Americká armáda prišla s univerzálnou vakcínou. Účinkuje proti všetkým variantom koronavírusu (ilu)TASR/František Iván
StoryEditor

Američania vyvinuli vakcínu, ktorá bude účinná proti všetkým typom koronavírusu. Trvalo im to dva roky

iDnesslo28.12.2021., 13:00h
Omikron síce obchádza imunitu po očkovaní, no podľa biochemika Jána Konvalinku vytvárajú proti nemu dostatočnú imunitu aj tri dávky doterajších vakcín.
Lajkuj Brainee.sk na

Americké ministerstvo obrany v priebehu niekoľkých týždňov oznámi vyvinutie vakcíny, ktorá účinkuje proti všetkým variantom koronavírusu SARS-CoV-2 vrátane omikronu a tiež proti už skôr zaznamenanému koronavírusu SARS-CoV-1. Vývoj prípravku, ktorý prebiehal v najväčšom biomedicínskom zariadení ministerstva obrany Walter Reed Army Institute of Research, trval dva roky. Informáciu potvrdil Biely dom.

Inštitút sa rozhodol zamerať sa na výrobu vakcíny, ktorá bude fungovať nielen proti existujúcim variantom covidu, ale aj proti možným budúcim mutáciám, uviedol server Defense One, na ktorý odkazuje český web iDnes

Vakcína označovaná ako SpFN (Spike Ferritin Nanoparticle) bola najprv testovaná na zvieratách, táto štúdia bola dokončená začiatkom roku 2021 s veľmi pozitívnymi výsledkami, píše portál The Independent. Používa proteín v tvare futbalovej lopty s 24 plochami, ktorá umožňuje pripojiť hroty viacerých variantov koronavírusu na jeho rôzne časti.

Klinické testy trvali dlhšie než sa predpokladalo

V apríli tohto roku sa tiež uskutočnila prvá klinická štúdia na ľuďoch, opäť s pozitívnymi výsledkami, uviedol riaditeľ pobočky Walter Reed Army Institute of Research pre infekčné choroby Kayvon Modjarrad. Výsledky prvej fázy sú teraz predmetom preskúmania. Vakcína potom musí prejsť ešte druhou a treťou fázou klinickej štúdie.

Inštitút uviedol, že testy na ľuďoch trvali dlhšie, než sa očakávalo. Vedci to odôvodnili tým, že vakcína musela byť testovaná na ľuďoch, ktorí doteraz neboli očkovaní ani nakazení covidom. Len u takých mohla byť zistená skutočná účinnosť.

„Výsledky musíme vyhodnotiť v prostredí reálneho sveta, musíme pochopiť, ako vakcína funguje u oveľa väčšieho počtu jedincov, ktorí už boli očkovaní inou vakcínou alebo ktorí už boli nakazení,“ uviedol Modjarrad. V minulom týždni riaditeľ pobočky pre infekčné choroby uviedol, že testy na zvieratách nezahŕňali variant omikron.

Táto mutácia je už však súčasťou klinickej štúdie, na ktorej sa zúčastňujú ľudia. „V prípade omikronu neexistuje žiadny spôsob, ako vírusu uniknúť. Nevyhneme sa tomu. Myslím si, že buď bude čoskoro celý svet zaočkovaný, alebo sa ľudia nakazia,“ dodal. Práve variant omikron sa podľa imunológa Zdenka Hela môže v januári či februári nasledujúceho roku stať prevládajúcou mutáciou v Spojených štátoch, odkiaľ pochádza nová vakcína, a tiež v Európe. 

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 13:23