Čubírková a figurant stvárňujúci Ambróza Ščepku pri policajnej rekonštrukcii druhej vraždy.Archív polície
StoryEditor

Najznámejšia slovenská vrahyňa Irena Čubírková. Dva vzťahy skončili dvomi vraždami, nakoniec dostala trest smrti

iDnes.cz04.02.2023., 15:00h

V osobnom vlaku č. 819 smerujúcom do Bratislavy našiel sprievodca na záchode ľudskú hlavu. Bol adventný čas, 9. decembra 1964. Išlo o surovú sadisticky motivovanú vraždu či zločin z pomsty? A nemalo oddelenie hlavy od trupu len zmiasť vyšetrovateľa?

Lajkuj Brainee.sk na

Aby mohla byť táto otázka zodpovedaná, museli policajti predovšetkým zistiť totožnosť zavraždeného muža. Do vlaku preto v najbližšej stanici, ktorou bol Pezinok, nastúpili kriminalisti a začali vypočúvať všetkých 287 cestujúcich. Na konečnej stanici v Bratislave potom vlak zašiel na odstavnú koľaj a do práce sa pustili aj technici a vyšetrovatelia, píše portál iDnes.

Súdni lekári medzitým uviedli hlavu obete do stavu, v ktorom sa dali urobiť portrétne fotografie. Osobitná skupina potom v zozname nezvestných osôb zistila, že sa tvár z fotografie veľmi podobá hľadanému Ambrózovi Ščepkovi. Mužovo zmiznutie ohlásila jeho družka Irena Čubírková z Bolerázu v okrese Trnava.

image

Jedol genitálie svojich obetí. Najbrutálnejší sexuálne-sadistický vrah z Čiech zabil päť žien

Družka sa pri výsluchu správala divne

Druhý deň bola Ščepkova totožnosť definitívne potvrdená. Čubírkovú čakal výsluch. Kriminalisti sa jej pýtali hlavne na spolužitie s druhom. Získali pritom dojem, že sa im žena snaží niečo zatajiť. Na otázky odpovedá nepresne, vyhýbavo. Rozhodli sa preto, že sa pozrú k nej domov.

Hoci sa v dome nič konkrétne nenašlo, Čubírková sa počas prehliadky správala nervózne a ustrašene. Až pri odchode sa jeden z kriminalistov náhodne dotkol veľkej pece na chlieb. Hoci v celom dome bolo chladno, pec bola veľmi teplá. Na otázku policajtov, keď naposledy piekli chlieb, syn Čubírkovej odpovedal, že sa pec nikdy nepoužívala.

image

Irena Čubírková s Ambrózom Ščepkom

YouTube

Čubírková telo spálila

Keď vyšetrovatelia pec prezreli, bolo jasné, že vo vnútri bolo spálené telo Ambróza Ščepku. Irena Čubírková sa k vražde priznala. Dôvodom vraj boli časté konflikty, ktoré s druhom mala.

Upresnila, že v noci 7. decembra niekoľkokrát udrela opitého Ščepku do hlavy tupou stranou sekery. Hlavu potom oddelila pomocou sekery a noža a uložila ju do jutového vreca. Trup napchala do pece a rozrobila oheň.

image

Tvorcovia filmov pracujú s myšlienkou, že každý je potencionálny vrah, hovorí kriminológ

Upratala celý dom, aby odstránila všetky stopy, a išla spať. Ráno znova upratala a v peci udržiavala oheň. Keď trup úplne zhorel, pec vyčistila a vyhrabaný obsah odniesla do maštale.

Hlavu odniesla v nákupnej taške na stanicu

Nasledujúci deň povedala susedom, že ide na políciu oznámiť zmiznutie svojho druha. Pritom si od nich požičala nákupnú tašku, do ktorej potom vložila oddelenú hlavu, ktorú prikryla starou blúzkou od montérok, a odišla na stanicu.

image

Snímka z policajnej rekonštrukcie: Ščepkovu hlavu nechala Čubírková na záchode v osobnom vlaku.

Archív polície

V Trnave hlavu zabalila do novín a odložila na záchode vo vlaku smerujúcom do Bratislavy. Potom mužovo zmiznutie ohlásila na trnavskom oddelení Verejnej bezpečnosti.

Podľa posudku psychiatrickej kliniky Fakulty všeobecného lekárstva UK v Prahe bola Irena Čubírková za svoje konanie v plnom rozsahu zodpovedná.

Vyšetrovatelia nariadili Čubírkovu exhumáciu

Vzhľadom na to, že vražda bola vykonaná mimoriadne surovým spôsobom, sa vyšetrovatelia rozhodli preskúmať aj smrť manžela Čubírkovej a vydali príkaz na jeho exhumáciu. Ján Čubírka zomrel 10. októbra 1951 v Trutnove údajne dielom nešťastnej náhody.

image

Najväčšie mýty o sériových vrahoch. Nemusia to vždy byť len vykoľajení samotári

Znalci vďaka exhumácii zistili, že muža niekto ubil tupým predmetom. Vylúčili, že by jeho zranenia mohli spôsobiť kachle, ktoré na Čubírku mali spadnúť pri ich presune z pôdy.

Irena Čubírková sa priznala aj k druhej vražde. Vypovedala, že v roku 1951 udržiavala intímne styky s Václavom Bernartom. Kvôli tomu sa s manželom často hádala a Čubírka ju vraj aj niekoľkokrát fyzicky napadol. Preto sa ho rozhodla zabiť. Najprv sa o to pokúsila pomocou barbiturátov, potom uvažovala aj o tom, že ho za pomoci svojho priateľa a jeho manželky obesí. Tieto pokusy sa však nepodarili.

Vraždil aj Čubírkovej milenec

Dňa 10. októbra 1951 došlo na pokus posledný. Čubírka chcel natrieť starý nábytok, a aby mu farba lepšie schla, rozhodol sa, že znesie z pôdy staré kachle a zakúri v nich. Priateľ Čubírkovej kúpil fľašu Becherovky a vrahyňa do nej vhodila prášky na spanie. Jej manžel vypil celú fľašu a zaspal. Bernart ho v spánku niekoľkokrát udrel do hlavy nezisteným predmetom, čím mu privodil smrteľné zranenia.

Zametania stôp po vražde sa zúčastnila aj Bernartova manželka Leopoldina. Pomohla Čubírkovej odniesť mŕtveho pod schody na povalu a potom na neho zhodili kachle.

image

Sériový vrah Pičuškin miloval šach, a tak chcel zabiť 64 ľudí. Do splnenia brutálneho plánu mu chýbali tri obete

Večer našla mŕtveho Čubírku jeho deväťročná dcéra. Polícia vtedy prípad uzavrela bez pitvy a označila ho za nešťastnú náhodu.

Irena Čubírková si na súde vypočula verdikt najvyšší - trest smrti. Jej priateľ dostal pätnásť rokov. Bernartova manželka trestaná nebola. Bola totiž zmanipulovaná natoľko, že si vôbec neuvedomovala dôsledky svojho konania. Čubírková bola len treťou ženou, ktorá bola v Československu po roku 1918 popravená za kriminálne skutky.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 11:54