopred schválili predstavitelia maďarskej aj moskovskej strany.

​Vstup do politiky mu však vyšiel a Orbán sa v tomto prostredí rýchlo naučil plávať.

V roku 1998 však Fidesz zistil, že niečo sa v spoločnosti zmenilo. Zareagovali tým, že prešli na mäkký nacionalistický konzervativizmus. Ich rétorika sa zmenila z liberálnej na buržoáznu (čo je pre voličov v poriadku, pokiaľ na to používate maďarský výraz „polgári“). A rebranding bol populárny, pretože aj voliči sa chceli stať buržoáznymi.

Vyvolávalo to predstavu dobre situovaných mestských rodín s deťmi, ktoré sa učia hrať na klavíri v elegantných salónoch. Fidesz sa skrátka prispôsobil dobe.

Orbán Politik Youtube/hunnews1

​Nič však nevydrží večne, a po voľbách v roku 2002 sa Orbán dostal do opozície, kde strávil niekoľko rokov.

V roku 2010 sa však vrátil, a ako premiér mal už jasnú predstavu o smerovaní svojej krajiny. Postupne pritvrdzoval v nacionalizme, populizme a autokracii. 

Od tých čias až dodnes razí svoju politiku na maďarskom nacionalizme, popieraní práv LGBT ľudí, obmedzovaní slobodnej tlače, šírení konšpirácií a hľadaní vnútorných či vonkajších nepriateľov.

O Orbánovom populizme si môžeme myslieť čokoľvek, skutočnosťou však zostáva, že maďarský premiér za roky strávené v politike vyjadril množstvo poburujúcich, či prinajmenšom veľmi kontroverzných názorov. Tie najkontroverznejšie nájdeš v našej galérii. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 20:47