Prehľad voľných dni v roku 2023Brainee x Canva
StoryEditor

Prehľad sviatkov, prázdnin a voľna na rok 2023. Žiadne polročné prázdniny, pracujúcich čaká až deväť predĺžených víkendov

Miroslav Kamody28.12.2022., 12:00h

Študenti sa musia rozlúčiť s polročnými prázdninami. Na druhú stranu môžeme všetci jasať s enormného množstva predĺžených víkendov, ktorých bude v budúcom roku naozaj požehnane.

Lajkuj Brainee.sk na

Už o pár dní tu máme začiatok nového roka. Asi sa zhodneme na tom, že mnohí naň budeme nazerať z veľkými očakávaniami, pretože rok 2022 nepatril k tým najlepším.

A pokiaľ si pripravený urobiť z nového roka rok cestovania a oddychu, máme pre teba dobré správy. Len dva dni pracovného pokoja totiž vychádzajú na víkend. Drvivá väčšina z nich bude v piatok a pondelok. Pozri si náš prehľad sviatkov, školských prázdnin a voľna na rok 2023.

image

Kam letieť priamo z Bratislavy? Do týchto miest môžeš letieť za pár drobných a nemusíš cestovať na Schwechat

Poznámka: Kurzívou sú označené prázdniny, ktoré sa týkajú len žiakov a študentov.

1. január (nedeľa)

Nový rok a s ním aj 30. výročie vzniku Slovenskej republiky oslávime v nedeľu. Nie je to síce ideálne, ale nemusíš sa báť, že by si do práce nasledujúci týždeň išiel na plných päť dní.

6. január (piatok)

Už v piatok nás čaká deň pracovného pokoja v podobe Zjavenia Pána, ktorý je pre mnohých známejší ako Traja králi. Ide zároveň o posledný deň vianočných prázdnin školákov. Ty si však môžeš užiť predĺžený víkend pokojne aj niekde na lyžovačke.

image

Lyžovačka

Unsplash/Eirik Uhlen

20. február – 24. február (pondelok – piatok) - Jarné prázdniny (BA, NR, TT kraj)

Pre pracujúcich bude nasledovať niekoľkomesačné sucho. Žiaci a študenti sa však môžu tešiť na jarné prázdniny, ktoré su na Slovensku rozdelené do troch fáz podľa krajov. Ako prví si voľno užije západ našej krajiny.

27. február – 3. marec (pondelok – piatok) - Jarné prázdniny (BB, ZA, TN kraj)

Nasledovať bude sever a stred Slovenska, kde si týždňové prázdniny budú užívať o týždeň neskôr.

6. marec – 10. marec (pondelok – piatok) - Jarné prázdniny (KE, PO kraj)

Na záver tu máme východ krajiny. Jarné prázdniny sa tu skončia v piatok 10. marca, do školy tak deti nastúpia až v pondelok 13. marca.

6. apríl – 11. apríl (štvrtok - utorok) - Veľkonočné prázdniny

Študentov následne čaká mesiac školy, kým sa nepoberú na veľkonočné prázdniny, ktoré budú od štvrtka do utorka, do školy nastúpia až v stredu 12. apríla.

image

Záhadná smrť študentov už týždne trápi políciu aj FBI. Vrah zabíjal od najvyššieho poschodia, stále je na slobode

7. apríl (piatok)

Našťastie sa už na voľno môžu tešiť aj pracujúci. Oddych si doprajeme na Veľký piatok, kedy na Slovensku vrcholia veľkonočné sviatky.

10. apríl (pondelok)

Aby toho nebolo málo, hneď v pondelok si oddýchneme kvôli Veľkonočnému pondelku opäť. S víkendom nás tak čakajú štyri voľné dni.

1. máj (pondelok)

Zatiaľ čo naposledy sme dvojicu voľných májových dní mali v nedeľu, v roku 2023 nás čaká omnoho veselší príbeh. Oba totiž pripadnú na pondelky, vďaka čomu si môžeš užiť dva predĺžené víkendy za sebou.

image

Voľné dni môžeš využiť aj na cestovanie

Unsplash/Jason Hogan

8. máj (pondelok)

Ako sme spomínali vyššie, aj deň pracovného pokoja v súvislosti s ukončením druhej svetovej vojny (Deň boja víťazstva nad fašizmom) vyšiel na pondelok.

1. júl – 31. august - Letné prázdniny

Vytúžené letné prázdniny sa študentom začnú 1. júla, ktorý pripadol na sobotu. Žiaci tak budú musieť ešte deň predtým v piatok do školy. Útechou im môže byť, že 31. august vyšiel na štvrtok a nasledovaný je voľným Dňom Ústavy SR. Návrat do školy ich tak čaká až 4. septembra.

5. júl (streda)

S letom však prichádzajú voľné dni aj pre pracujúcich. Sviatok svätého Cyrila a Metoda síce vychádza na stred týždňa, v kombinácii s dovolenkou ušetríš jeden deň.

29. august (utorok)

Koncom leta nás čaká výročie Slovenského národného povstania. To vychádza na utorok, takže opäť v kombinácii s jedným dovolenkovým dňom môžeš získať až štvordňový predĺžený víkend.

image

Slovenské národné povstanie v kocke. 80-tisíc ľudí bojovalo za slobodu, dostali sme sa na správnu stranu dejín

1. september (piatok)

Rovnako ako študenti, aj pracujúci si na Deň Ústavy SR doprajú voľný deň. Ten vychádza na piatok, takže nás opäť čaká predĺžený víkend.

15. september (piatok)

Rovnaká situácia nastane aj v prípade sviatku Sedembolestnej Panny Márie. Dva predĺžené víkendy sú luxus, ktorý sme si už dlho nedopriali. Tento rok takáto situácia však nastane rovno dvakrát.

30. október 2023 - 31. október (pondelok - utorok) - Jesenné prázdniny

Päť dní voľna si spolu s víkendom študenti užijú vďaka jesenným prázdninám, ktoré budú v pondelok a utorok. Nasledované budú sviatkom Všetkých svätých. Do školy sa tak vrátia až vo štvrtok.

image

Jeseň

Unsplash/Jakob Owens

1. november (streda)

O niečo kostrbatejšie to bude so sviatkom Všetkých svätých. Pokiaľ bude chcieť tento deň zapáliť sviečku na hrobe svojich milovaných, musíš sa pripraviť na cestovanie uprostred týždňa. 

17. november (piatok)

Iným prípadom je Deň boja za slobodu a demokraciu, ktorý pripadá na piatok. Tesne pred blížiacimi sa vianočnými sviatkami si tak budeš môcť opäť dopriať predĺžený víkend.

23. december - 5. január 2024 (sobota - piatok) - Vianočné prázdniny

V sobotu sa študentom začnú vianočné prázdniny, ktoré budú trvať až do piatku 5. januára. Do školy tak nastúpia až v pondelok 8. januára 2024.

image

Vznik Ku-klux-klanu či ničivé prírodné katastrofy. Toto sú najhoršie udalosti, ktoré sa stali na Vianoce

24. december (nedeľa)

Zatiaľ čo tento rok Štedrý deň vydal na sobotu, budúci to bude nedeľa. Nie je to ideálne, no aspoň to vynahrádzajú nasledujúce dni.

25. december (pondelok)

Prvý sviatok vianočný vychádza na pondelok, takže v sviatočnej atmosfére môžeš pokračovať predĺženým víkendom.

26. december (utorok)

Ten neskončí ani nasledujúci deň. Do práce sa vrátime až v stredu na tri dni. Nasledovať bude opäť predĺžený víkend spojený s oslavou Nového roka a 31. výročia Slovenskej republiky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 21:36