Manželský argentínsko-slovenský pár čelil diskriminácií zo strany polície.Instagram/iacub.cocinaconvoz/
StoryEditor

Dobrá správa pre páry rovnakého pohlavia: Súd uznal právo na trvalý pobyt cudzincovi v manželstve so Slovákom

Marek Moravčík31.10.2022., 13:42h

Cudzinecká polícia najprv páru odmietla udeliť trvalý pobyt, no krajský súd v Žiline toto ich rozhodnutie zrušil. Polícia sa odvoláva na zákon o rodine - ten je podľa nich v rozpore s právami, na ktoré sa odvolávajú legitímne vzatí manželia.

Lajkuj Brainee.sk na

Krajský súd v Žiline dnes rozhodol v prípade práva na pobyt v prospech páru rovnakého pohlavia. Je to historický moment, ktorý je dúfam len začiatkom dlho potrebnej zmeny,“ píše Lucia Plaváková, právnička a mestská poslankyňa, v statuse na svojom Facebooku. 

 

 

Lucia Plaváková v príbehu na svojom Instagrame ďalej približuje prípad. Dozvedáme sa, že argentínskemu manželovi cudzinecká polícia nepriznala právo na pobyt na základe manželstva (teda zlúčenia rodiny), keďže naša krajina neuznáva páry rovnakého pohlavia.

Krajský súd v Žiline však skonštatoval, že týmto verdiktom polície bolo siahnuté na právo na vedenie súkromného a rodinného  života, teda že došlo k diskriminácii zo strany polície. Súd rozhodol, že právo na pobyt udelený bude.

 

 

 

Sme teda opäť a raz svedkami toho, ako neochota politických predstaviteľov a zákonodarcov vo veci priznania základných ľudských práv pre LGBTI+ ľudí vedie k zbytočným obštrukciám. V tomto prípade bol pár vystavený zbytočnému stresu a procesu, ktorý by v krajine rešpektujúcich svojich občanov nemal vôbec prebiehať.

Dúfajme, že toto víťazstvo je ďalším krokom k tomu, aby štát konečne pred existenciou párov rovnakého pohlavia nezatváral oči a neupieral im základné ľudské práva. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. máj 2024 01:58